Sammanlagt 24 vargar fick skjutas under året licensjakt i Sverige. Sex av dem i Lokareviret som på så sätt skulle utplånas. Men en sjunde varg upptäcktes i skogarna mellan Grythyttan, Karlskoga och Filipstad under pågående jakt och länsstyrelsen gav snabbt extratillstånd för att skjuta den, och vargen gick sitt öde till mötes när den fälldes av jaktlaget söndagen den 8 januari.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fakta
Fällda vargar Lokareviret:
1) 4 januari hane som vägde 36 kilo
2) 5 januari hona som vägde 27 kilo
3) 6 januari hane som vägde 38 kilo
4) 6 januari hona som vägde 37 kilo
5) 7 januari hane som vägde 31 kilo
6) 7 januari hona som vägde 26 kilo
7) 8 januari hona som vägde 22 kilo
Stora skillnader i Rut mellan kommuner
Det skiljer sig stort mellan hur mycket rutavdrag som utnyttjas i olika delar av landet. Invånarna i de rikaste kommunernas är mångdubbelt mer aktiva med att ordna avdragsgill hjälp hemma än i Ljusnarsberg, Hällefors och Lindesberg.
– Det borde vara avdrag som är tillgängliga för alla, även våra invånare med lägre inkomster har minst lika stor nytta av hushållsnära tjänster som rika stockholmare, säger Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd i Ljusnarsberg.
Rutavdraget per person i Danderyd är elva gånger mer än i Hällefors och åtta gånger mer än i Lindesberg.
Februari
Konsulter: Hällefors bryter mot lagen
Konsultfirman KPMG undersökte hur 23 chefer och nyckelpersoner hade rekryterats till kommunen åren 2015 och 2016. Kritiken var förödande. Det handlar bland annat om att chefer har anställts av fel personer och därför kan avsättas av domstol, samt misstankar om att närstående fått ett annat chefsjobb utan konkurrens av andra sökande.
– Sådana misstankar ska ju aldrig kunna komma upp till ytan. Vi är ju en liten kommun och det är väldigt lätt att identifiera vem det rör sig om, sa Ritha Sörling (V) ledamot i kommunstyrelsen.
Bland den allvarligaste kritiken i rapporten var anställningen av en chef där det saknas såväl kompetenskartläggning, kravprofil och uppdragshandling för personen som rekryterades. Det innebär att det inte finns några handlingar som visar att hen hade de kvalifikationer som krävdes för att få tjänsten.
Det blir ingen simhall i Hällefors
Vid kommunfullmäktige tisdagen 21 februari skulle majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Grythyttelistan klubba igenom det nya simhallsbygget i Hällefors. Hela oppositionen bestående av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har hela tiden varit emot att en simhall byggs enligt majoritetens förlag. När frågan gick till omröstning visade det sig att Grythyttelistan inte stödde förslaget och därmed var drömmen om en simhall i Hällefors över för denna gång.
Mars
Ljusnarsberg har näst högst överskott
Överskottet blev 7 600 kronor per invånare i Ljusnarsbergs budget förra året. Med det var kommunen näst bäst i Sverige. Kommunchefen Bo Wallströmer förklarade att det till stor del berodde på de närmare 40 miljoner kronor som kommun fått av staten i flyktingstöd.
– Flyktingstödet har delats ut för 2015 och 2016 och av de närmare 38 miljoner som kommunen fick i överskott förra året kom ungefär 17,5 miljoner i form av flyktingstöd. Det är pengar som går till lite allt möjligt som extraresurser i skolan och för att vi tar emot så många ensamkommande barn, sa Bo Wallströmer.
Skyddsstoppet på busstrafiken hävt
Fyra bussar på linjerna 380 och 383 utrustades med övervakningskameror efter återkommande bråk på vissa turer. Därmed hävdes det stopp för att köra turerna som skyddsombudet tidigare drivit igenom med tanke på chaufförernas arbetsmiljö.Kamerorna spelar in hela tiden, men det är bara polisen som har tillgång till filmerna som lagras på en speciell server.
