BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men den senaste tiden har något hänt. Ridsporten har plötsligt börjat synas i tablåerna. Kändisar får testar ridning i Stjärnhoppningen, SVT sänder serien Ryttar-eliten och flera dokumentärer om hästsport visas. Än så länge har det främst handlat om sändningar i SVT:s playfunktion, men för ridsportintresserade är ändå förändringen markant.
En av svensk ridsports mest välkända ansikten – Lisen Bratt Fredricson, som har två OS på meritlistan – välkomnar det växande intresset.
– Fler sportjournalister intresserar sig för ridsporten i dag. För 10–15 år sedan var det väldigt gubbigt på alla sportredaktioner. Inrökt typ. Men det räcker att öppna dörren till en redaktion för att märka att något har förändrats. Det har nog funnits en osäkerhet gentemot sporten, en rädsla att göra fel. Och visst kan det vara svårt att få allt rätt från början.
Varför tror du att ridsporten har fått ett uppsving just nu?
–Jag tror att det har mycket med de svenska resultaten att göra. Runt början av 2000-talet började det hända saker: Maria Gertzer vann världcupen och vi fick en rad fina förebilder i henne, Peter Eriksson, Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard. Vi räknas numera till toppen internationellt. Vi är ett av de starkaste länderna.
Lisen Bratt Fredricson är helt övertygad om att det ökade mediala intresset för sporten kommer få stor betydelse framöver.
–Numera kan det komma fram gubbar på en bensinmack som säger att gud vad roligt att jag har fått lära mig mer om din sport, det är kul!
Samtidigt finns det fortfarande människor som inte räknar ridsporten som en sport?
–Ja, det kan göra mig förbannad. Men vi är inne i en positiv tid för sporten. Medvetandet håller att höjas, det händer mycket i Sverige med alla framgångar, vi får Jerringpriset. Även i världen växer intresset. Ridsporten blir allt större i Asien, i Mellanöstern och på flera håll.
Lisen Bratt Fredricson blir också provocerad av att det satsas för lite pengar på ridsporten, trots att den rankas som Sveriges näst största ungdomsidrott och sysselsätter en halv miljon svenskar.
Ja, det läggs ju miljoner på snökanoner …
– Ja, precis. Och massor på konstgräsplaner. Samtidigt ser många ridanläggningar ut som att de inte renoverats sedan 70-talet. Vissa rid-anläggningar har nästan utedass. Detta kan göra mig väldigt provocerad. Vi vet ju vad sporten och livet med hästar kan göra med en, hur fostrande sporten är. Jag förstår inte varför det inte satsas mer pengar.
Vad har undervärderingen av ridsporten med maktförhållandet mellan kvinnor och män att göra, tror du?
–Ganska mycket. Trots att ridsporten i Sverige historiskt har setts som en militärsyssla har den blivit något av en tjejig sport här. Så ser det inte riktigt ut i resten av världen.
På tal om kvinnor och män: Hur jämställd är ridsportbranschen?
–I sporten jag känner tävlar män och kvinnor tävlar på samma villkor, trots att vi utifrån ses som en tjejsport. Vi blir väldigt jämställda i den här sporten. Vi rider inte på styrka, det krävs andra saker av en ryttare, det är en unik och häftig sport på det sättet.
Mycket uppmärksamhet
När Dagens ETC når Lisen dagen innan tävlingarna i Göteborg går av stapeln har Ridsportsverige precis nåtts av en tråkig nyhet. Hennes make Peder Fredricson som länge kämpat med sviterna av en lunginflammation har meddelat att han drar sig ur tävlingen i Göteborg i samråd med sin läkare. Jörgen Larsson, som för ett par veckor sedan tog hem Gina Tricot Grand Prix i Borås, ställer upp i hans ställe.
– Jättetråkigt, men detta är inte en tävling man kan kasta sig in i hur som helst, säger Lisen Bratt Fredricsen.
För några veckor sedan gav just Peder Fredricson hästsporten en ovanligt central placering i sportbevakningen efter att han till flera sportjournalisters fasa kammade hem Jerringpriset. Denna hedersomnämning har precis som OS-silvret som banade väg för den kallats för ett familjepris eftersom Lisen varit så delaktig i arbetet.
"Entreprenör i hästbranschen"
Lisen Bratt Fredricson har dock själv klivit av tävlingshästryggen. Hon vill inte säga för gott, men för ett tag framöver. För närvarande kallar hon sig för "entreprenör i hästbranschen" som förutom att utgöra en central del av familjeprojektet att rusta maken för tävlingar sysslar med allt från ha huvudansvaret för Grevlundagården där Peder och Lisen bor och arbetar till försäljning av ridsportartiklar på nätet. Hon arrangerar dessutom tävlingar och agerarar återkommande gästprogramledare för den bland ryttare succébetraktade Ridpodden.
Lisen Bratt Fredricson har ridit under nästan hela sitt liv. Första gången blev till av en slump. Hon hade följt med till ridskolan för att systern skulle rida sin första lektion. Men när systern blev för nervös för att sätta sig i sadeln fick Lisen sitta upp i hennes ställe.
– Mamma hade redan betalat. Sedan satt jag liksom bara kvar.