– Det är ett jättefint hus om du har hur mycket pengar som helst, men jag har svårt att se att det ligger i Malmö stads intresse att belöna ett sådant bygge, säger Elisabeth Hellman (V), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Hon syftar på den stora vita villan på Scaniagatan i Limhamn. Huset är ritat av Wingårdh Arkitektkontor. Byggherrar var Joachim Glans och Rikke Nygaard. Boytan är cirka 400 kvm och det finns ett garage med plats för tre bilar.
Hellman menar att det måste finnas ett syfte med priset och Malmö stad har en uttalad ambition att bygga fler hyresrätter för de stora behov som finns i olika befolkningsgrupper. Man vill också förtäta staden hellre än att bygga på åkermark.
– Inget av de målen märks här. Juryn har bortsett från politiken och enbart belönat en fantastisk arkitektur. I de övriga klasserna har jag inga invändningar. Men valet av årets småhus är provocerande.
”Det känns avigt”
Ett alternativ som diskuterades av juryn var radhusen som har byggts på ett tak nära Drottningtorget, men som i slutänden fick stryka på foten.
– De husen hade jag hellre valt, de stämmer bättre med Malmös ambitioner. Jag tror att det är nödvändigt att skriva om riktlinjerna för priset till nästa år, säger Hellman.
En Malmöarkitekt som vill vara anonym, är också kritisk till juryns val av småhus. Hen menar att priset ger fel signaler om vilken riktning byggandet i Malmö bör ta.
– Villan är som ett palats med extrema attribut som ett krumbuktande skyddstak. Pelargången med exklusiv stenläggning påminner om piazzan vid Malmö Opera. I dessa tider när unga människor har svårt att hitta en schysst bostad, känns det avigt att Malmö stad belönar ett enfamiljshus av sådan bautastorlek, säger arkitekten.
Hen ser stadsbyggnadspriset som ett redskap att höja medvetandenivån om vad som är ett bra byggprojekt. Den byggnad som belönas borde sätta människan i centrum, vara inriktad på gemenskap och inte minst ha en stark miljöprofil, anser arkitekten.
– Huset på Scaniagatan liknar närmast en offentlig byggnad, kanske en konsthall, och skulle kunna ligga var som helst. Den harmonierar inte med omgivningen.
Arkitekten menar att stadsbyggnadspriset har ett inslag av folkbildning och ska peka på vart vi strävar. I en socialdemokratiskt styrd kommun vore det naturligt att spinna vidare på den gamla folkhemstanken och belöna funktionellt och vackert byggande. Hen framhåller Friluftsstaden vid Erikslust som ett bra exempel på detta.
Carina Svensson (S), ordförande i juryn, svarar:
– Det är beklagligt att Elisabeth Hellman, som satt i juryn, inte reserverade sig mot beslutet. Men visst, jag kan förstå om valet av årets småhus sticker i ögonen på en del. Vi valde mellan de två hus som var nominerade och det var helt och hållet arkitekturen som avgjorde. Inför framtiden bad vi arkitekter och byggherrar om lika spektakulär arkitektur för människor utan motsvarande ekonomiska möjligheter, säger Carina Svensson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden och i juryn.
Hon menar att de andra priserna som delades ut var i samklang med Malmö stads byggambitioner: stora priset till omvandlingen av Mobilia, Gröna Lansen till flerfamiljshuset i Hyllie samt valet av huset vid Slussplan i klassen ”bostäder”. I det sistnämnda ryms både hyresrätter och bostadsrätter i samma fastighet.
– Det är också viktigt att visa att alla är välkomna i Malmö, såväl människor med små resurser som väldigt välbärgade, tillägger Svensson.