– Jag tror att han kommer att göra det och jag tror att han vill röra sig lite mot det som är Liberalernas rötter, alltså socialliberalismen. Till exempel att det ska råda fri företagsamhet samtidigt som alla ska få en schyst start i livet. Jag uppfattar det som att det är Liberalernas kärna snarare än batongpolitiken vi kritiserats för, säger Joar Forsell, förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet, Luf.
Tunga distrikt för Jan Björklund
Luf stödjer öppet Birgitta Ohlsson som utmanar Jan Björklund om partiledarposten inför Liberalernas landsmöte i november. Men med sina tio år som L-ledare har Jan Björklund fortfarande starkt stöd i partiet. Tunga länsförbund som Västsverige och Skåne vill att han fortsätter.
– En partiledning består inte bara av en person utan av flera. Där har Jan Björklund tillsammans med partisekreterare Maria Granholm gjort ett fantastiskt arbete, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i region Skåne.
Liksom Joar Forsell vill han höra partiledaren tala om allas rätt till lika chanser i livet, men att det samtidigt paras med krav.
– Vi ska också ställa krav på människor, att vi förväntar oss att människor klarar av saker och ting.
Vad är det för förväntningar du tänker på då?
– Jag tänker till exempel att vi har väldigt lågt ställda förväntningar på människor som lever på försörjningsstöd. Då menar jag inte de som jobbar men tjänar för lite, utan att man även ska bidra om man går på försörjningsstöd år ut och år in.
Liberalerna står och stampar i opinionen med ett stöd på sex procent, enligt Sifos senaste sammanvägning av flera mätningar. Samtidigt har Moderaterna rasat till drygt 16 procent men är missnöjda och liberalt sinnade M-väljare går inte till Liberalerna utan till Centern. Det oroar Joar Forssell.
– Jag tror att vi kan ha valt lite fel retorik och fel politik i flera viktiga frågor. Det man kan se är att Moderaterna samlade väldigt många under Fredrik Reinfeldt. Med Anna Kinberg Batras hårdare linje har man tappat till främst Centerpartiet. Vi kan i för hög utsträckning ha följt den nya hårdare Moderatlinjen, säger Joar Forsell och lägger till:
– Om vi haft en mer frihetlig och mer öppen linje som inte uppfattats som lika auktoritär eller repressiv så tror jag att vi hade kunnat ha många fler väljare som lämnat Moderaterna.
Mjukare frågor
Bland de som stödjer Birgitta Ohlsson finns länsförbunden i Örebro och Uppsala län. Malin Sjöberg Högrell, L-ordförande i Uppsala, tror att partiet måste hitta en mer socialliberal profil för att lyckas i nästa års valrörelse.
– Man kan lyfta fram varför polisen och rättsstaten är viktig men ändå få in den mjukare politiska aspekten. Där måste vi generellt bli bättre. Jag tror att Birgitta Ohlsson är bra på att lyfta fram just socialliberala frågor och att hon är en sådan som kan förmedla ett budskap så att man lyssnar på henne, säger Malin Sjöberg Högrell.
Gilbert Tribo tror att det är viktigt att Liberalerna fortsätter prata om skolan i nästa års valrörelse. Han vill också att partiet driver på för svenskt Natomedlemskap.
– Sedan har vi integrationsfrågan och där vi har ett helt annat svar än vad Sverigedemokraterna har. Sverigedemokraterna säger att om vi bara stryper bidrag så löser sig allt men så är det naturligtvis inte. Vi måste se till att ha poliser i alla våra bostadsområden så att människor känner sig trygga. Man ska kunna känna sig trygg även i ett utanförskapsområde och då har vi en lösning, det är att gå in och höja polislönerna, säger Gilbert Tribo.