April
Svårt för flyktingar att få arbete
Sveriges kommuner och landsting, SKL, har undersökt hur stor andel av flyktingar som kommit till Sverige från 1990-talet fram till år 2015 som har arbete. Enligt SKL hänger det hänger på tre omständigheter för hur många som arbetar. Det är hur länge de har varit i Sverige, hur hög utbildningsnivå de har och hur arbetsmarknaden ser ut i den kommun de bor i.
– I de tre Bergslagskommunerna är andelen flyktingar i arbete låg bland annat för att de tagit emot många flyktingar nyligen och som alltså varit i Sverige under kort tid, säger Johan Delby från SKL.
Stort medlemstapp för kyrkan i Hällefors
Svenska kyrkan förlorar medlemmar. Förra året valde 90 000 medlemmar att aktivt gå ut kyrkan och Hällefors kommun som består av Hällefors-Hjulsjö och Grythyttans församlingar var jämte Pajala den kommun där tappet var störst i procentuell del av invånarantalet. En orsak till tappet tros hänga ihop med skandaler inom olika församlingar i Sverige.
– Vi hade osedvanligt många som gick ur förra året på grund av skandalerna som kom fram i radio och tidningar, säger kyrkoherde Per Schmidt.
Maj
Loka brunn ville stänga av central gata
Loka brunn äger Grythyttans gästgiveri och Prästgatan är en kullerstensgata utanför gästgiveriet. Den är en genomfartsgata som används flitigt av bilister som vill ta sig genom tätorten eller taxibilar som stannar till för att hämta upp passagerare vid gästgiveriet. Loka brunn ansåg att en avstängning under sommaren skulle gynna gästgiveriet som i så fall skulle placera en uteservering där och ansökte till Länsstyrelsen att gatan skulle stängas av. Länsstyrelsen sade nej.
Satsar på integration av nyanlända kvinnor
Projektetet ”All in” har som övergripande syfte är att få in kvinnor på arbetsmarknaden. En tendens bland nyanlända kvinnor som inte går vidare till studier eller arbetsmarknadspolitiska program, är att etableringsersättningen går över till ekonomiskt stöd från socialtjänsten förklarade kommunchef Tommy Henningsson.
– Målet är att få in folk i arbete och samtidigt ta reda på orsaken till varför en del hamnar utanför, sa han.
Juni
Björn observerades på flera platser
Per Ahlqvist, naturbevakare på länsstyrelsen i Örebro län, förklarade att det är inte så ovanligt att unga björnhannar vandrar söderut från Dalarna på grund av konkurrensen där. Det rör sig om unghannar kan vara ute på vandring från björnområdet i Dalarna i ett par år för att äta upp sig innan de växt till sig nog och återvänder för att konkurrera om honor med fullvuxna hannar.
– Björnar ska man ha respekt för och inte gå närmare om man stöter ihop med någon. Uppträd lugnt och gå försiktigt därifrån. Blir du rädd så vänd inte på klacken och börja springa därifrån eftersom det kan väcka jaktinstinkten, sa Per Ahlqvist.
Kvinnor tjänar mer än män i Hällefors och Ljusnarsberg
Kommunalanställda kvinnor har högre medianlön än männen i Hällefors och Ljusnarsberg. Medianlönen är den lön som befinner sig mitt i lönespannet, det vill säga att det finns lika många löntagare som tjänar mer och mindre än den som har medianlön. I Hällefors är den bland kommunalanställda 1 440 kronor högre bland kvinnor än bland män, och i Ljusnarsberg är den 983 kronor högre bland kvinnorna än bland männen.
– Det är tack vare den låglönesatsning på undersköterskor som gjorts, säger Irene Rundkvist-Karlsson ombudsman för Kommunal i Hällefors och Ljusnarsberg.
