Men tillsammans med bland annat HSB och Riksbyggen har nu Poseidon dragit igång projektet Framtidens Hjällbo. Om femton år ska antalet bostäder vara dubbelt så många och dagens lägenheter vara renoverade.
”Målet är att Hjällbo ska vara en stadsdel i Göteborg som alla andra,” skrev de inblandade aktörerna på GP:s debattsida i februari.
Men många hyresgäster i Hjällbo är oroliga för att utvecklingen kommer innebära kraftiga höjningar av hyrorna. Därför ska de demonstrera imorgon, mot chockhöjningar och utförsäljningar.
Låga inkomster
Rabi Khaled och Gabriel Lica bor i höghusen på Hjällbo Lillgata, som står först på tur för renovering. Hjällbo är redan en stadsdel som alla andra, trots det dåliga rykte den fått bland utomstående, anser de. Fast det finns en väsentlig skillnad:
– Många av oss bor här för att vi måste. De flesta har låga inkomster, många är gamla. Det måste finnas ett sådant här område i staden, säger Rabi Khaled.
Om hyrorna höjs drastiskt är det många som saknar möjlighet att flytta någon annanstans – det är bara här de haft råd att bo, menar han.
Tre alternativ
Svante Lahti är Poseidons distriktschef i Hjällbo. Han förstår att hyresgästerna är bekymrade, men framhåller att det inte är renovräkningar som Poseidon planerar.
– Jag vet att det finns en jätteoro. Det förstår vi naturligtvis, man läser ju mycket om det här med chockhöjningar. Men företaget jag jobbar för, vi har ett gott syfte.
Poseidon har haft flera möten med en samrådsgrupp som består av hyresgäster. Där har de bland annat gått igenom en modell för renoveringarna som består av tre alternativ: mini, medi och maxi. När de är färdigutformade så ska Poseidon tillsammans med Hyresgästföreningen släppa de ungefärliga priserna för de olika nivåerna, förklarar Svante Lahti.
Med i samtalsgruppen
Både Rabi Khaled och Gabriel Lica sitter med i samrådsgruppen. De tycker det är svårt att ta ställning till renoveringsalternativen när de inte har någon uppfattning om vad de kan kosta. Dessutom tycker de inte att vanligt underhåll, något som lägenheterna i Hjällbo är i stort behov av, ska kosta hyresgästerna något. Det borde hyrorna som har betalats in under åren ha använts till, anser de.
– Men just nu har vi noll insikt. Beskeden som når oss gör oss förvirrade och processen verkar redan vara ganska långt gången, säger Gabriel Lica.
Gabriel Lica och Rabi Khaled tycker det finns mycket som hänger i luften. De har svårt att se hur Poseidon ska ha råd med så omfattande renoveringar utan stora hyreshöjningar.
– Vi vet inte var de befinner sig i processen, vi hör olika saker, vi vet inte vad som är sant och inte. Brist på kunskap, brist på information och brist på konkreta saker, som vad det kommer att kosta – allt det här gör att det blir väldigt oroligt för oss som bor här, säger Gabriel Lica.
Kunskapsglappet innebär också ett maktglapp, anser Rabi Khaled.
– Det blir lätt att dribbla bort oss. Vi kommer inte veta vad resultatet blir förrän det är ett faktum och då blir det svårt att göra något åt det.
”Så man sätter hyran”
Enligt Svante Lahti så följer Göteborgs kommunala bostadsbolag principen att 20 procent av bostäder som renoveras i ett område ska slippa standardhöjning, och därmed även en hyreshöjning.
Han framhåller också att Poseidon först måste upphandla renoveringarna och sedan förhandla med Hyresgästföreningen innan de kan ge några konkreta prisalternativ.
– Det är inte bara kalkylen som styr prisnivån, utan även bruksvärdet, alltså hyrorna på likvärdiga fastigheter. Det är så man sätter hyran. Vi har informerat om den här processen flera gånger, men det är svårt att få folk att förstå hur det ligger till.