BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Bara när det gäller utbildning, det politikområde som jag ansvarar för, är det över 300 sidor att läsa in, berättar Lisa Lööf.
Hon är ett av fem ombud från Sundsvall som ska spika partiets nya politiska riktlinjer inför valet nästa år. För henne är utbildningsfrågorna viktigast.
– Det är omöjligt att sätta sig in i alla detaljer inom alla politikområden så därför delar vi upp frågorna mellan ombuden från distriktet och vi jobbar även i olika temagrupper under själva kongressen innan frågorna tas upp i plenum.
Stridsfrågor under kongressdagarna
Frågor som har varit heta innan kongressen är bland andra migrationspolitiken och vinsterna i välfärden. Enligt Lisa Lööf är det inte säkert att blir några stridsfrågor under kongressdagarna.
– När det gäller vinsterna i välfärden har partistyrelsen lagt ett förslag om att fokusera på skolan. Många tycker i och för sig att vi borde se över vinsterna generellt men det kan bli en bra kompromiss kring att det är vettigt att börja med skolan.
Generellt säger hon också att mycket är bearbetat och planerat i detalj redan innan kongressen och att mycket av diskussionerna redan har förts ute i distrikten.
Migrationspolitiken är ett av de områden där Sundsvalls socialdemokrater har motionerat och vill se att den tillfälliga asyllagen rivs upp. Det har man inte fått gehör för.
– I stället för att försöka få vår motion bifallen tror jag att det är bättre att tillsammans med andra distrikt, som också är kritiska mot den nuvarande migrationspolitiken, ändra tonen i riktlinjerna.
Förberedelser är viktiga
För politik handlar mycket om att få med sig andra och att vara förberedd, menar Lisa Lööf.
– Ja, det är ju ingen idé att bara åka till kongressen och tro att man ska kunna ändra de andra ombudens inställning i någon fråga på plats. Vill man nå framgång måste man förankra sin åsikt hos andra, i distriktet och i andra distrikt innan kongressen.
Det är andra gången som Lisa Lööf är ombud. Hon var med även på den förra kongressen i Västerås 2015.
– Det gäller att ladda upp med kaffe och godis, för det kan bli långa dagar och kvällar. De berömda nattmanglingarna har jag dock inte varit med om ännu. Men det viktigaste är att vara väl förberedd och veta vilka frågor du vill driva.
Våga skapa debatt
Den omtalade partipiskan viner inte särskilt ofta, enligt Lisa Lööf.
– Det är viktigt att vi har diskussioner i partiet. Det brukar i media skildras som splittring men jag tycker att enighet är överskattat. Jag har inte heller känt några begränsningar när det gäller att rikta kritik mot partiledningen. En folkrörelse som Socialdemokraterna måste byggas underifrån och då kan man inte strypa debatten.
Lisa Lööf är i huvudsak nöjd med mycket av partiledningens förslag till skolpolitik och lyfter särskilt fram skolpengen, som partiet vill förändra. Däremot vill hon ha en tuffare skrivning när det gäller religiösa friskolor.
– Jag tycker att man kan gå hårdare fram och kräva förbud mot alla religiösa inslag i skolan. Elevernas frihet måste gå före huvudmannens religiösa agenda.
Folkbildning genom hela livet är en annan viktig fråga som hon vill driva på kongressen.
– Det är viktigt att vi har alternativ, en skolform passar inte alla, och att vi har alternativ genom hela livet så att vi får ett livslångt lärande för alla.
Självklart kommer hon också att gå upp i talarstolen under kongressen.
– Ja, det är nervöst men kul. Det är ju världens chans – alla måste lyssna på mig. Jag kommer säkert att gå upp och göra ett inlägg om religiösa friskolor.
Politisk veteran
Trots sin ålder är Lisa Lööf en politisk veteran. Hon gick med i SSU som 15-åring och har varit distriktsordförande i SSU fram till förra året. I dag är hon fritidspolitiker och sitter i kommunfullmäktige liksom i barn- och utbildningsnämnden.
– Det var vår SO-lärare på högstadiet som väckte intresset för politiken. Jag tyckte att det var väldigt intressant och hade inte förstått hur demokratin fungerade. När jag ville att han skulle ha fler lektioner kring de politiska partierna uppmanade han mig att söka information själv på nätet. Då fastnade jag för SSU.
Hon tror på politikens kraft
– Jag tror på kollektivets röst. Inte att ensam är stark. Det krävs att vi är många som tycker att något är fel och vill göra något åt det för att vi ska kunna ändra på det.
Hon ser med viss oro att många ungdomar väljer bort de politiska partierna.
– Det är en skrämmande utveckling. Jag kan förstå att unga kanske inte identifierar sig med ett parti och det är bra att många engagerar sig i enskilda sakfrågor. Men om man vill förändra måste man in i politiken. Tyvärr har de politiska partierna misslyckats att förklara vad man är till för.
Däremot tror hon inte att ungdomar i dag är mindre samhällsengagerade än tidigare.
– Engagemanget finns men det tar sig andra utlopp än via partierna. Sociala medier har också förändrat möjligheterna att uttrycka sin åsikt och kan vara ett kraftfullt verktyg för att driva opinion, men återigen är det ju politiker som fattar besluten och stiftar lagar i vårt land, så vill man verkligen förändra samhället så måste man in där.