Juli
Marcus Smedh från spelade Helge Fossmo
Helge Fossmo är inte vilken frikyrkopastor som helst. Det var han som spelade huvudrollen i den så kallade Knutbyhärvan för drygt tio år sedan där mord, mordförsök, bekämpandet av demoner, sex med barnflickan och förhållandet till Kristi brud pågick med pastor Fossmo i centrum.
– Jag studerade dokumentärer om honom för att få en relation till min rollfigur. Det var jobbigt att försöka hitta kärnan i hans egenskaper i mitt inre för att kunna plocka fram dem framför kameran så att jag inte bara spelar upp en imitation. Jag har så nära till mina känslor och att hitta detaljer av Helge Fossmos personlighet i mig själv var plågsamt, sa Marcus Smedh.
Hans rolltolkning visades i GW:s mord på TV 4 när serien körde sin andra säsong under hösten.
Biblioteksupproret gav ett nytt kulturcentrum
Det var när Lindesbergs kommun 2015 beslutade att Ramsbergs bibliotek skulle stängas som ett biblioteksuppror drog igång, som resulterade i gömda böcker, en teaterpjäs och otaliga politikeruppvaktningar.
– Det har varit en lång kamp men i dag inviger vi Ramsbergs kulturcentrum där de gömda böckerna åter står i hyllorna, säger Britt-Marie Olsson, som varit engagerad i nätverket Bibliotekets vänner från första början.
På kulturcentret finns förutom bibliotek turistinformation, kommunal information om Lindesberg samt internetuppkoppling och kopiator för allmänheten. Det har öppet tisdag och torsdag klockan 10.00–13.00 och 17.00–19.00
Augusti
England vill importera svenska lodjur
Det är en naturvårdsorganisationen Lynx UK Trust som vill hämta sex lodjur i Sverige, fyra honor och två hannar, för att släppa ut dem i en skog i norra England och vände sig till Henrik Andrén, professor i viltekologi och projektledare för Lodjursprojektet på SLU Grimsö i Riddarhyttan.
– Förra året sköts det 115 lodjur i Sverige så nog kan vi exportera några stycken om engelsmännen vill återinföra lodjuret, säger Henrik Andrén.
September
Lindesberg säger nej till Vätternvatten
Kraven på vattenkvaliteten kommer att öka i framtiden bland annat på grund av klimatförändringar och med dem ökad risk för bakterier i dricksvattnet. Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen rekommenderade därför Lindesberg att ta dricksvatten från Vättern tillsammans med sju andra kommuner. Lindesberg sa nej.
– Vi har inte utrett frågan tillräckligt och har därför bestämt oss för att hitta andra alternativ, säger kommunalrådet Irja Gustavsson (S).
Satsning på e-tjänster till kommunerna
När samtliga Sveriges kommuner fick erbjudandet att gå med i IT-företaget Inera slog de tre i norra länsdelen till. Företaget ägs av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och för drygt 40 000 kronor kan de kommuner som vill bli köpa in sig. Ljusnarsberg och Hällefors beslutade sig för att köpa in sig under september och Lindesberg gjorde det redan tidigare under sommaren.
– Inte minst är IT-säkerheten viktig, något som är aktuellt i dessa dagar. Men rent praktiskt måste kommunerna hänga med i den digitala utvecklingen eftersom allt mer verksamhet kommer att ske digitalt. Det kommer att bli lättare för invånarna att få kontakt med olika myndigheter och träffa olika handläggare via Skype eller liknande videosamtal, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson som är socialchef i Ljusnarsbergs kommun.
Oktober
Trafikverket höjde hastigheten till 80 km/h förbi förskolan i Sikfors
Föräldrar och personal på förskolan i Sikfors utanför Hällefors had länge kämpat för att hastigheten skulle sänkas till 50 kilometer i timmen förbi förskolan. Nu höjde Trafikverket i stället höjt den från 70 till 80 kilometer i timmen. Myndigheten ville inte sänka hastigheten trots att Trafikverket själva påpekar att lägre hastighet innebär större trafiksäkerhet, att den sänker bullernivån och sparar på miljön. Ett huvudargument är enligt myndigheten att bilisterna inte kommer att följa en hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen.
