Att de vägrar att samarbeta med S betyder inte att FP är ovilliga att kompromissa.
– När andra har samarbetat med dem har kompromisserna skett på Socialdemokraternas villkor. Vi är öppna för ett brett samförstånd där man hittar lösningar på allas villkor men vi kommer inte att kompromissa bort vår ideologi och våra hjärtefrågor, säger Göran Gustavsson (FP).
En av hjärtefrågorna är Lagen om valfrihet (LOV).
– Äldre människor ska behandlas med respekt och ha rätt att välja den vård som fungerar bäst, säger Gustavsson.
Även för KD är LOV:en en hjärtefråga.
– Vi vill att människor ska få bestämma själva även när de blir äldre, det ska inte kollektivet göra, säger Ingrid Åberg (KD).
Anledningen till det öppna brevet är att de vill ge ett klart och tydligt besked till väljarna.
– Vi kommer att bedriva vår politik fullt ut. För oss är inte valåret det viktigaste utan den period som är efter valdagen, säger Gustavsson.
– Vi vill vara tydliga mot dem som röstar så att de inte blir lurade, säger Åberg.
Överens i Allianspartierna
Vänsterpartiets ordförande Göran Bäuerle ser utspelet från FP och KD som ett tecken på att S söker samarbeten till höger.
– En röst på Socialdemokraterna i Lindesberg är en röst på högern, säger han.
Vänsterpartiet går till val som eget parti.
– Vi väntar på valresultatet innan vi tar några beslut, säger Bäuerle.
Men varken Centerpartiet eller Moderaterna har diskuterat ett samarbete med S och de ser inte något behov av att gå ut med att de inte tänker göra det.
– Vi är överens i Allianspartierna att vi vill bilda majoritet tillsammans, säger Jonas Kleber (C).
”Vi har inte fått förfrågningar”
Pär-Ove Lindkvist (M) säger också att de kommer att samarbeta med de andra Allianspartierna i första hand. Något samarbete med S har inte diskuterats.
– Vi har inte fått några förfrågningar så vi har inte behövt ta ställning till det, säger han.
Valresultatet får avgöra vilka samarbeten som blir aktuella.
– Det är upp till den som får flest mandat att ta taktpinnen och göra något av den, säger Lindkvist.
Miljöpartiet, som har samarbetat med S under mandatperioden, har inte diskuterat hur ett framtida samarbete skulle kunna se ut. Det kommer att bestämmas på ett medlemsmöte som hålls efter valet.
– Medlemmarna har säkert en hel del synpunkter på hur samarbetet med S har fungerat under denna mandatperiod, säger han.
Även om de ideologiska frågorna är utgångsläget så är också de praktiska delarna viktiga.
– Ett gott samarbete handlar mycket om hur man kan kommunicera sinsemellan, säger han.
– Vi är inte låsta åt något håll. Vi kommer att se till var vi kan få igenom mest grön politik. Vi är också det parti i kommunen som vill satsa mest på kulturen, säger Evertsson.
Bengt Storbacka, ordförande för S i Lindesberg förstår inte riktigt poängen med det öppna brevet från företrädarna för FP och KD
– Vi har inte sökt någon samverkan med dem och har inte för avsikt att göra det. Vi vill ha egen majoritet och går till val på vår egen politik, säger han.
Det finns ingen diskussion inom partiet om hur ett eventuellt samarbete ska se ut efter valet. Målet är att få egen majoritet eller en så stark förhandlingsposition som möjligt för att kunna genomföra en socialdemokratisk politik. Skulle de inte få egen majoritet är det en fråga som kommer att diskuteras efter valet.
– Om vi inte kan bilda majoritet själva är en viktig sak för oss att motverka inflytande från SD.