Anna Stenhammar är snart färdigutbildad barnmorska och har två söner tillsammans med sin fru Catherine Richette. Hon har erfarenhet både av att vara patienten som får förklara sitt civilstånd och av att möta blivande föräldrar som inte alltid stämmer in i heteronormen.
– Jag går själv på minor ibland i mitt arbete. När man förutsätter att någon lever heteronormativt eller när jag råkar använda ord som exkluderar och inte blir bra, säger Anna Stenhammar.
Viktigt att visa god vilja
Hennes erfarenhet, både som patient och barnmorska, är att det är viktigt att visa god vilja och be om ursäkt på en gång. Att bekräfta patienten genom att erkänna att man sa något klumpigt. Gör man bara det brukar man kunna reparera skadan, menar hon.
– Jag vet ju själv att det värsta är den där tystnaden som kan uppstå i ett rum när jag berättar att jag lever med en kvinna. När det går några sekunder och personen mittemot sedan byter samtalsämne och man inte har en aning om vad hon eller han egentligen tänker.
Under graviditeterna har Anna Stenhammar och hennes fru valt att gå på en mödravårdscentral som arbetar mycket med regnbågsfamiljer.
– Det var väldigt positivt för oss. Sen när vi väl skulle föda och kom in till förlossningen fick Cattis ändå frågor om ifall hon var min syster eller kompis. Man förstår att det inte är någon som menar något illa, men det är ändå jobbigt i den situationen.
Behövs ett större fokus
Anna menar att det behövs ett större fokus på hbtq-frågor inom vården. På barnmorskeutbildningen har ämnet behandlats sparsamt.
– Det har varit en förmiddag vikt för de här frågorna under hela utbildningen och det är såklart alldeles för lite. Jag tror att det är många som inte förstår hur stor gruppen som är rädda att bli kränkta eller diskriminerade i samband med att de söker vård faktiskt är.
Hon tycker att det är bra att landstinget nu ska satsa på internutbildning men skulle personligen önska att RFSL:s certifiering användes istället.
– Det hade känts tryggare med RFSL. Man litar verkligen på att de har koll och kunskap. Det här kan säkert också bli bra, men det är väldigt viktigt att det blir kvalitet på det. Att det inte bara görs för sakens skull.