Hur tänker du jobba med Mind?
– Jag vill framförallt bidra till att man jobbar mycket förebyggande och att man når ut till den stora grupp människor som lider av psykisk ohälsa. Och så vill jag även lyfta det som stor samhällsutmaning. Det är inte bara individer som drabbas, det är också strukturella problem i samhället som orsakar den psykiska ohälsan. Det handlar till exempel om att vi ska ha en arbetsmiljö som är hälsosam så att vi inte blir sjuka av och på våra jobb. Och att vi har skolmiljöer som är meningsfulla för barn och unga, att de känner sig omhändertagna och välkomna så de kan utvecklas på tryggt och hälsosamt sätt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vad bör vi tänka på för att inte bli sjuka av våra jobb?
– Det handlar mycket om att se till att ha ett gott förhållningssätt till sin egen hälsa. Att ta hand om sig själv och att ha självmedkänsla är viktigt. Arbetsgivarens ansvar är också väldigt tydligt, och därför behöver alla chefer ha tillräckliga kunskaper om hur man förebygger psykisk ohälsa. Sedan tror jag det hjälper om vi pratar med varandra kring hur vi mår på jobbet.
Vilka är våra vanligaste fördomar om psykisk ohälsa?
– Jag tror det handlar mycket om att många är drabbade men man pratar inte om det. Det tror jag är viktigaste frågan, att faktiskt våga prata om att man mår dåligt och att livet inte alltid är toppen. En fördom om dem som har olika diagnoser av psykisk ohälsa är att de flesta symtomen handlar om detta. De tas inte på allvar, inte heller deras fysiska åkommor. Sedan får de inte den hjälp de behöver och det är det största problemet. Därför behövs Mind. Ibland hjälper inte ett recept på antidepressiv medicin utan man behöver annat stöd.