BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Som ETC Göteborg berättade i förra veckan saknar de nya direktiven en skrivelse som de gamla innehåller, om att låta de folkvalda i fullmäktige få sista ordet vid eventuella försäljningar. I stället ska respektive bolags styrelse fatta sådana beslut – något som enligt Vänsterpartiets Daniel Bernmar innebär att framtida utförsäljningar kan bli kända först efter fullbordat faktum.
Till exempel menade han att den nu stoppade bytesaffären med Victoria Park med de nya reglerna hade genomförts redan i höstas – långt innan den nådde offentlighetens ljus och öppnade debatt i samband med att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige tog upp frågan.
Och Rannebergen-affären återkom som exempel även under torsdagens debatt. Roshan Yigit (S) menade att den affären skulle ha nått de folkvalda också med de nya reglerna, eftersom moderbolaget AB Framtiden även framöver ska skicka principiellt viktiga beslut till fullmäktige.
Roshan Yigit menade också att insynen i de kommunala bolagsstyrelserna säkerställs av offentlighetsprincipen. Allmänhet och medier kan när som helst begära ut handlingar därifrån, enligt Roshan Yigit.
Men enligt Johan Zandin, vänsterpartistisk styrelseordförande i Bostadsbolaget, stämmer inget av det. Rannebergen-affären var enligt juristerna för liten för att betraktas som principiellt viktig, och under pågående förhandlingar trumfas offentlighetsprincipen av affärssekretessen.
– När tidningen ETC begärde ut handlingar under pågående förhandlingar så vägrade vi helt lagenligt att lämna ut dem med hänvisning till sekretessbestämmelser. När det var som viktigast att få ut dem så var de sekretessbelagda, sa Johan Zandin.
Förslaget till nya ägardirektiv klubbades till slut igenom – utan den gamla ordalydelsen. Yrkandet att lägga till den röstades ner av S tillsammans med den borgerliga alliansen.
Ett dåligt beslut, tycker Pedram Kouchakpour, tillförordnad regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
– Vi värnar om ökat inflytande för hyresgästerna, men det här stänger alla dörrar för det, säger han.
Pedram Kouchakpour hade tvärtom velat se skrivningar som garanterar hyresgästinflytande i ägardirektiven, för att ge de boende en möjlighet att vara med i dialogen vid försäljningar.
Det skulle rimma bättre med Göteborgs jämlikhetsarbete, säger han. I programmet för en jämlik stad, som också klubbades i torsdags, står bland annat att fokus ska ligga på att människor har ett bra boende, en bra livsmiljö och inflytande över sina egna liv.
– Om vi ska skapa en stad som håller ihop måste vi ge människor inflytande över allt från renoveringar och områdesmiljöer till tryggheten i deras hem och försäljningar, säger Pedram Kouchakpour.
Men i stället för tidigare information om pågående förhandlingar, kommer hyresgästerna alltså framöver att få reda på eventuella försäljningar när affärerna redan är genomförda. Såvida inte den som sitter på informationen delar med sig av den.
– Vi som hyresgäster får leva på hoppet att någon läcker, säger Pedram Kouchakpour.