– Eftersom att vi inte har någonstans att vara så tänkte vi göra kommunhuset till vår mötesplats, säger Emina från Megafonen Norra B.
Hon och ett 50-tal andra kom igår till Botkyrkas kommunhus för att ställa politikerna till svars för att fritidsgården i Alby dröjer.
Cirka 50 ungdomar har tågat in i kommunhuset i Tumba. De har tröttnat på att deras nya fritidsgård i Alby aldrig öppnas.
2008 revs den gamla fritidsgården och de fick tillfälliga lokaler i Kvarnhagsskolans rastrum. Sedan dess har flera dialogmöten med ungdomar hållits och 2011 bestämdes att fritidsgården skulle flytta in i ett hus nära centrum. Först var det sagt att den nya ungdomsgården, som också ska ha verksamhet för äldre ungdomar och föreningslokaler, skulle öppna 2012. Sedan var det 2013 som gällde, efter det 2014. Nu sägs det att invigningen ska ske vid årsskiftet, efter att kostnaderna har stigit till 31 miljoner kronor. Det är den situationen som Megafonen har tröttnat på.
– De har lovat oss en mötesplats i åtta år nu, säger Emina Ribac från Megafonen Norra B.
– Vi är trötta på att politikerna inte lyssnar på oss. Vi har mejlat och ringt, men de svarar inte. Nu träffar vi dem ansikte mot ansikte, berättar Emina.
”Stått ute och frusit”
Emina Ribac tror inte riktigt på att den nya fritidsgården kommer att invigas vid årsskiftet och berättar att hon passerar huset flera gånger varje dag, utan att se vare sig byggarbetare eller byggmaterial. Själv är hon 17 år och för gammal för att få vara på den nuvarande gården. I den nya ska ett café finnas för unga upp till 25 år.
– Hela vintern har vi stått ute och frusit för att vi inte har haft en plats att vara på. Vi vill inte ha en till sådan vinter, säger Emina Ribac i sitt tal.
”Vi går inte härifrån”
Besöket är en överraskning för Botkyrkas politiker. Megafonen har mobiliserat från mun till mun och inte gått ut offentligt före. Katarina Berggren (S), ordförande för kommunstyrelsen, vill inte komma ned utan skickar en sekreterare för att möta dem i stället. Fyra personer kan få följa med upp för att träffa henne, meddelas det. Men Megafonen godtar inte det och fortsätter kräva att hon ska komma ned.
– Vi går inte härifrån innan hon kommer. Det här visar bara hur de inte lyssnar på oss. Vi vill inte bråka och skrika, vi vill prata. Det är ju därför vi har bildat Megafonen, för att prata och komma överens, säger Emina Ribac.