I onsdags presenterade regeringen sin nya, 40 punkter långa åtgärdslista mot våld mot kvinnor. I den utlovas bland annat att unga ska värnas från internetbaserad prostitution och att böter ska tas från straffskalan vid sexköp. Åtgärderna grundar sig i förslagen från regeringens sexualbrottsutredning som presenterades i början av juni.
Däremot har frågan om sexköpen utomlands lämnats obehandlad.
”Finns ingen majoritet”
I Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie 2019 av svenskars sexualvanor uppgav nio procent av svenska män att de har köpt sex. 80 procent av alla dessa män har sexuellt utnyttjat personer utomlands, inte i Sverige.
I maj 2020 skrev Morgan Johansson och dåvarande jämställdhetsminister Åsa Lindhagen en uppmärksammad debattartikel där man förordade att svenskar även ska kunna straffas för sexköp utomlands. Den här saken ingår dock inte i regeringens nya åtgärdslista eller i förslaget till en uppdaterad sexköpslag.
”Frågan är redan utredd och ett färdigt förslag finns. Sedan KD svängde i frågan under förra mandatperioden så finns det emellertid ingen majoritet”, svarar Morgan Johansson via sin pressamordnare Sofie Rudh till Dagens ETC, i en skriftlig kommentar.
KD bytte sida
Regeringen Löfven tog redan 2017 fram ett lagförslag om att göra sexköp utomlands straffbart i Sverige. Det var nära att en majoritet i riksdagen ställde sig bakom, men Kristdemokraterna valde att byta sida.
Denna splittrade syn 2017 berodde på att såväl regeringens sexualbrottsutredning som flera remissinstanser, däribland Lagrådet, hade avrått regeringen att kriminalisera sexköp utomlands. Man menade att en sådan lag skulle kunna få oönskade konsekvenser, som att andra länder på motsvarande sätt bestraffar sina medborgare för handlingar begångna i Sverige, som kanske är fullt lagliga här. Exempelvis abort.
”Regeringen ser inte att riskerna för oönskade följder överväger de fördelar som finns med ett sådant lagförslag… Det kan naturligtvis vara förenat med svårigheter att utreda sådana gärningar som begåtts utomlands. Men det går att göra. Regeringen ser också att en sådan ordning skulle ha en viss normerande effekt, vilket är ytterst önskvärt”, skriver Sofie Rudh till Dagens ETC.
Inte desto mindre ligger denna bakgrund från 2017 bakom varför frågan om sexköp utomlands ännu en gång kan lämnas olöst, när nu en uppdaterad sexköpslag ska tas fram. Regeringen har inte på nytt bett sexualbrottsutredningen utreda saken.
Efterlyser en markering
Malin Roux Johansson är grundare av organisationen Realstars som arbetar mot sexköp och trafficking. Hon tycker det är mycket viktigt att Sverige markerar hårdare mot sådana problem, särskilt nu när coronapandemin börjar ebba ut.
– Efter pandemin kan vi förvänta oss att fler män reser utomlands för att köpa sex, säger hon.
Mycket tyder på att det kommer uppstå en våg av internationell turism – och därmed även av sexköp – efter att vaccinationen nått tillräckligt långt i världen. Redan under våren 2021 har det rapporterats om en rusning bland svenskar till att boka Thailandsresor, där antalet bokningar är de högsta på sju år. Thailand är också en av världens mest populära destinationer för resande sexköpare.
– Vi vet att lagstiftning har avskräckande effekt. Därför bör sexköpslagen gälla även utomlands, som en markering om att det är ett brott att betala för övergrepp oavsett i vilket land man befinner sig, säger Malin Roux Johansson.
Enligt Malin Roux Johansson skulle en tydligare sexköpslag om vad som gäller utomlands även signalera större allvar för brottet i Sverige, varför det är beklagligt om den aspekten uteblir i en ny sexköpslag.
– Man måste ta ett helhetsgrepp. Det är problematiskt att man täpper till en lucka men samtidigt lämnar andra luckor. Därför tar vi bara små steg framåt, upplever jag det som.