– Om Trafikverket inte tror att bilisterna kommer att följa hastighetsbegränsningarna så är det väl bara att sätta upp en fartkamera, säger Josefin Hall som har två barn på förskolan och är pådrivande för en sänkning av hastigheten.
Det andra huvudargumentet mot en sänkning är enligt Trafikverket näringslivets behov av snabba transporter på vägen förbi förskolan. Enligt myndighetens egna beräkningar dundrar omkring 250 tunga lastbilar förbi utanför förskolan varje dag.
– Jag har e-postat de två stora företagen i Hällefors som kör gods på sträckan, Spendrups och Ovako, och båda har svarat att de vill att hastigheten sänks för barnens säkerhets skull. En förlängning av 50-sträckan med 100 meter innebär ju bara några sekunders förlängd restid för bolagen, säger Josefin Hall.
– Det där med Trafikverkets nollvision är bara bullshit, fortsätter hon.
November
Dömd till fängelse efter mordförsök i Hällefors
Tingsrätten i Örebro dömde en 19-årig man till fem och ett halvt års års fängelse. Han greps i centrala Hällefors i somras sedan ett gräl urartat och slutade med knivstick på offrets hals, vid vänstra axeln och på bröstkorgen. Det var den 21 juni i år som den 19-årige mannen stämde möte med en jämgammal bekant vid Philskolan i centrala Hällefors. På skolområdet fanns två vittnen som såg förloppet. Vittnena berättar i domen hur den 19-årige mannen snart hamnade i gräl med sin jämnårige bekant och efter tre till fyra minuter uppstod handgemäng där offret träffades av slag och stick och började blöda och flydde från plasten. Ett av vittnena ingrep och försökte hejda gärningsmannen från att följa efter det flyende offret medan det andra ringde ambulans. Gärningsmannen följde efter och trängde offret mot ett stängsel och utdelade fler hugg. Vittnet ingrep på nytt och lyckades denna gång skilja gärningsmannen från offret som senare fördes till USÖ med ambulanshelikopter och klarade livhanken.
December
Mello-Martin med hela svenska folket
Martin Almgren från Lindesberg vann Idol 2015 och siktar nu på att ta hem hela klabbet i Melodifestivalen nästa år.
– Melodifestivalen kändes som ett vettigt steg för mig att ta just nu, säger han.
Det är andra året som Martin Almgren skickade in ett bidrag och den här gången kom han med.
– Jag var faktiskt med och sjöng på ett bidrag redan förra året, men vi gick aldrig vidare. Nu i efterhand kan jag känna att det kanske var lika bra. Jag var helt slutkörd i början av detta år. Men 2017 har varit lite lugnare så nu känner jag mig riktigt taggad, säger Martin Almgren.
Thomas Mathiesen och MC-klubben D.A.C.A. – svenska hjältar
MC-klubben Drivers Against Child Abuse, D.A.C.A, Förare mot övergrepp på barn, på svenska, hjälper barn som är mobbade, utnyttjade eller utsatta för sexuella övergrepp.
– Helt otroligt. Vi bildades för ett och ett halvt år sedan och så ringer Aftonbladet och meddelar att vi blivit utsedda till ”Årets medmänniska”, säger Thomas Mathiesen som är president i klubben.
Han och flera andra från D.A.C.A mottog priset Årets medmänniskor på den stora galan på Cirkus i Stockholm som sändes i TV 4 och på Aftonbladet TV den 11 december. Ett barn som blivit skyddsling hos klubben får en fadder som engagerar sig i barnet så länge det själv vill eller tills det blivit arton år. De barn som blir skyddslingar hos D.A.C.A får en huvtröja och en egen väst som det står ”Protected by D.A.C.A” på.
– Det är för att vi vill att det framgå klart och tydligt att finns någon som stöttar barnet. Men vårt beskydd innebär inte att vi handgripligen ingriper mot mobbare, utan vi arbetar med att förändra attityder, säger Thomas Mathiesen.