I går meddelade Riksenheten mot korruption att de inleder en förundersökning med anledning av utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal. Sedan affären blev känd i förra veckan har Margot Wallström utkämpat ett tvåfrontskrig på hemmaplan.
I måndags anmäldes hon av Caroline Szyber (KD) och Ewa Thalén Finné (M) till Konstitutionsutskottet för att ha försatt sig i beroende till Kommunal. Samtidigt har såväl alliansledare som näringsliv tagit tillfället i akt att ifrågasätta hennes agerande som utrikesminister med en politik som anklagas för att vara kontraproduktiv och skadlig. Flera tunga namn inom Moderaterna pressar Anna Kinberg Batra att lämna in en missförtroendeförklaring.
Än så länge har Wallström lyckats slå ifrån sig kritiken och avfärdat mutanklagelserna. Hon säger sig inte vara orolig för en mututredning.
– Men jag är väldigt trött på att inte få ägna mig åt att göra det jag behöver just nu: att sköta mitt jobb, sa hon till TT i måndags.
”En våghalsig pionjär”
Samtidigt vinner Wallström allt större respekt internationellt för den uppmärksammade utrikespolitiken. Förra månaden utsågs hon av tidskriften Foreign Policy till en av världens tio mest framträdande politiska tänkare under 2015. Och att hon talat klarspråk om Israels misstänkta utomrättsliga avrättningar tycks tvärt emot svenska kritiker ha mottagits med uppskattning av det internationella samfundet, där missnöjet med Israel och premiärminister Benjamin Netanyahus agerande i regionen vuxit under senaste året.
– Wallström är en våghalsig pionjär som har gett Sverige en ledande röst för hela EU och som stakar ut en väg av mod och principer, sa den israeliske fredsaktivisten och journalisten Gideon Levy efter Margot Wallströms uppmaning att utreda Israels agerande.
Samtidigt hörs nu röster inifrån Saudiarabien som hävdar att hennes uppmärksammade kritik i början av förra året mot regimens ”medeltida” bestraffningar haft konkret påverkan på utvecklingen. Bloggaren Raif Badawi sitter fortfarande i fängelse, dömd till tio år plus ytterligare 950 piskrapp och höga böter, men enligt författaren och Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren, som haft kontakt med Badawis talesperson, har Margot Wallströms uttalanden haft betydelse för det faktum att han inte har piskats igen.
– När Margot Wallström förra våren kritiserade spöstraffet bidrog det till att världens strålkastare riktades mot de grymma strafformerna i Saudiarabien och förtrycket av fredliga regimkritiker.
Svårt påverka ensam
Hammargren menar att svensk utrikespolitik ensamt inte kan ha mer än en marginell påverkan i länder som Saudiarabien, men att Wallströms uttalanden eventuellt kan få andra länder att följa efter.
– Den tyska underrättelsetjänsten BND har offentligt kritiserat Saudiarabiens nye unge kronprins Mohammed bin Salman för att bedriva en ”impulsiv interventionspolitik”. Så tänker man i många huvudstäder i väst, även om alla inte säger det utåt.
Även Amnesty, som förra året drev en stor internationell kampanj mot Saudiarabiens hårda bestraffning av Raid Badawi, betonar vikten av att Sverige lever upp till löftet att främja mänskliga rättigheter, även i de länder vi bedriver handel med.
– Då bör man påtala oegentligheter om och när man är på besök i landet. Så om man väljer att handla med Saudiarabien får man erkänna de enorma brister som finns i mänskliga rättigheter i landet, säger Amnestys talespersonen Ami Hedenborg.
Per Jönsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet, tror liksom Bitte Hammargren att det kan vara svårt för Sverige att påverka som ensamt land.
– Däremot kan det se annorlunda ut om man kan presentera en enad front inom EU. Att Raif Badawi inte har piskats mer handlar mycket om internationell uppmärksamhet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Margot Wallström och Saudiarabien
I januari 2015 kritiserade Margot Wallström Saudiarabien för det piskstraff som givits till den regimkritiska bloggaren Raif Badawi, någonting hon kallade medeltida, efter att Badawi fått sina första 50 piskrapp. I bland annat tidningen Washington Post hyllades Wallström för att ha talat klarspråk.
Den 9 mars förra året skulle Wallström ha talat inför Arabförbundet, dit hon var bjuden som hedersgäst, men stoppades av Saudiarabien.
Den 10 mars kom beskedet att det militära samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudiarabien skulle stoppas och dagen därpå kallade Saudiarabien hem sin Sverigebaserade ambassadör.