BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu har Kommunal samlat in uppgifter från anställda och ställer krav på förbättringar i arbetsmiljön.
Det är framför allt bemanningssituationen det handlar om, säger Anders Blixt, regionalt ombud för Kommunal Mitt.
– Det är möjligt att de är så många som de ska vara enligt avtalet, men kompetensen hos många av de vikarier som jobbar på boendet är inte tillräcklig, och de har inte kunnat skolas in ordentligt heller.
– De tillsvidareanställda upplever ofta att de måste ta hand om både boende och vikarier.
Den låga nattbemanningen – en personal per avdelning där man springer till varandra vid larm, skapar stor stress för personalen, menar Anders Blixt.
– De får springa hela natten mellan varandra, och larmen kan också bli fler på det viset. Det kan ju bli så att en eller flera boende på den tillfälligt obemannade demensavdelningen kommer upp och börjar rycka i andras dörrar och därmed skapar oro hos ytterligare andra.
– Så då måste man kanske vara mer än en också på den avdelningen för att hantera situationen.
Bland Kommunals allvarligare anmärkningar finns bemanningen på den psykiatriavdelning för äldre som Ferlin driver. Där finns boende med psykossjukdomar och problem med aggressivitet. Hot och våld förekommer.
På avdelningen får personal ofta jobba ensamma på grund av vikariebristen. Inte sällan rör det sig om vikarier som inte känner de boende och som inte tidigare har jobbat med dem. En situation som är obehaglig och som utsätter de anställda för onödiga risker, anser Kommunal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Man ska vara väldigt försiktig med att låta folk ta ensamt ansvar i sådana situationer, och Vardaga måste ha en plan för hur de ska hantera situationen om de inte kan stärka upp bemanningen tillräckligt, säger Anders Blixt.
– Man behöver också avgöra hur pass stor risken är att utsättas för mer allvarligt våld.
Hans bild av verksamheten är att det inte finns tydliga rutiner eller en tydlig handlingsplan, vare sig kring psykiatriavdelningens problematik eller andra klagomål, exempelvis vad gäller rutinerna för mat – där mottagning och hantering av leveranserna tar tid ifrån annan omvårdnad.
– Organisationsförändringar och implementeringen av ett nytt arbetssätt brukar skapa en del friktion. Man talar om en inkörsperiod på ett år. Men nu är vi inne i oktober och det är fortfarande klagomål.
– Vardaga har problem att rekrytera nya medarbetare och faktiskt behålla dem. Jag upplever att de har en väldigt hög personalomsättning. Det är ett problem på många boenden i Uppsala eftersom det råder stor brist på undersköterskor, men på Ferlin är krisen djupare.
Kan bli aktuellt med anmälan
Nyligen överlämnade Kommunal ett flertal synpunkter om medlemmarnas arbetsmiljö till Vardaga. Nu väntar man sig att parterna ska kunna träffas för att komma till rätta med bristerna. I sista hand kan det bli fråga om en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Men jag tror att vi ganska snart kommer att sitta i möten och arbeta fram en handlingsplan, säger Anders Blixt.