– Jag är otroligt glad, när jag vaknade i morse trodde jag för en kort sekund att det var en dröm allting. De försökte krossa oss men lyckades inte, säger Erik Helgeson.
Han är styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet och arbetar i hamnen i Göteborg. Det var här allt började för fyra år sedan, när APM Terminals fick en ny ledning. Hamnarbetarförbundets lokalavdelning Hamnfyran menar att de stegvis uteslöts, och konflikterna har sedan dess avlöst varandra. I går skulle det ha kulminerat i en landsomfattande strejk i ett 20-tal av Sveriges hamnar. Men med några timmars marginal blev avtalet klart.
– Vi la fram det här förslaget första gången 2017. Alla sa att det var omöjligt, att vi aldrig skulle få igenom det, men nu har vi det på papper. Det klart att det känns som en seger, säger Erik Helgeson.
Stridit sedan 1974
Också bland hans kollegor i Göteborg är glädjen uppenbar. På Hamnarbetarförbundets kontor står en prinsesstårta uppdukad i köket. En pensionerad medlem kom förbi med den. Snart fylls korridoren av pensionerade hamnarbetare som vill visa sitt stöd och fira ett avtal som de väntat på i flera decennier.
– Vi har krigat för det här hela tiden. Att få vara med och bli respekterade för det vi är. För att få vara med och förhandla, säger Conny Eliasson.
Plötsligt avbryts sorlet i korridoren av sång. Det är pensionärsföreningens ordförande Christer Milefors som klivit in genom dörren. Han bär på en tårta och sjunger ”bättre och bättre dag för dag”.
Han var med och startade svenska Hamnarbetarförbundet efter utbrytningen från Transportarbetareförbundet och är lättad över avtalet.
– Jag har varit med och stridit för det här avtalet sedan 1974, säger han.
Stort stöd
På APM-terminalen utanför rullar arbetet på. Tvärtemot vad många trodde att det skulle göra. Bara kvällen innan hade medlemmar samlats för att förbereda plakat inför den stundande strejken, berättar Amanda Kappelmark som arbetar på kontoret för Hamnarbetarförbundet centralt. Men arbetet avbröts när fackets förhandlingsdelegation skickade ett sms. ”Avtalet påskrivet, strejken är avblåst”.
– Det är en seger. Vi trodde först inte det var sant, säger Amanda Kappelmark.
Avtalet är ett så kallat andrahandsavtal – Transportarbetarförbundet har fortfarande huvudavtalet – men det ger ändå Hamnarbetarförbudet rätt att delta i lokala förhandlingar, rätt att organisera sig lokalt och att utse egna skyddsombud på arbetsplatser. Erik Helgeson tror att en avgörande anledning till att avtalet kunde slutas är det starka stöd förbundet har fått.
– De senaste dagarna har vi haft ett stort stöd av våra internationella systerorganisationer som också har börjat utöva press på APM Terminals, och vi har haft en stark opinion med oss i Sverige. Det tror jag har skyddat oss, och gjort det svårare för arbetsgivaren att fortsätta trappa upp, säger han.
Klarat trycket
Erik Helgeson har själv tvivlat på att konflikten faktiskt skulle kunna få en lösning.
– Min bild är att arbetsgivaren har haft för avsikt att slå sönder fackföreningen, att dränera kassan och se till så att medlemmarna flyr. Men de klarade inte det, för vi har varit så många människor som har klarat trycket, som vägrat foga sig, som sagt att nu tar vi den här striden. Nu ser vi att det har lönat sig, säger han.
Även Hamnförbundets motpart menar att de är nöjda med avtalet, och inte minst med att strejken är avblåst.
– Det här känns jätteskönt att konflikten har löst sig. En konflikt som hade kunnat bli väldigt kostsam för Sverige om den fortsatt, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges hamnar, till Göteborgs-Posten.
”Utredningen borde dras tillbaka”
Sveriges hamnar har under hela konflikten menat att Hamnarbetarförbundets agerande kan leda till stora konsekvenser både för containertrafiken och därmed för handeln och industrin. En varning som hörsammats även på regeringsnivå – förra vintern meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att det behövs en lagstiftning för att inskränka strejkrätten, och strejkrättsutredningen tillsattes. Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, hoppas nu att utredningen läggs ned.
– Det vore det enda rimliga. Konflikten är löst, då borde utredningen dras tillbaka, säger han.
Men att det verkligen blir så tror han dock inte.
– Svenskt näringsliv gick alldeles nyligen ut och sa att lagen måste skyndas på. Den lär läggas fram, trots att det kommer att få stora konsekvenser för de fackliga organisationerna framöver.
Se videon här: