Läs vittnesmålen här: Det är vi som är de utförsäkrade
Bland annat kräver Försäkringskassan att de ”aktivitetsbegränsningar” sjukdomar och skador för med sig ska beskrivas på ett för myndigheten godtagbart sätt i läkarintyget. Annars spelar det ingen roll hur halvdöd du är – någon sjukpenning blir det inte. Vilken lagparagraf som ger dem den rätten har varken socialminister Annika Strandhäll (S) eller Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist kunnat ge ett svar på.
Vi har också visat att det som bidrar mest till rättsosäkerheten i sjukförsäkringssystemet är begreppet ”normalt förekommande arbete”. Mot detta begrepp och mot hela arbetsmarknaden prövas arbetsförmågan efter dag 180.
Enligt en vägledande dom från 2008 är ett normalt förekommade arbete ett arbete med normala prestationskrav och ingen eller väldigt liten anpassning till eventuella funktionsnedsättningar. Det ska vara ett faktiskt jobb som existerar på dagens reguljära arbetsmarknad. Inte en sysselsättning på en skyddad verkstad.
Men enligt Försäkringskassan kan det vara ett jobb med sänkt arbetstempo, utan stress eller krav på kognitiva förmågor och utan fysisk belastning. Det kan rentav vara ett jobb med möjligheter att gå undan och sova några gånger om dagen.
Var finns dessa arbeten?
Det behöver inte Försäkringskassan precisera.
Med hänvisning till arbeten som bara existerar i myndighetens fantasi skickas svårt sjuka till Arbetsförmedlingen som undrar vad de gör där – de kan ju inte arbeta. Många tvingas söka försörjningsstöd – och tappar sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI.
Den som inte är nöjd med ett beslut kan överklaga, säger Annika Strandhäll. Men som en del i vår granskning har vi visat att det är extremt svårt för enskilda att få rätt mot Försäkringskassan. Domstolarna backar myndigheten och så länge Försäkringskassan slipper precisera vilket arbete de menar att den försäkrade kan utföra är det näst intill omöjligt att styrka rätten till ersättning.
Men det kan bli ändring på det. Ett par nya vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen om begreppet väntas nästa vecka. De kan få stor betydelse.
Efter våra granskningar av Försäkringskassans interna kvasiregler och godtyckliga begreppstolkningar har många människor som nekats ersättning trots att de enligt läkarintyg är för sjuka för arbete hört av sig till tidningen. Flera vittnar om en Kafka-liknande situation – en absurd, själlös och endast till ytan rationell byråkrati som gör dem sjukare fast målet påstås vara tillfrisknande och återgång i arbete. Här är deras berättelser.