– Det här är viktigt för elevernas demokratifostran, säger Anders Persson, doktor i statsvetenskap som höll i skolvalet på Allvar Gullstrandgymnasiet.
Som en del i skolans satsning på demokrati och valfrågor har Anders Persson, som annars arbetar vid Lunds universitetet, under våren haft en 25-procentig anställning på skolan. Hans uppgift har varit att delta i undervisningen i olika ämnen för att sprida kunskap om hur politiken och det demokratiska systemet fungerar.
– Våra elever kommer från ett upptagningsområde där valresultatet brukar ligga lågt. Vi såg det därför som extra viktigt att lägga mycket fokus på de här frågorna i år, säger rektor Kenny Andersson.
”Helt frivilligt”
Utgången av Allvar Gullstrandgymnasiets val blir inte känt förrän resultaten från landets alla skolval presenteras efter de riktiga vallokalerna har stängt den 25 maj. Men Anders Persson kan redan se att valdeltagandet låg över rikssnittet för förra EU-valet.
– Det har varit helt frivilligt att delta och en del elever har inte röstat. Några av dem har ändå kommit hit men vände i dörren, vilket ändå visar att de var nyfikna. Men av listorna att döma så bör ändå deltagande ligga på minst 60 procent. Det ser jag som ett bra resultat.
Aurora Smajli är en av dem elever på skolan som har fyllt 18 år och som kommer att använda sin rösträtt för första gången i helgen. Hon är övertygad om att hon ska rösta, även om hon inte säkert vet på vilket parti ännu.
– Jag vet på ett ungefär, men är inte helt säker, säger hon.
Skolkamraten Arbnora Ferati får vänta med att rösta till i höst, men säger också hon att hon säkert kommer att använda sig av sin rättighet.
– Absolut. Annars kan jag ju inte sitta hemma sedan och klaga över hur landet sköts, säger hon.
Positiva till medlemskapet i EU
I Anders Perssons uppdrag har också ingått att hålla fyra öppna föredrag om EU-politik på biblioteket. Det blev fullsatt varje gång, men han tycker ändå att det är svårt att få upp människors intresse för valet till Europaparlamentet.
– Vi har brist på bra frågor som engagerar och brist på färgstarka politiker. När det gäller de unga väljarna så är det påtagligt att det är få av de stora EU-frågorna som engagerar dem, säger han.
Hans uppfattning efter tre månader på skolan är att eleverna i stort är positiva till medlemskapet i EU, men att det inte finns något större intresse för vad det handlar om.
– Det är snarare likgiltighet än motstånd mot EU som man ser. Det är svårt att tänka sig att någon student skulle gå ut och demonstrera mot medlemskapet i dag, konstaterar han.
Ännu en skola som har satsat på att få upp intresset för EU-valet är Sankt Petri skola i Malmö. Skolan har haft en debatt med alla riksdagspartier plus Feministiskt initiativ och Piratpartiet närvarande. Efter det följde ett val.
– EU har stort inflytande över vårt samhälle, vare sig man är för det eller emot det. Det är därför viktigt att få upp intresset hos de elever som ska göra sitt första val, säger Anki Axelsson, lärare i samhällskunskap.