Virusläkaren experimenterar på svårt sjuka: ”Han måste stoppas”
Dagens ETC
Svårt sjuka som söker vård hos virusläkaren känner sig som försökskaniner i olovliga experiment. De ordineras en stor mängd starka mediciner – och uppmanas att dricka ögondroppar.
Nu vittnar flera vårdtagare om nervskador och livsfarliga doser. Ändå betalar nya patienter höga summor för att bli behandlade på läkarens klinik i Stockholm.
Själv kallar sig virusläkaren ”bäst i Skandinavien” – men möts av stark kritik från kollegor.
• Håravfall, nervskador och bortopererad livmoder
• ”Framstår som ett utnyttjande av människor som är desperata”
• Video: Här konfronteras virusläkaren av Dagens ETC.
På Karolinska sjukhuset har en läkare hyrt in sig som säger sig kunna bota sjukdomar som ingen annan kan bota. Hans verksamhet är inte ansluten till regionen och varje nybesök kostar 7 500 kronor. Ändå är läkaren så populär att det inte ens går att ställa sig i kö till hans klinik längre. Här behandlar han alla ”paravirala sjukdomar” – ett samlingsnamn han själv hittat på.
Som behandling får patienterna en cocktail av olika läkemedel, flera av dem vanliga vid behandling av patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med hiv/aids. Läkaren ordinerar också återkommande alkoholavvänjningsmedicinen Antabus, diabetesmedicin, Alvesco, hajleverolja, nitroglycerin i sprayform, ögondropparna Lomudal (som ska blandas med vatten och sväljas), valnötsbark och Desmospressin – en medicin som vanligen skrivs ut mot sängvätning hos barn.
Totalt rör det sig om ett 50-tal läkemedel som Dagens ETC:s granskning visar att läkaren regelbundet skriver ut. Patienter ordineras ofta att ta ett tiotal av dem efter ett första besök på kliniken. Att läkemedlen faktiskt fungerar på någon av de sjukdomar virusläkaren säger sig behandla saknar vetenskapligt stöd.
Mest efterfrågat bland patienter är det antivirala läkemedlet Valganciclovir, som normalt används för att förebygga eller behandla infektioner hos patienter med nedsatt immunförsvar.
– Det ordinerar han ungefär som ett vitamintillskott och påstår att det inte är toxiskt, vilket det visst kan vara. Han måste stoppas, säger en erfaren forskare och läkarkollega.
Forskaren vill vara anonym – ”det är känsligt att kritisera kollegor” – men är långt ifrån ensam om att kritisera vad som pågår på virusläkarens klinik.
Strimma hopp i mörka rum
Många av klinikens patienter har diagnosen ME, myalgisk encefalomyelit, som ibland kallas för kroniskt trötthetssyndrom. En sjukdom som ofta, men inte alltid, uppstår efter infektioner och kännetecknas av utmattning som inte går att vila bort. Patienterna har ofta svåra smärtor och är känsliga för intryck. Ibland behöver den som drabbas sondmatas och förses med kateter.
Det tar ofta lång tid att få en ME-diagnos – och ännu längre tid att få en behandling som lindrar. Hos virusläkaren går det desto snabbare. Han tror nämligen att trötthetssyndrom, liksom de andra sjukdomarna han behandlar, beror på en kronisk virusinfektion i kombination med ett svagt immunförsvar.
Återkommande skriver han därför ut det antivirala läkemedlet Valganciclovir, trots att det inte finns någon evidens för att medicinen kan behandla ME. De röda pillren har en synnerligen lång biverkningslista. Vanliga biverkningar inkluderar svamp i munnen, onormala lever- och njurvärden, depression, håravfall och synproblem. Ännu allvarligare biverkningar, som dövhet och manlig infertilitet, drabbar upp till 1 av 100. Medicinen ökar risken för cancer om den används under en längre tid.
Ändå berättar en ME-sjuk kvinna för Dagens ETC hur hon, övertygad om pillrens påstådda effektivitet, vände sig till läkarens klinik. Efter att hennes blodprover analyserats fick hon veta att det var lämpligt att börja med en hög dos, trots att hon har en form av blödarsjuka.
