Sedan 2011 är Åsa Romson tillsammans med Gustav Fridolin språkrör för Miljöpartiet. Partiets opinionssiffror sköt i höjden i samband med Europaparlamentsvalet i maj tidigare i år, vilket hon tror går hand i hand med Feministiskt initiativs framgångar. Men hon är inte orolig för att det egna partiet ska tappa röster till Fi-väljare.
– Det är politikens vardag – vi ska tävla om rösterna. Det är det man gör i en demokrati. Det är klart att det kan finnas röster som vi förlorar till Fi, men på det hela taget tror jag att hela samhällsdebatten och valdebatten tjänar på att de här frågorna som Fi tar upp tas upp även av andra partier.
Bland annat nämner Åsa Romson ojämställdhet, orättvisor och antirasism, som alla är frågor som Miljöpartiet har velat lyfta under en tid. Istället för att se Fi som ett hot ser hon partiet som en draghjälp att belysa frågorna.
Efter partiets valkongress i början av sommaren beslutades att jämställdhet skulle bli en ännu mer prioriterad fråga i valmanifestet. När partistyrelsen kom till kongressen hade de beslutat att ha med tre särskilt prioriterade valfrågor – nya jobb, skola samt klimat och miljö. Men under kongressen lades en fjärde valfråga till: jämställdhet. Även om den fanns med i manifestet redan från början valde kongressen att lyfta fram den ytterligare.
Hur kommer ni jobba för jämställdheten nu jämfört med tidigare?
– Vi kommer att lyfta frågan oftare. Vi som deltar i debatterna under valrörelsen har med oss feminism och jämställdhet som en prioriterad fråga, som passar väldigt bra in både när vi pratar om den allmänna ekonomiska utvecklingen med de rådande orättvisor som finns, och när vi pratar om miljö, skola och arbetsmarknad.
Åsa Romson menar att feminismens och jämställdhetsfrågornas uppsving beror mycket på den känsla av frustration som finns, främst bland kvinnor. Som att inkomstklyftorna mellan män och kvinnor består, och att den sittande alliansregeringen inte har jobbat för förändring.
– Jämställdheten har stått still under alliansregeringen. Det är en frustration som har gynnat Fi och som lyfte in partiet i Europaparlamentet, som också påkallar en starkare feministisk agenda från flera partiet. Lustigt är att Folkpartiet, som suttit i den här regeringen i åtta år, helt plötsligt försöker ta upp den här frågan nu på slutetappen, säger Åsa Romson apropå Folkpartiets senaste kampanj som går under parollen ”Feminism utan socialism”.
– Jämställdheten är inte okej i Sverige, här har vi mycket kvar att göra och det kommer inte fixa sig av sig själv. Då måste man ha lite jävlar anamma. Vi har välkomnat att Fi kliver in på den politiska scenen. Det skapar en bättre polemik i debatten och sätter fokus på de här frågorna.
Men huruvida ett samarbete med Fi är möjligt eller inte, om partiet kommer över fyraprocentsspärren, har Åsa Romson och hennes parti inte tagit ställning till. Hon menar att Fi och MP står nära varandra i vissa frågor, men långt ifrån i andra. Huruvida ett samarbete är möjligt då är svårt att svara på i dagsläget. Hur Fi vill agera parlamentariskt är även det en fråga som än så länge är obesvarad.
LÄS HELA INTERVJUN I ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.