Uppdatering: Texten innehöll tidigare referenser till ett test som genomförts av Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, där man kunnat påvisa antikroppar hos minst 11 av 100 testade personer i Stockholmsområdet. Resultaten av det testet har sedermera dragits tillbaka.
I Sverige finns nu 15 322 sjukdomsfall, och 1 158 personer har vårdats på IVA. Totalt 1 765 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i landet.
– Det är en viss upphämtning från helgen, men inte så mycket. Så det talar för att platån håller i sig, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.
Globalt noteras cirka 2,4 miljoner fall, och omkring 170 000 avlidna. Av dessa är omkring 968 000 fall i Europa, med cirka 102 000 avlidna.
Enligt en modell som Folkhälsomyndigheten tagit fram kan toppen av smittspridningen i Stockholm redan vara passerad – den inträffade enligt modellen den 15 april. Från och med den 1 maj beräknas en tredjedel av stockholmarna ha varit smittade. Man poängterar dock vikten av att fortsätta följa försiktighetsåtgärder och rekommendationer.
Myndighetens modell stämmer förhållandevis väl överens med beräkningar som tidigare presenterats av Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. Han bedömer också att staden kan uppnå flockimmunitet i slutet av maj.
Världshälsoorgansaitionen, WHO, varnar för att oväntat få har utvecklat antikroppar i andra länder. Globalt bedömer WHO att enbart 2-3 procent av befolkningen påvisar antikroppar. Man menar också att påvisade antikroppar inte nödvändigtvis leder till immunitet.
Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten konstaterar att det finns många frågor kvar att besvara.
–Vi vet inte exakt hur immuniteten fungerar än. Att det blir antikroppar känner vi till, men hur gott skydd och hur långvarigt det blir går inte att svara på i nuläget.