Niclas Järvklo är maskulinitetsforskare vid Stockholms universitet och sekreterare i utredningen Män och jämställdhet, som fick stor uppmärksamhet när den släpptes för en dryg vecka sedan. I dag, tisdag, är han en av deltagarna när Världskulturmuseet i Göteborg bjuder in till föreläsning.
– Jag tror att det finns ett intresse för att prata om de här frågorna mer fördjupat och ta del av de kunskaper vi har tagit fram. Det är långt ifrån allt som kommer fram i medierapporteringen, säger Niclas Järvklo.
– Sen behövs det också en uppryckning kring jämställdhetsfrågan. Den behöver drivas starkare, det finns en överdriven försiktighet. Det behövs mer push och underlag för att komma vidare.
För förändring är möjlig. Gruppen bakom utredningen pekade bland annat på att en individualisering av föräldraförsäkringen skulle göra stor skillnad för jämställdheten.
– Det är ett område där det faktiskt går att åstadkomma förändring. Politiken måste trycka tydligare på signalen att även män kan ta hand om små barn. Vi vill lyfta att det inte är en omöjlig fråga, säger han.
”Män kan vara sårbara”
En annan uppmärksammad slutsats i rapporten är att samhället måste göra mer för att motverka det faktum att pojkar presterar sämre i skolan än flickor. Att det är så är i sig ingen nyhet, men utredarna förutspår att pojkarnas sämre skolresultat kommer att slå hårdare mot dem i framtiden, på grund av de stora förändringarna på arbetsmarknaden.
– Strukturomvandlingen slår mot traditionellt manliga branscher. Män har hittills lyfts fram i arbetslivet trots att de presterat sämre i skolan, men det kan vara på väg att förändras. Det gör att frågan är viktigare idag än tidigare, säger Niclas Järvklo.
Även om forskningen kring män och maskulinitet är relativt ny menar de flesta att de frågor som traditionellt har drivits av feministiska grupper varit till gagn även för män. Men Niclas Järvklo tycker att det ändå finns en poäng med att diskutera och analysera maskulinitet som ett eget jämställdhetsområde.
– För att tydliggöra att män kan vara sårbara. I den gängse debatten ligger fokus på att män har högre inkomst och har större möjligheter på många sätt. Det är riktigt, men risken är att man tappar fokus på sårbarheten, säger han.
Män är exempelvis överrepresenterade i statistiken när det gäller alkoholmissbruk och som våldsoffer, faktorer som inte bör glömmas bort i jämställdhetsdebatten, menar Järvklo.
– Annars är risken att man ser män som en slags fyrkantig kloss som bara kopplas till makt, och så ser det inte ut i människors liv, säger han.
Men statistiken kan användas på olika sätt. Att pojkar halkar efter i skolan, att män är överrepresenterade i missbruksstatistiken och när det gäller akut hemlöshet, är alla argument som också ofta hörs från debattörer som driver tesen att jämställdheten gått för långt.
Den analysen är dock förvrängd, menar Järvklo.
– Jämställdheten har knappast gått för långt, vi lever fortfarande i ett ojämställt samhälle. Frågan om mäns utsatthet i olika sammanhang faller många gånger tillbaka på mansrollen. Det handlar inte om att kvinnor förtrycker män. Problemet är att det finns en bild av att män ska vara tuffa och hårda, som vissa män betalar ett väldigt högt pris för.