Det eldrivna lilla fordonet som vi sitter i kallas Zbee och påminner utseendemässigt mest om de tuk-tuks eller rickshaws som trafikerar många asiatiska och afrikanska storstäder. Bangkok och Mumbais knökade gator känns dock rätt avlägsna när vi i godan ro puttrar på längs Umeås trädkantade cykelbanor i höstsolen.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Hannas företagsidé går ut på att erbjuda ett hållbart och eftertänksamt transportalternativ och man kan antingen vinka in henne om man ser att Zbeen är ledig eller boka in en åktur via telefon eller online. Fordonet skiljer sig från många andra transportsätt i Umeå då den bara går i 25 km/h och därmed kan köra på mindre cykelbanor, långt bort från de stora vägarnas buller och avgaser. Men trots att mindre avgaser och renare luft i staden förstås är ett av målen med Ume Eco Ride så var det från början inte miljöaspekten utan mer sociala frågor som drev Hanna till att starta företaget.
– Egentligen var det efter 2015, när vi fick in många nya invånare i Sverige och Umeå ,som jag började fundera på att göra något eget. Det blev ökade motsättningar och en risk för ökad polarisering i samhället och det fick mig att tänka på vad jag kan göra för att bidra även genom mitt arbetsliv och inte bara på fritiden, berättar hon när vi har parkerat Zbeen och satt oss på en parkbänk nere vid älven.
Men vad finns det för koppling mellan flyktingkrisen och att driva ett miljövänligt taxibolag?
– Egentligen är väl inte idén kopplad direkt till flyktingkrisen men det var det som fick mig att över huvud taget tänka på att starta eget företag. Jag gjorde först research inom helt andra områden, men två, tre idéer senare så landade det i det här och det känner jag mig helt nöjd med, säger Hanna.
Enligt Hanna så känns dock miljöfrågan som en naturlig del av hennes samhällsengagemang då hon menar att allting hänger ihop med vilken livsmiljö vi tillsammans skapar.
– Det är mycket som man kan hänga upp på just ordet livsmiljö. Vi skapar ju själva vår livsmiljö här i Umeå och på jorden. Och livsmiljön handlar ju också om ren luft – som nu när vi sitter här vid älven. Att ha en bra miljö är ju ändå grunden för att vi ens ska kunna överleva här på jorden. Och inte bara överleva, vi kanske har högre ambitioner än så – vi kanske vill utveckla vår civilisation, säger Hanna och fortsätter:
– Hur är vi med varandra, vilket samhälle vill vi ha? Är det bara fokus på mig och mitt eller vill vi ha en global värld där människors lika värde värderas och där vi försöker få en rättvisare fördelning av resurser? Hur vill vi ha det egentligen?
Sexton värdeord
Utsidan på Zbeen är täckt i ord som beskriver de värderingar och egenskaper som Hanna värdesätter och hoppas på att påminna människor om.
– Jag tror på de här värdeorden så pass starkt att det egentligen är det som har drivit mitt företagande. Alltså det är ju egenskaper som är viktiga att utveckla – både individuellt för att kunna skapa det liv på jorden som vi vill ha och som även samhället behöver utveckla, säger Hanna.
Hon ser orden som en slags grund för företagets värderingar som hon själv vill leva efter, men har även märkt att det kan locka till eftertanke att bara ha värdeorden skrivna på utsidan av fordonet.
– Jag tycker att det är jättecoolt att jag kan köra på en cykelbana i godan ro och så hör jag någon från andra sidan gatan läsa ut såhär: ”Rättvisa! Tillit!”. Och det är det jag verkligen hoppas på också, att folk ska se orden och börja tänka till exempel: ”Har jag verkligen varit rättvis i den här situationen?” Att man faktiskt kan inspirera gemene man, säger hon.
Vill utmana folks vanor
Trots att Hanna hoppas att alla som kan och vill ska nyttja hennes tjänster så är det främst bilförare som hon vill nå ut till. Dock tror hon att en av hennes största utmaningar kan bli att få folk att utmana sina vanemönster och faktiskt hitta en tid i vardagen där det passar att åka med henne i stället för att ta egen bil.
– Det som jag önskar mest är att folk ibland väljer bort bilen för att åka med mig. För att till exempel hämta någon på tåget eller så. Och i förlängningen kanske till och med inser att: ”Nej jag behöver ingen bil! Jag kan cykla!”. Mitt mål är i alla fall att vara en kugge i det här omställningshjulet på något sätt, säger Hanna.
Men trots utmaningen i att få folk att bryta sina transportmönster så ser Hanna positivt på framtiden. Hon tror dock att det kan ta ett tag innan företaget kommer att kunna expandera, då hennes hållbarhetstänk genomsyrar hela affärskonceptet.
– Om ett år hoppas jag att jag ska kunna försörja mig på det först och främst. Men den stora framtidsvisionen är att det här ska bli ett vedertaget transportsätt i Umeå. Det finns buss, det finns bil, det finns cykel, det finns Ume Eco Ride. Men det får ta den tid det tar. Jag vill bygga upp det hållbart. Jag har inga stora investeringsmöjligheter att helt plötsligt köpa upp en massa extra fordon till och jag vill inte ta några stora lån utan jag vill bygga upp det organiskt och låta det växa allt eftersom efterfrågan växer, säger hon.