– Efteråt kontaktade jag min koagulationsmottagning för att dubbelkolla att jag kunde ta så höga doser och då sa de direkt att “nej, det kan du absolut inte göra, du skulle kunna dö”.
Opererade bort sin livmoder
Under de tre åren som läkaren har tagit emot patienter har oroväckande anmälningar och tips kommit in till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Patienter säger att de har blivit sämre av behandlingen. Flera säger att de blivit lovade vård, men att de istället har blivit utsatta för medicinska experiment.
– Min sambo var rakt av en försökskanin. Man testade olika mediciner på honom. Vi tänkte då att det är typ värt det, för blir man frisk så får man livet tillbaka. Men min sambo kände ingen skillnad eller någon förbättring. Istället fick han en psykos av biverkningarna från Antabus, säger patients en anhörig till Dagens ETC.
Hon säger att sambon är för sjuk för att själv orka prata.
I Ivos handlingar beskriver en patient hur hon kände stort förtroende för virusläkaren. På hans inrådan opererade hon därför bort sin livmoder – utan att bli bättre. Kvinnan hävdar också att hon har fått permanenta nervskador i fötterna som en konsekvens av medicineringen.
En annan patient beskriver kulturen kring kliniken som en sekt där patienter stöttar varandra genom svåra biverkningar, som ses som ett bevis på att läkarens behandling fungerar.
– Jag har råkat illa ut på kliniken. Men det finns ingen annan vård för oss. Vi ME-sjuka är desperata och ruttnar bort i våra hem, säger ytterligare en tidigare patient när Dagens ETC ringer upp.
Tidigare kollega: Konstiga förklaringar
I en Facebookgrupp för patienter synliggörs vad flera källor kallar för läkarens fanclub. När patienter vittnar om medicinernas biverkningar i gruppen, däribland dimsyn, tandlossning och håravfall, möts de återkommande av lugnande kommentarer från andra gruppmedlemmar. ”Biverkningarna kan gå över när kroppen vänjer sig”, skriver en medlem. En annan litar så blint på läkaren att hon säger sig ha slutat läsa bipacksedeln: ”Alla läkemedel har allvarliga biverkningar, till och med Alvedon”.
En annan läkarkollega, som har arbetat i den kritiserade läkarens närhet, menar att ME-behandlingarna bara är ett av flera fall där läkaren har sökt alternativa lösningar framför beprövade behandlingsmetoder.
— När man utbildar inom medicin försöker man ju lära ut att de vanligaste angreppssätten oftast fungerar, men stämmer inte det får man leta vidare. Men så resonerade inte han. Han letade ofta efter mer långsökta förklaringar på medicinska frågeställningar. Det är tragiskt att ME-patienter satt sin tillit till honom, för egen del skulle jag inte låta honom ta hand om någon i min familj, säger läkaren.
Forskning utan tillstånd
Läkare har rätt att skriva ut vilka mediciner de vill, men ska vara restriktiva med att skriva ut läkemedel för sjukdomar de inte rekommenderas för – ”off label”, som det också kallas. Virusläkaren verkar tvärtom ha gjort det till en vana. Forskarkollegan menar att det är uppenbart att läkaren i själva verket bedriver medicinsk forskning utan etiskt tillstånd på sin klinik.
– Vi i läkarkåren följer Hippokrates ed. I bästa fall ska vi bota, alltid lindra och trösta – men aldrig skada. Det är därför det finns ett så strikt regelverk kring läkemedel som ges utanför indikation, särskilt läkemedel med potentiellt farliga biverkningar. Sådana behandlingar bör ges i studieform. Här har dock behandling skett utan vederbörliga tillstånd vilket är anmärkningsvärt.
I en Ivo-anmälan berättar en patient att hon ifrågasatt läkarens diagnos som, i en inspelning som har bifogats till Ivo, svarade:
– Man kan säga att du är med i min forskning också, så du är också forskningsperson.
Han hade då, i oktober 2021, inget giltigt forskningstillstånd. Det har han inte idag heller.
Inte första skandalen
Det finns mer som talar för att läkaren i praktiken forskar på sina patienter. På klinikens hemsida stoltserar man med att ha anställt en senior forskare knuten till ett affilierat forskningsbolag med samma ägare – ett bolag som också saknar forskningstillstånd. Kliniken har också en aktiv biobank utan giltigt tillstånd.
