Efter omfattande renoveringar vill Familjebostäder höja hyran i Kvillebäcken. Det berättade ETC Göteborg förra veckan. Liksom Stena Fastigheters förslag för Pennygången och Willhems i Biskopsgården har planerna på hyreshöjning mött protester. Samtidigt står gamla lägenheters underhållsbehov och stampar. Frågan är hur mycket renoveringarna egentligen ska behöva kosta för hyresgästerna.
– Jag tror att en hyra på 4 500 till 5 500 kronor är en smärtgräns för vad ensamhushåll klarar, säger Göran Moberg på Hyresgästföreningen.
Vilka åtgärder som är grund för hyreshöjning är inte solklart. Nya fönster och dörrar brukar ge högre hyra. Dränering behöver inte göra det – om det inte är en uppfräschning av fastigheten som höjer dess standard i stort.
”Risk att prisa ut sig”
Göran Moberg är bekymrad över att hyresrätten ska spela ut sin roll. De första förslagen gällande Pennygången var hyror i klass med nyproduktion.
– Med de hyror som är i dag så är risken att hyresrätten prisar ut sig. I de nya husen i Kvillebäcken kostar en tvåa på 50 kvadrat 8 000 kronor i månaden. Om du har en vanlig inkomst som kanske är 16-17 000 kronor kvar efter skatt så är det ju 50 procent. Och det är mycket som står på tur för renovering, det är jätteutmaningar, säger Göran Moberg och konstaterar att många lägenheter från 50-talet liksom 60-talets miljonprogram snart inte kan vänta längre.
Hyresgästföreningen vill att hyreslagen ska stärka hyresgästernas röst vid renoveringar, då det kan bli en fråga om att ha råd att bo kvar. Fastighetsägarna menar att det är få hyresvärdar som gör mycket mer än nödvändigt och att de måste se även till framtida hyresgäster. Men i en fråga är de båda organisationerna överens. Det gäller hur skattesubventioner för andra boendeformer riskerar att tränga ut hyresrätterna.
– Vi är inte rädda att det ska hända nu direkt, men om den orättvisan mellan bostadsrätter och hyresrätter fortsätter, då är risken uppenbar. Vi vill värna hyresrätten, den är jätteviktig för en stad. Om du frågar dina bekanta vad deras första bostad var så är det inte en procent som säger att det var äganderätt – alla flyttar ju till en hyreslägenhet, säger Lars Stjernfelt på Fastighetsägarna i Göteborg.
I januari slog en statlig utredning fast att skattesystemet inte är neutralt och att hyresbostäder missgynnas.
– Om vi nu som skattebetalare subventionerar villaboendet och äganderättsboendet inklusive rot med 40 miljarder, så skulle man väl kunna ge bidrag till att rusta upp vanliga hyresrättslägenheter också, säger Göran Moberg.
Föreslagit ändringar i skatteregler
Organisationerna har tillsammans med Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO, föreslagit att skattereglerna ändras så att systemet blir mer jämförbart med det som gäller för bostadsrättsinnehavare, med en lägre moms på hyresbostäder för att utjämna skillnaden och möjlighet att göra rot-avdrag även för hyresrätter.
Skulle det komma hyresgästerna till del?
– Ja, eftersom vi jobbar med bruksvärde så kan hyresgästen alltid pröva hyran. Jag är helt övertygad om att de stora bolagen skulle se till att det kom hyresgästerna till del. Det är samma sak om man skulle få rot-avdrag på hyresrätter, det har man ju inte i dag. Det skulle visa sig i hyran, säger Lars Stjernfelt.
Händer det något med detta just nu?
– Nej. Vi har försökt att lyfta det i valrörelsen och ska lyfta det i Almedalen. Men politikerna är inte jätteintresserade av att diskutera det.