– Om detta är vad som ryms inom lagstiftningen så agerar inte polisen ologiskt utan gör sitt jobb. Sedan är det något som politikerna och vi medborgare när vi röstar får fundera på. I exempelvis Tyskland har man ju förbjudit nazistiska partier.
Han ser inte att ett sådant förbud skulle vara en inskränkning i de demokratiska rättigheterna.
– Nej, jag tycker inte det. Jag tror inte att varken allmänheten, statsvetare, jurister med flera ser att det nuvarande Tyskland inte skulle vara fullt ut en demokrati. Ändå har de en lagstiftning som inte tillåter nazistiska partier och även gör det till ett brott att förneka förintelsen. Jag menar att det är fullt förenligt med en demokrati att ha sådana lagar och skulle gärna se att Sverige skulle ha något liknande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Väldigt klurigt”
Benjamin Gerber, föreläsare på judiska församlingen, är inne på samma spår.
– Det är väldigt klurigt att hitta ett vettigt sätt att hantera dem. Vi har spelregler i samhället och en princip att alla ska få yttra sig. Men man kan se andra länder där nazismen och fascismen satt djupare spår. Och där säger man att vissa ideologier är utanför samhällets spelregler. Vissa ideologier kan inte verka i ett demokratiskt samhälle och dess premisser för att de kommer att urholka demokratin per definition. Det är det deras ideologi går ut på.
Ingen enkel lösning
Han resonerar kring att yttrandefriheten och säkerheten för de som har hatet riktat mot sig står emot varandra här.
– Minoriteter som hbtq-individer, judar, muslimer och afrosvenskar är alla måltavlor för de här grupperna. Jag tycker någonstans att i Sverige så är vi naiva. Vi tror någonstans att låter vi alla spela vid bordet efter samma regler så kommer det att gå jämt ut. Men det är långt ifrån säkert.
Benjamin Gerber tror inte att det finns någon enkel, alltäckande lösning för att skydda samhället mot sådana här grupper utan att vi måste arbeta mot dem på flera nivåer, mot utsatthet, genom den politiska diskursen och genom att ta debatten.
– Det är extremt problematiskt att förbjuda människors rätt att uttala sig. Men det är en sak att utrycka sig och få finnas och en annan att lämnas utrymme i samhället på samma premisser som alla andra. För det här är inte en grupp som bara har kontroversiella åsikter. Får de som de vill så kommer de att rikta sin retorik väldigt specifikt mot grupper som de kommer att attackera både med retoriskt och bokstavligt våld.
Enligt Lars Gårdfeldt så blir den otrygghet som utsatta minoriteter ständigt lever med starkt accentuerad vid sådana här sammanhang.
– Det man kan konstatera är att när de får tillstånd, som de fick i Almedalen och som de ser ut att få här, så skapar det lagutrymmet som finns en situation av stor otrygghet för stora delar av det svenska samhället, och många av dess medborgare. I synnerhet grupper som lever med en historia där vi varit svårt utsatta av den här typen av grupperingar.
”Oroande företeelse”
Nordiska motståndsrörelsen pekades ut som inspiration till demonstrationen i Charlottesville, USA. Det var den största samlingen av högerextrema där på årtionden och en 20-årig nazist körde en bil rakt in i en grupp motdemonstranter och dödade en 32-årig kvinna vid namn Heather Heyer.
– Det här är en oroande företeelse som vi har sett nu i Virginia i USA och hela den diskursen som har påbörjats med Donald Trump. Det är en utveckling som visar att de här makterna försvinner inte och de använder och utnyttjar utrymmet och de spelregler som finns. Och det är ett utomordentligt farligt gift som de sprutar in i samhället, säger Benjamin Gerber.
Han menar att åsikter inte kan förbjudas, men någonstans måste samhället dra ett streck för vad som är rumsrent.
– Det kanske borde finnas någon slags vänster-höger-kommision som gör bedömning. Sverigedemokraterna är till exempel ytterst problematiska på många sätt. Men det är ändå tydligt att de drar ett streck mellan sig själva och extrem-extremhögern. Om vi inte tillåter någon slags rasistisk partiorganisation, som till exempel SD, så kanske det blir farligt. De spelar än så länge inom de politiska spelreglerna och då måste man ta debatten istället. Men vi måste kunna specificera när det går för långt, som med Nordiska motståndsrörelsen.