Minskad arbetstid för de timanställda vikarierna inom hemtjänsten infördes för något år sedan inom den ordinarie hemtjänsten i Södra innerstaden i Malmö. När en anställd som arbetade åtta timmar om dagen skulle ersättas så fick vikarien 7,5 timmes arbete. För någon månad sedan ändrades plötsligt arbetstiden även inom Minnesteamet, som har om personer med demenssjukdomar, på liknande sätt. En anställd som arbetar åtta timmar ersätts nu med en vikarie som bara är i tjänst 6,5 timme.
Skrev ett öppet brev
Efter att ha protesterat mot förändringen i möten med cheferna och via facket har nu åtta timanställda vid hemtjänsten i Södra innerstaden skrivit ett öppet brev som ett nödrop till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh. De timanställda skriver att de utsätter sig för en risk genom att agera emot chefernas beslut, eftersom de riskerar att inte längre bli anlitade. Men de försämrade arbetsvillkoren gör att de inte ser någon annan möjlighet.
– Idag känner vi oss maktlösa. Förminskade. Några av oss mår fysiskt dåligt när vi ser ytterligare en 6.5-timmes bokning ramla ner. För vi vet att vi måste jobba in de där missade timmarna någon annan dag. Och så kan man sakta knäcka sin personal. Tvinga dem att jobba fler och fler dagar. Och med allt mindre inflytande, skriver de.
Bland de timanställda vikarierna inom hemtjänsten finns de som arbetar så under en period, i hopp om att sedan få en fast tjänst. Andra arbetar som timanställda under längre tider, då det passar med deras liv i övrigt. Adam Blomgren, Kim Johansson och Kristin Heimerlöv hör till den senare kategorin. Adam Blomgren har konstnärlig verksamhet vid sidan om och har varit timanställd inom hemtjänsten i tolv år. Kim Johansson har i två år haft timanställningen vid sidan av sina studier medan Kristin Heimerlöv arbetat till och från inom hemtjänsten i tio år, varvat med studier, andra arbeten och resor.
De arbetar alla ofta för Minnesteamet där arbetstiden först kortades så att de timanställda både började och slutade tidigare än de fast anställda, vilket innebar att de helt skars av från kontakten mellan olika arbetslag och den information som då förs över. Med hjälp av facket lyckades de timanställda ändra en del av de nya villkoren, så att de återigen börjar morgonpasset samtidigt som de fast anställda. Men de kortade arbetsdagarna innebär att det blir ett glapp på över en timme mellan morgon- och kvällspasset. Genom att inte vara med vid överlämning mellan olika arbetslag så missar de timanställda den information som då ges.
– För oss som hoppar runt som tillfälliga inhoppare på olika ställen är det ju extra viktigt att vi är med och blir uppdaterade, eftersom vi inte har samma kunskap som de anställda om rutiner och om de olika vårdtagarnas behov, säger Kristin Heimerlöv.
Övriga kollegor jobbar mer
I och med att arbetsdagen för de timanställda vikarierna har kortats så får de övriga anställda ta över en del av de frånvarande kollegornas arbete, under de timmar det inte finns någon vikarie på plats. Men den kortade arbetstiden gör ändå att det har blivit svårare för de timanställda att hinna med alla arbetsuppgifter. Stressen gör att de oftare på egen hand utför arbeten där man egentligen ska vara två, men trots det räcker arbetstiden inte till.
– Det blir lätt så att man hoppar över rasten för att hinna lite till, säger Kim Johansson.
– Det har hänt att jag har fått skriva avvikelserapporter för att jag inte hunnit med allt när jag har arbetat sju och en halv timmes-dagar i Södra innerstaden, konstaterar Adam Blomgren.
Svårt få ihop inkomsten
Den kortare arbetstiden leder dessutom till att timanställda har svårare att få ihop en tillräcklig inkomst.
–Vi har ju också hyror att betala, vi som alla andra, säger Adam Blomgren.
För de timanställda är kombinationen av kortare arbetstid och mindre information en ond cirkel, som på sikt kan få de erfarna vikarierna att söka sig därifrån.
–Mycket tar längre tid för oss som är vikarier eftersom vi inte vet hur saker brukar göras hos olika vårdtagare. Nu när vi inte kan vara med vid överlämningarna så missar vi ännu mer information vilket gör att arbetet tar ännu längre tid för oss. Det saknas redan vikarier på många ställen, vilket gör att de anställda får arbeta övertid istället. Om det blir en tydlig uppdelning i ett A- och B-lag, som det är nu, så kommer intresset för att vikariera inom hemtjänsten att minska ännu mer, säger Kristin Heimerlöv.