När Barack Obama besöker Stockholm nästa vecka är det bara andra gången en sittande amerikansk president kommer till Sverige. Första gången, när George W Bush kom till Göteborg 2001, demonstrerade över 10 000 personer, enligt vissa så många som 25 000. Men trots den relativt färska NSA-skandalen, det brutna löftet att stänga ner Guantanamo och drönarattacker är intresset inför Obamas besök jämförelsevis svalt.
17 olika organisationer
Nätverket 4 september, som består av 17 olika organisationer och ett gäng privatpersoner, arrangerar dock en demonstration som går från Medborgarplatsen till Mynttorget.
– Vi försöker vara så breda som möjligt, säger Maria Rosén, representant från nätverket. Det är så klart fler organisationer som står till vänster än till höger och vi kunde säkert ha varit ännu bredare, men jag tycker att vi har lyckats ganska bra.
Bredden är viktig för att få ihop en så stor demonstration som möjligt. Rosén berättar att hon hoppas att mellan 500 och några tusen människor ska komma och visa sitt missnöje med den amerikanske presidentens politik. För att uppnå detta ska även representanter för organisationer som står utanför nätverket få möjlighet tala inför demonstranterna.
”Lättare vara emot Bush”
Att intresset för att demonstrera mot Obama är mindre än det var för att demonstrera mot George W Bush för tolv år sedan tror Maria Rosén kan bero på att Obama fortfarande är mer populär.
– Folk tycker om Obama, medan det alltid var lätt att vara emot Bush.
Därför har Nätverket 4 september bestämt att demonstrationen, trots parollen ”Nej till Big Brother Obama”, inte ska vara för eller emot besöket eller Barack Obama som person, utan snarare handla om frågor om USA:s övervakning och krigspolitik.
– Det är klart att Obama som person skulle kunna stå till svars för mycket, men vi tycker att det är viktigare att lyfta USA:s politiska ställningstaganden.
Andrea Wesslén