Hon pratade om extremväder och om översvämningarna i Gävle och att Sverige måste ställa om industrin.
– Vi måste ta på oss ledartröjan och världens mest kvalificerade industriarbetare gör det möjligt, sa hon under talet.
Och att ta på sig ledartröjan för klimatomställning är något som efterfrågas av 140 medlemmar i Vänsterpartiet. I ett uppror vill de att partiet kräver skärpta klimatmål av regeringen och att man ska bli mer synliga i klimatfrågan i medier, något som Tidningen Syre var först med att rapportera.
Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, anser att uppropet är bra och att det sätter fingret på vad Vänsterpartiet behöver göra.
– Vi måste omsätta vår miljö- och klimatpolitik i handling och driva de frågorna mer aktivt, i alla relevanta sammanhang, i alla förhandlingar.
Han trycker på för att omställningen inom industrin är viktigt, men att det inte bara ska ligga på att staten ska in och subventionera, utan att företagen måste ta ansvar för en grön omställning. Han anser att det går att driva klassisk vänsterpolitik även inom omställningen med facklig påverkan och omfördelningspolitik.
Har Vänsterpartiet varit dåliga på att driva klimatfrågan?
– Vi har inte prioriterat klimatfrågorna tillräckligt mycket. Vi har haft andra frågor som vi tyckt varit mer akuta, som las och marknadshyror.
Hur kommer det sig?
– När det finns ett parti som har miljö i sitt partinamn har det blivit naturligt att det partiet äger de frågorna. Så har det varit när vi har budgetförhandlat. Vänsterpartiet har haft välfärd på sitt bord, Socialdemokraterna jobben och Miljöpartiet miljön. Jag tror att vi har varit för snälla. Det är en gammaldags arbetsfördelning, vilket är fel när klimatomställningen är så allomfattande i alla politikområden.
Biträdande partisekreterare Hanna Gedin anser också att det är bra att medlemmarna lyfter frågan. Men hon håller inte med om att partiet har varit osynliga i klimatfrågan.
– Jag tror mer att det handlar om hur man beskriver det i medierna. Vår ingång i klimatpolitiken är ju rättviseperspektivet. Allt handlar ju om vem som släpper ut, säger hon.
Hon säger att Sverige och Vänsterpartiet vet att det måste göras en omställning av den svenska industrin, eftersom det internationellt är hundra företag som gör 70 procent av utsläppen.
– Det här är vår tids ödesfråga. Jag tycker att vi till skillnad mot andra partiet ser att dagens ekonomiska system ödelägger klimatet och att det inte är hållbart.