Förutsägelserna har testats på 40 år av opinionsdata. Det som kännetecknar åsikter som vinner terräng är att åsikterna stöds av argument om vad som är rättvist och inte skadar andra.
– Det finns ett antal moralfundament, att man inte ska skada andra, att det ska vara rättvist. Men också att man ska följa traditioner, att man ska lyssna på auktoriteter, vara lojal mot sin grupp och att man ska följa sin religion. Det vi har sett är att människor som är liberala i värderingsfrågor, de bryr sig inte om moralfundamenten som bygger på auktoritet, tradition och religion. De lyssnar bara till argumenten som bygger på att inte skada andra och rättvisa. Det är det första steget, att människor lyssnar på olika argument.
Vad innebär det?
– Olika åsikter har olika argument i grunden. Tycker man att homosexuella ska få gifta sig, argumentgrunden under den åsikten är rättvisa, att det är orättvist om de inte får det. Men är man av åsikten att homosexuella inte ska får gifta sig, då är argumentsgrunden inte rättvisa, den är istället att det bryter mot tradition alternativt religion. Om liberaler bara lyssnar på en sorts argument, rättvisa och att man inte ska skada andra, då kommer de att plocka upp de åsikter som har fler sådana argument i grunden. De kommer att dras till åsikter som har fler av de argumenten som de lyssnar på. Medan konservativa, de lyssnar på alla de olika moralfundamenten.
– Det sker en ganska snabb utveckling mot liberalare åsikter.
Vad kan man säga om svensk samtida debatt utifrån er modell?
– Vi har svenska data inför en kommande artikel. Det ser likadant ut i grunden. Det är liberaler som driver utvecklingen i moralfrågor framåt eftersom de flyttar på sig. Ju större andel av befolkningen som är liberaler i värderingsfrågor, desto snabbare går utvecklingen. Så i Sverige har utvecklingen mot mer liberala värden gått snabbare. Homosexuellas rättigheter har rört sig fort både här och i USA, men mycket snabbare här.
Vilken är nästa stora moralfråga?
– Det är svårt att säga. Det vi med hjälp av vår forskning kan analysera, är vilka ståndpunkter det är som kommer att vinna i längden. Nu diskuteras transrättigheter, där kommer rättigheterna att vinnas på samma sätt som homorättigheter gick snabbt framåt. Hjälp till dödshjälp kommer att vinna med tiden.
Många skulle nog påstå att vi befinner oss i ett konservativt uppsving, när det kommer till moralfrågor.
– Det är en vanlig upplevelse, men den stämmer inte sett till opinionen. Upplevelsen kommer av saker som exempelvis Sverigedemokraternas framgångar. De kallar sig för ett socialkonservativt parti. De syns mycket i debatten och det dyker upp förslag som inskränkt aborträtt eller inskränkta rättigheter för homosexuella. Men tittar man på andelen av populationen som har de åsikterna, så har den fortsatt att gå neråt på samma sätt som tidigare.
Och i USA har vi Trump, har inte det påverkat opinionen?
– Det är samma sak där. Till och med i signaturfrågan, hur man ser på invandrare och invandares rättigheter, så ser vi ingen förändring i den amerikanska opinionen, men det finns ett uppsving i rasistiska uttryck. Det beror inte på att det finns fler rasister, utan på att de som är rasister känner sig modigare och mer accepterade.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.