För tre år sedan stormade läkaren ut från en tv-intervju efter att reportern påpekat att läkaren bedrev forskning kring postcovid utan tillstånd. Nu ha bolaget bytt namn och plats för kliniken utan att uppdatera varken Etikprövningsmyndigheten eller Ivo om de ändrade förhållandena.
Att läkaren saknar tillstånd har dock inte hindrat honom från att ta emot forskningsbidrag. Förra året tilldelades han fem miljoner kronor av Familjen Kamprads stiftelse i syfte att bedriva forskning – den här gången på ME-sjuka.
Kollegan: ”Katastrofalt”
En som öppet vågar kritisera virusläkarens arbetssätt är Petter Brodin, immunolog på Karolinska institutet. Han känner till läkarens teori kring ”paravirala” sjukdomar, som ordagrant betyder ”bredvid virus”. Han menar att teorin ”egentligen inte är helt galen”, men ställer sig emot att läkaren skriver ut läkemedel utan att forskning bevisat att de gör nytta.
– Ska man göra det här vetenskapligt måste man göra randomiserade studier med resultatrapportering, uppföljning och utvärdering. Förutom att han eventuellt har brutit mot lagar och regler kan han ha missat en vetenskaplig möjlighet att faktiskt lära sig någonting. Det hade gynnat alla patienter i hela världen – inte bara de som kommer till hans klinik.
Den anonyma forskarkollegan som har tagit del av virusläkarens patienters journaler går steget längre i sin kritik.
– Vad jag har tagit del av är katastrofalt. Han följer inte regelverket vad gäller uppföljning och dokumentation och ägnar sig åt så kallad polyfarmaci. Vad gäller både omhändertagande och vetenskap finns här uttalade brister som innebär fara för patienterna.
Virusläkaren: ”Enligt vetenskap”
När Dagens ETC ringer på hos kliniken öppnar läkaren dörren för att bestämt hävda att ingen forskning pågår på kliniken. Men när vi frågar om patienter som tappat hår och tänder stänger han igen dörren.
I sms skriver han att kliniken ”arbetar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”. Han säger också att kliniken inte är vinstdrivande.
Hans egen månadslön låg förra året på 95 000 kronor.
Senare ringer läkaren upp. Han säger att behandlingen på kliniken inte är experimentell, att inga patienter har fått några bestående men, att alla patienter får ut sina journaler och att han inte alls skriver ut medicin off label. Han behandlar nämligen inte ME, trots att han marknadsför sig mot patientgruppen.
– Jag tror inte att ME finns. Men eftersom vi i Sverige har fixerat oss vid ME kommer vi inte runt det. Det behövs en hel karriär för att begripa det här. I mitt fält är jag ledande i Skandinavien. 80 procent av mina patienter blir bättre och ingen blir sämre varaktigt. Jag har legat i framkant och gör mitt jobb. Jag gör det ”by the book”.
– Generellt väljer vi ut patienter efter en omfattande enkät, blodprover och en intervju. Då använder jag den samlade bilden för att göra en klinisk bedömning och föreslå en behandling för patienten. Den är helt frivillig och man är fri att ta en second eller third opinion.
En läkare på en koagulationsmottagning menade att du hade skrivit ut en livsfarlig dos Valganciclovir till en kvinna med koagulationsrubbning.
– Det får stå för den läkaren.
En annan patient menar att hon hade adhd, att hon inte alls hade kroniskt trötthetssyndrom som du diagnostiserat henne med.
– Det finns en väldig samsjuklighet.
Flera läkare säger att Valganciklovir är toxiskt och cancerframkallande. Att det inte är någonting som man ska behandlas med under en längre tid.
– Det är fel. Alla mediciner har biverkningar och det är mitt jobb att beräkna den risken, vilket jag gör.
En patient säger sig att fått permanenta nervskador i fötterna av Valganciklovir.
– Den patienten har fel.
Läkaren avfärdar också kollegornas påståenden om att han skulle utnyttja patienter.
–Jag har tillit till att Ivo tittar på fakta och vetenskap. Att säga att jag går emot läkareden är väldigt magstarkt.
I skrivande stund har Inspektionen för vård och omsorg två öppna tillsynsärenden mot kliniken.