BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Till följd av de mässlingsutbrott som skett i Stockholm och Göteborg har dock diskussionen om huruvida man ska införa en tvingande vaccinationslagstiftning blossat upp. Främst har det handlat om huruvida man ska kräva vaccination bland så kallade högriskgrupper, till exempel människor som arbetar inom vården.
– Gör landstingen och de fackliga organisationerna bedömningen att det behövs regelförändringar så är det något som jag gärna diskuterar vidare tillsammans med dem, säger Annika Strandhäll till SVT.
Men facken sällar sig till Folkhälsomyndigheten. I dagsläget är man emot en tvingande lagstiftning, säger Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson.
– Att just nu gå ut med en allmän tvångsvaccinering ser jag varken som rådligt eller ens lämpligt. Man kan inte påtvinga anställda en vaccination. Om det skulle vara en epidemi så finns det en samhällsfarlighet och då hamnar frågan i ett annat läge. Men det här är ingen epidemi, säger hon.
Lagstiftning i Finland
I vårt grannland i öster resonerar man annorlunda. Från och med mars i år kommer Finland införa en ny lagstiftning som gör det obligatoriskt med vaccinering för personal som kommer i kontakt med högriskgrupper. Samma sak gäller i bland annat USA, Italien och Frankrike.
Men dessa länder är inte jämförbara med Sverige, menar Ann Lindstrand på Folkhälsomyndigheten.
– Vi är ett av de länder som har högst vaccinationstäckning. Det finns redan ett väldigt gott förtroende och folk är medveten om vikten av vaccination. En lagändring riskerar att rucka på det förtroendet och jag tror att det hade blivit kontraproduktivt, säger hon.
Hade man förhindrat de senaste utbrotten av mässling om man hade haft en tvingande lagstiftning om vaccinering för högriskgrupper?
– Nej, det hade man inte. De flesta fall av smittade idag är inte sjukvårdspersonal, det är snarare patienter som vistats i offentliga lokaler. Det som däremot hade kunnat ge effekt är om alla visste att man inte ska sätta sig i ett väntrum på akuten om man har misstänkt mässling. Har man röda ögon, torrhosta och utslag som går från ansiktet och utåt är det bättre att ringa 1177 och komma in på ett planerat besök.
Motstånd i riksdagen
Då och då motioneras det i riksdagen om att införa obligatorisk vaccinering för alla, men hittills har motståndet även där varit stort. I maj förra året röstade riskdagen nej till sju olika ”vaccinationsmotioner” där bland annat en från Sofia Arkelsten (M) föreslog just att dagens vaccinationsprogram skulle bli obligatoriskt. Vårdförbundet öppnar ändå för att i framtiden se över lagstiftningen.
– Om man bestämmer sig för att ändra i regelsystemet kommer saken i ett annat läge och då är vi så klart med och diskuterar det, säger Ann Johansson.
Den 2 januari stod det klart att en anställd vid kvinnokliniken på Östra sjukhuset i Göteborg varit smittad med mässlingen. Personen har i sin tur riskerat att smitta 63 spädbarn. Enligt sjukhuset är runt 10 procent av de anställda inte vaccinerade, vilket motsvarar mellan 1 500 och 2 000 personer.
– Det känns som en ganska låg siffra, jag hade nog trott att det var fler. Det är ju en risk i samhället om inte föräldrar vaccinerar sina barn, men jag tycker det blir olyckligt om diskussionen om obligatorisk vaccination koncentrerar sig till vården och vårdpersonal, säger Ann Johansson.
Men det är väl troligare att personer som arbetar inom vården exponeras för smittsamma sjukdomar och då skulle behöva ett starkare skydd?
– Jag tror att man måste se bredare på det här, och utreda för att se vad som behövs.