Moderaterna har lagt förslag på hårdare straff för unga mellan 15-18 år och fängelse istället för ungdomsvård. Regeringen vill ta bort straffrabatten för unga vuxna och att tonåringar ska kunna dömas till livstid. Men nu höjs röster från områden där skjutningarna blivit vardag om varför den lokala polisen försvunnit och långsiktiga lösningar för att hjälpa barnen innan de hamnar i kriminalitet.
Christian Ottosson är kommunalråd för Centerpartiet i Huddinge söder om Stockholm, där Visättra ingår. Han var också under åtta år ansvarig för de brottsförebyggande frågorna och ledamot i regionpolisrådet. Hans kommun är hårt drabbad av kriminella nätverk och skjutningar.
Enligt honom har polisen misslyckats med sitt arbete lokalt.
– Alla brott är ju lokala och då måste lokal polis finnas. Invånare och kommunpolitiker har slitit sina hår under flera år i hela Stockholms region över polisens osynlighet.
Huddinge har fortfarande lokalpoliser. Men problemet är, enligt Christian Ottosson, att det fattas lokalkännedom hos poliserna.
– Det saknas incitament för poliser att vara lokalpoliser. Det är bättre lön om du rör dig bort från lokalpolistjänster. Vi skulle behöva de mest erfarna poliserna, men istället kommer de nyutbildade och de stannar bara ett kort tag.
Relationer blir lidande
Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap tillika Visättrabo i 19 år, ser nedmonteringen av lokalpolisen som ett stort problem och den främsta anledningen till att skjutningarna fortgår.
– Polisledningen har övergivit de socioekonomiskt utsatta områdena. Det har länge kommit varningar från poliser om att det skulle få väldigt stora konsekvenser att överge de här områdena.
Nu handlar det istället, enligt Stefan Holgersson, om tillslag. Det syns i statistiken och kan visas upp. Men byggandet av relationer med invånare och andra aktörer blir lidande, menar han.
– Det som behövs är poliser på plats som kan bygga upp relationer med människor i området. Det tar tid, men går snabbt att rasera. Gatulangning är en drivande faktor till de här gängens existens. Det arbetet organiserades bort i Stockholm och i andra delar av landet. Det gjorde att man tappade tio år och det fick och får otroliga konsekvenser.
Grät i tv
Det absolut största problemet är att polisledningen inte lyssnar på sin personal eller på de som kritiserar polisen, anser Stefan Holgersson.
– Kolla på SVT:s intervju med integrationspolisen Ulf Boström i Göteborg som gråter för att de inte lyssnar. Det krävs ödmjukhet och att de lyssnar på uppfattningar som avviker från deras egna.
Han nämner som exempel på att polisen inte lyssnar och bemöter kritik, att de i våras gick ut och varnade för en ”tafsardag”. När människor ifrågasatte källan svarade polisen inte.
– Eller kolla på vad som hände med Eric Thorell, killen som blev ihjälskjuten av polis i Stockholm. Då intog Polismyndigheten en försvarsposition. Det finns noll självinsikt. Och det är ett strukturellt problem.
Är det polisledningens fel att skjutningarna sker i Sverige?
– Ja, en del av det är det. Polisen är ju en viktig aktör och då har polischefernas beslut en stor betydelse i hur det ser ut.
Måste prata om skolan
Christian Ottosson tycker att politiker måste prata om sambandet skola och kriminalitet. Det finns, enligt honom, en tydlig koppling att barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser, NPF, hamnar i kriminella gäng. Trots det pratar alla om hårdare tag.
Är det ett problem att Moderaterna trycker så hårt på just hårdare tag?
– Både ja och nej. Jag tycker att det är bra att Moderaterna lyfter konkreta förslag. De flesta av dem behövs. Men det blir en absurd situation när det inte talas om andra saker. Vi behöver balans där politiker vågar lägga tydliga förslag inom andra delar än lagstiftning mot kriminella.
Hans lösning är ett massivt kompetenslyft i skolan och inom socialtjänsten. En bred NPF-kompetens som kan lyfta och upptäcka de här barnen i tid, men också hjälpa föräldrar som har barn med stödbehov.
Om du ser tillbaka på dina år som politiker, vad kan du vara självkritisk till?
– Det första är att vi inte har fått in tillräckligt med NPF-kompetens i skolan. Sen är det segregationen. Vi kunde gjort mer för att bygga på ett annat sätt. Idag finns villaområden och höghusområden. Vi hade behövt bygga lägenheter i villaområden – bygga mer integrerat, men det har funnits politisk ovilja till det.
Fakta: Huddinge hårt drabbat av gängkriminalitet
2011 skedde första skjutningen mellan Vårbynätverket och ett rivaliserande gäng. Det är upprinnelsen till skjutningen i Kungens kurva förra året där en bil blev utsatt för skottlossning vid en bensinmack. Ledaren för det rivaliserande gänget klarade sig, men en man dog och en kvinna skadades svårt. En man från Vårbynätverket dömdes för mord till 18 års fängelse.
Mordet på studenten Shayan Gaff blev uppmärksammat när han sköts till döds i Segeltorp 2018. Polisen konstaterade snabbt att fel person skjutits. En 26-årig man med kopplingar till nätverket dömdes till 18 års fängelse för bland annat mord.
I juli i år dömdes 28 personer med kopplingar till Vårbynätverket till fängelsestraff och ungdomsvård för bland annat mord, mordförsök, människorov och narkotikabrott. Det var efter att polis i Frankrike knäckte ett krypterat chattnätverk, Encrochat, som personerna kunde gripas och lagföras i Sverige.
Sverige är det enda land i Europa där det dödliga våldet med skjutvapen ökar, visar en rapport från Brå. År 2000 låg Sverige bland de länder med lägst antal dödsskjutningar. Nu ligger Sverige i topp. I 20 andra länder i Europa minskar antalet dödskjutningar.
Källa: Brå, Polisen