Mellan 30-tals villorna i stadsdelen Linde i Enskede är trädgårdarna stora. Gatorna är tomma och bara enstaka Lindebor syns till. Här finns – enligt arkitekterna Lisa Deurell, Aysegul Alayat och Lovisa Ohlsson på Paradiso Arkitekter – en möjlighet att lösa bostadsbristen.
– Linde ligger supercentralt på promenadavstånd från innerstaden och har bra kommunikationer med tunnelbana och tvärbana. Dessutom håller man på att bygga på både Årstafältet och i Slakthusområdet i närheten, säger Lisa Deurell.
I forskningsprojektet Mellanstaden föreslår de att villaägarna här, och i andra småhusområden, ska få tillåtelse att bygga flerbostadshus på sina tomter. För i dag består 72 procent av Storstockholms bostadsbebyggelse av småhus. Samtidigt är det bara 21 procent av befolkningen som bor i sådana. Och medan inner- och ytterstaden har en tät befolkningsgrad har småhusområdena – som ofta ligger mittemellan – en låg befolkningstäthet. Det är en ineffektiv och ojämlik fördelning av marken, menar arkitekterna.
– En av orsakerna till bostadskrisen är bristen på mark. Om staden ska kunna växa måste vi utnyttja marken bättre, säger Lisa Deurell.
Det låter som ett ganska enkelt förslag. Vad hindrar det i dag?
– Detaljplanerna sätter stopp. De reglerar hur ett område ska bebyggas och hur nära varandra husen får stå till exempel. Detaljplanerna här är gjorda på 20-talet och speglar den tidens behov. Nu har vi andra behov som vi behöver ta hänsyn till, säger Aysegul Alayat.
”Trädgården finns kvar”
Förutom Linde har arkitekterna också studerat Spånga och Hökmossen. I sin rapport presenterar de sina tre olika visioner för de områdena.
– Här i Linde ligger husen nära gatorna, trädgårdarna bakom är stora. På dem menar vi att man kan bygga ytterligare ett tvåvåningshus på upp till 120 kvadratmeter med minst två lägenheter. Det kommer ändå finnas trädgård kvar, säger Lisa Deurell.
Deras tanke är att det ska vara upp till småhusägarna själva att bestämma om de ska bygga de nya husen. Ingen ska tvingas. Vill de sedan bli hyresvärdar eller sälja dem som bostadsrätter är det upp till dem. Kommunen kan också gå in och köpa fastigheter som är till salu för att bygga hyresrätter eller andra viktiga samhällsfunktioner.
Men tror ni att villaägarna vill ha fler hus på sin tomt?
– Förhoppningsvis finns det olika viljor. Villaägare är ingen homogen grupp, säger Aysegul Alayat.
– Dessutom finns det mycket pengar för dem att tjäna, säger Lisa Deurell.
Riskerar inte det att spä på de ekonomiska klyftorna?
– Jo, visst. Men är det bättre att vinsten på byggandet i stället går till de stora byggherrarna? Sedan får man väga in samhällsvinsterna det innebär att minska bostadsbristen, segregationen och de miljöfarliga utsläppen, säger Lisa Deurell.
Bara en tidsfråga
För arkitekterna menar att Mellanstaden inte bara löser bostadsbristen. Det skulle även minska segregationen – genom att olika boendeformer blandas och olika människor möts – och vara bättre för klimatet – eftersom småhusområden genom sin struktur skapar bilberoende.
Svalt intresse från politiker
Bland branschfolk har Mellanstaden tagits emot positivt. Medan det från politiskt håll än så länge har varit ett svalare intresse.
– Om man menar allvar med att man vill lösa bostadsbristen, minska segregationen och rädda klimatet – då borde man titta på vårt förslag, säger Lisa och Aysegul som är övertygade om att det bara är en tidsfråga innan deras förslag är verklighet.