I samband med avslöjandet framträdde en tidigare chef inom Hermods, som kunde berätta att just överbeläggning och felaktiga intag satts i system av företaget. Vid en oanmäld inspektion kunde Arbetsförmedlingen också i stort sett bekräfta de påstådda bristerna. Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland sa till Länstidningen (24 juni): ”Det vi har sett är att innehållet i kurserna inte riktigt stämmer överens med innehållet i avtalet. Därför har vi nu signalerat uppåt till vår avtalsgrupp, som kommer att se över om det här är ett avtalsbrott eller inte. Det är en juridisk fråga, som vi får avvakta.”
”Stör” verksamheten
Men bara några dagar senare, den 28 juni, fick Peter Madison ett brev från Arbetsförmedlingen där han fick veta att Hermods ansåg att han ”stör verksamheten, både övriga deltagare och pedagoger på plats”, vilket skulle innebära att ”Hermods inte längre kan ha dig kvar som deltagare”. Han skulle därmed också stängas av från aktivitetsstödet, det vill säga från sin försörjning.
I en minnesanteckning som upprättats av Hermods regionchef dagen därpå, påstås vidare om Madison, att ”rädslan finns att han är i närheten och fångar upp ord, meningar som tas ur sitt sammanhang”, samt att han ”är en negativ person som söker fel och ständigt påtalar att utbildningen är urusel”.
Enligt Peter Peter Madison stämmer det inte alls att det skulle vara dålig stämning på kursen.
– Vi inom gruppen tuffar på som vanligt även om det inte finns något att göra. Det är inte så att det är dålig stämning. Vi fikar tillsammans och tar med bullar, säger han.
Tvärtom, menar han, har kursdeltagarna och personalen varit lika förvånade som han själv.
– När jag berättade för min lärare blev hon skitförbannad. Du kan svara dem med mitt namn och telefonnummer så kan jag dementera det, sa hon. Jag tror inte Arbetsförmedlingen har ringt henne än, säger Peter Madison.
Rätt att tycka och tänka
Den ansvarige på Arbetsförmedlingen, Mats Nordenström, vill inte kommentera händelsen.
– Generellt har man rätt att tycka och tänka och uttrycka vad man vill, det är vår utgångspunkt i en demokrati, säger Mats Nordenström. Men vad gäller just det enskilda fallet kan jag inte kommentera det.
Inte heller Academedia, där Hermods ingår, vill kommentera.
– Vi har varit tydliga, genomgående, i våra kommentarer, med att vi inte pratar om enskilda ärenden, säger Anders Porelius, presschef.
Till skillnad från anställda i kommuner och landsting skyddas inte personer i arbetsmarknadsutbildning av det lagstadgade meddelarskyddet.
– Det finns tyvärr allt för många exempel på att kunskapen om meddelarskyddet är låg, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Svenska journalistförbundet, SJF. Rätten att lämna uppgifter till media är viktig för ett öppet samhälle och för möjligheten att avslöja missbruk av makt, skattepengar, korruption till exempel.
Ulrika Hyllert anser att det finns ett behov av ny lagstiftning:
– Inom Journalistförbundet arbetar vi för ett utökat meddelarskydd, vi vill att fler omfattas av samma skydd som statligt och kommunalt anställda.
Expanderar
Förutom vuxenutbildningen, som Hermods ägnat sig åt i mer än ett sekel, är det nu etablerat även inom SFI- och arbetsmarknadsutbildning.
Medan SFI-utbildningens expansion framför allt hörde samman med de många flyktingar som kom 2015, väntar nu en betydande expansion inom arbetsmarknadsutbildningen eftersom Arbetsförmedlingen som ett resultat av Januariöverenskommelsen ska lägga över stora delar av sin verksamhet på privata aktörer. Uppgörelsen har kritiserats, eftersom det finns en risk för att företagen lägger lägre anbud än vad som behövs för att kunna bedriva en meningsfull verksamhet.
Idag är Hermods en medelstor aktör vad gäller arbetsmarknadsutbildningar, men företagets årsredovisning visar att de nya marknaderna för denna typ av utbildningar har hjälpt företaget att expandera, från en nettoomsättning på 738 miljoner 2014 till 908 miljoner det senaste räkenskapsåret. Särskilt 2016 och 2017 var lönsamheten väldigt god, med en rörelsemarginal om 12,8 respektive 13,2 procent.
Östersund betalar 15 miljoner
Arbetsförmedlingen har sedan maj 2018 betalat Hermods drygt femton miljoner kronor för verksamheten i Östersund. Det avtal som upprättats löper till den sista oktober 2019 men har nyligen förlängts.
Utredningen om de missförhållanden som uppdagats pågår.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln framkom det felaktigt att det riskkapitalägda företaget Hermods ägs av Academedia. Så är inte längre fallet. Vi beklagar felaktigheten.