Kommunerna är skyldiga att hålla fritidshem öppet för barn upp till tio år, men äldre barn är hänvisade till aktiviteter utanför skolan. Ofta har kommuner både kultur- och idrottsverksamhet öppen på sommaren. Men ibland är barnen hänvisade till initiativ från andra organisationer och frivilliga krafter.
Stiftelseägda Fryshuset, som driver gymnasieskolor och en stor ungdomsverksamhet runtom i landet, stänger inte för sommaren. Både i Stockholm, Göteborg och Malmö håller man öppet – och dessutom på flera av de mindre orter där Fryshuset etablerat sig de senaste åren. I Borlänge kan man med hjälp av statliga medel hålla öppet varje dag hela sommaren.
Ingen press
Det är en eftermiddag i mitten av juli, men i foajén på Fryshuset is Hammarby sjöstad i södra Stockholm råder full aktivitet. I en soffa sitter 17-åriga Adib Moossawi och bara tar det lugnt. Han har spenderat en stor del av sina sommarlov här sedan han kom till Sverige för fyra år sedan.
– När jag kom till Sverige så kände jag ju ingen. Jag har fått mycket kompisar här, och i skolan såklart. Det kommer alltid nya barn hit, blandat med folk som har varit här tidigare. Jag har kommit hit i mer än fyra år nu, sedan jag var helt ny i Sverige. Då kunde jag inte svenska, säger han,
I den stora öppna foajén finns soffor och fåtöljer mellan biljardbordet, pingisbordet och fotbollsspelet. I ett hörn spelar några killar tv-spel och andra har dukat upp brädspel vid kafébord. Avicii dånar ur högtalarna. Eftermiddagens pingisturnering ska snart dra igång.
När skolan är stängd är det här ett bra ställe att bara ta det lugnt på, tycker Adib Moossawi. Det är ingen press på att man måste göra saker.
– Stämningen är väldigt chill här, man behöver inte göra saker om man inte vill, men det finns också mycket aktiviteter att prova. Jag brukar vara med och spela fotboll, säger han.
Kommer varje dag
Lovely days är namnet på Fryshusets verksamhet på skolloven. Den är öppet för ungdomar mellan 10 och 20 år, så även de som gått ut gymnasiet kan komma hit. Man riktar sig inte till något speciellt geografiskt upptagningsområde, men gemensamt för många besökare är att de inte kommer iväg på så mycket annat under sommaren, berättar Ida Gradin som är verksamhetsledare på Lovely days.
– Många barn och ungdomar kommer hit varje dag hela sommaren, säger hon.
Ida Gradin hör barnen berätta att det jobbigaste med en sommar utan resor är att komma tillbaka till skolan och höra klasskompisarna berätta vad de gjort på lovet.
– Den här verksamheten är till för barn och unga där familjen kanske inte har ekonomiska förutsättningar att resa utomlands, och där man inte har ett lantställe att åka till. Det ska vara gratis och det ska finnas någonting för alla, så att när höstterminen börjar och alla berättar vad de gjort på sommarlovet så kan de berätta att de lärt sig spela gitarr, paddla kanot eller kanske har varit på Gröna Lund, säger Ida Gradin.
Lockar med bredd
Genom Fryshusets andra verksamheter runtom i Stockholm försöker man nå ut till dem som man tror skulle ha nytta av aktiviteter på loven. Man har också ett bra kontaktnät inom huset, exemplevis en verksamhet för barn till ensamstående mammor. De har ofta inte råd att anmäla barnen till aktiviteter och ibland är det föräldrar som hör av sig för att försöka få barnen att komma iväg på aktiviteter. Lovely days försöker locka dem som mest sitter hemma med en bredd på aktiviteter, och också tv-spel för att nå ut till ”gejmers”.
De olika ekonomiska förutsättningarna eller eventuella bristen på andra sommaraktiviteter är ingenting som barnen brukar prata om, berättar Ida Gradin.
– Det är mer föräldrarna som tänker på det. Ibland är de frustrerade och försöker hitta något för deras barn att göra. Men många hör också av sig och är glada och tacksamma för deras barn har kunnat vara här och att allt är gratis.
”Kanske nästa sommar”
12-åriga Delina Mekonen är en av dem som upptäckte sommarlovsaktiviteten genom att hon spelar basket.
– Jag var här på påsklovet och spelade basket och såg efter matcherna att det hände saker här. Jag har en kompis som har varit här tidigare också och som har berättat om det. Nu har jag varit här nästan varje dag hela sommaren, säger hon.
Hon står vid fotbollsspelet med kompisarna Hafsa 13, och Shewit,15, och kör en match. De bor inte i närheten utan på en annan tunnelbanelinje, men brukar åka hit tillsammans.
– Vi brukar köra pingis, spela spel eller köra Mario Cart på tv-spelet. Det finns alltid nåt kul att göra här, säger Shewit Belai.
– Det är kul för man lära känna nya kompisar här också, säger Delina Mekonen.
– Jag kom hit för första gången för tre veckor sen. Vi spelar basket, pingis och gör en massa roliga grejer, säger Hafsa Mohamed.
Hafsa är hemma i stan hela sommaren, det blir inga resor det här året, säger hon.
– Men vi ska kanske resa bort nästa sommar.