Tradwife är ett engelskt epitet som betyder ”traditionell fru”. Begreppet syftar på det ideal som florerar i sociala medier där kvinnor omfamnar traditionella könsroller och värnar om familjen framför karriären. Man har många barn, man odlar, syltar – och låter mannen dra in pengarna.
Likt kvinnan som porträtteras i SvD uppmanar tradwifes andra att tillbringa mer tid med familjen och leva långsammare.
Pysslade dörrkrans med hakkors
Det som inte framkommer i SvD:s artikel är att Hanna Larsson sedan många år är en välkänd profil inom den högerextrema rörelsen. Hon gick med i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, 2016. I media har Larsson kallats för ”pysselnazisten” eftersom hon 2020 åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha tillverkat dörrkransar, halsband och mössor med hakkors och andra nazistiska symboler.
Även hennes man Markus Larsson är sedan åratal aktiv inom den högerextrema miljön och är numera medlem i den paramilitära nynazistiska gruppen Nordisk styrka. Han är tidigare dömd för olaga våldsskildring och hets mot folkgrupp. Men på fru Larssons instagramkonto @gronahemmafrun, med närmare 3 000 följare, syns ingen uppenbar nazism. Utan allt kretsar kring att vara en ”grön hemmafru” med inslag av att ”förakta degeneration”.
Två grenar av nationalsocialism
Att extremhögerns kvinnor skulle haka på tradwife-trenden är inte förvånande. Det menar Lisa Bjurwald, journalist och författare med mångårig erfarenhet av att bevaka den högerextrema rörelsen.
–I sociala medier har sådana här konton mycket större chanser att locka fler tjejer och kvinnor till rörelsen än när nazismen frontas av våldsbejakande män, som snarare framstår som skrämmande, säger Lisa Bjurwald.
Enligt Lisa Bjurwald förenar hemmafruidealet två starka grenar av nationalsocialismens ideologi. Å ena sidan förkroppsligas den så kallade gröna nazismen, med dess naturvurm och längtan tillbaka till ett ”rent” europeiskt förflutet. Å andra sidan blir det ett uttryck för nazismens ultrakonservativa könsideal, där kvinnan ansvarar för den ”lilla världen” (hemmet och barnen) och mannen för den ”stora” (allt annat).
– Faktum är att kampen ofta anses börja i hemmet. Genom att återställa ordningen där kan man sedan ta sig an den korrupta omvärlden. Feminism, jämställdhet och karriärklättring för kvinnor betraktas inom nationalsocialismen som degenererade påfund, vilket influencern som SvD porträtterar också för fram i sina propagandainlägg, säger Lisa Bjurwald.
”Ett publicistiskt haveri”
Att SvD valt att publicera en intervju med den högerextrema profilen Hanna Larsson beskriver Lisa Bjurwald som ett publicistiskt haveri.
– Att göra ett idolporträtt på en dömd högerextremist understryker med all önskvärd tydlighet hur nazismens kvinnor fortfarande går under radarn – 80 år efter Nazitysklands fall, och trots otaliga domar mot kvinnliga extremister sedan dess.
En situation som Lisa Bjurwald menar att högerextrema krafter inte varit sena att utnyttja.
– Över hela Europa har dessa kvinnor lyckats undkomma journalistisk granskning och även i många fall juridisk rättvisa, då de förutsatts vara flickvänner eller bihang istället för drivande, ideologiskt motiverade aktivister i sin egen rätt, säger Lisa Bjurwald.
Klassiska vänsterideal kapas
Att ekofascistiska värderingar alltmer närmar sig odlingsvärlden är något trädgårdsprofilen Maja Alskog Bredberg noterat med oro.
– Jag märker av det mer och mer av det som delas på sociala medier. Att det rör sig om personer med högerextrema åsikter är dock inte alltid jättetydligt vid första anblick, då skulle de tappa följare, säger Maja Alskog Bredberg.
Maja Alskog Bredberg jämför med amerikanska tradwife-influerare, som hon menar är mycket mer frispråkiga gällande sin ideologiska hemvist.
– De är mycket mer uttalade i sin världssyn, som kan innefatta allt från att man förnekar månlandningen till konspirationsteorier om fluortandkräm.
Men oavsett land rör det sig i båda fallen framför allt om ideal som sprids av, och riktar sig till, kvinnor. För Maja Alskog Bredberg säger det något om att vänstern och samhället i stort har misslyckats med att förbättra situationen för yrkesarbetande kvinnor. Som fortfarande tar större ansvar för hem- och omsorgsarbete än män.
– Det är sorgligt att dessa högerinfluencers har kapat vad som är klassiska vänsterideal. Alltså frågor som omsorg om naturen, ifrågasättande av evig tillväxt och kortare arbetstid, säger Maja Alskog Bredberg.
SvD: Vi pudlar
Till Dagens ETC uppger Daniel Kederstedt, redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på SvD, att man har brustit i researchen kring artikeln, som nu är avpublicerad.
– Uppgifterna som vi missade i vår initiala research förändrade sammanhanget för texten. Därför valde vi att avpublicera, säger Daniel Kederstedt.
I ett inlägg på sin Instagram uppmanar Larsson till att man ska ”förakta degeneration”, ett uttryck för högerextrema värderingar. Hur har man kunnat missa detta?
– Det är relevant information som vi borde ha upptäckt. Nu ser vi till att lära oss av det här misstaget, säger Daniel Kederstedt.