Örebro kommun vill teckna rekordmånga sociala kontrakt under 2017. Det handlar om personer som inte kan få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden och som i stället får hyra sin bostad i andra hand av kommunen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att det behövs så många fler lägenheter under 2017 beror på den nya bosättningslagen som trädde i kraft 2016. Lagen innebär att alla kommuner måste ta emot nyanlända med uppehållstillstånd och ge dem någonstans att bo.
Örebro satsar på kollo för äldre
Örebro kommun satsar en halv miljon kronor på läger för äldre under 2017. Ensamstående seniorer över 75 år ska få möjlighet att byta miljö och delta i olika aktiviteter.
Så här mycket skulle du tjäna på nolltaxa
Alla som reser kollektivt regelbundet skulle tjäna på nolltaxa i länet. En skattehöjning på 65 öre, eller ungefär 150 kronor i månaden för den som tjänar 25 000, skulle göra all kollektivtrafik gratis.
Många väljer fortfarande bilen i stället för att resa kollektivt. I dag är kollektivtrafikens marknadsandel, i förhållande till bilen endast 13 procent.
Februari
Ny polisgrupp ska stävja sexhandeln
Polisen i region Bergslagen har startat en ny utredningsgrupp som ska arbeta mot sexköp och människohandel. Tanken är att de ska bli bättre på att bekämpa kriminella nätverk som ligger bakom att kvinnor och män far illa. För när regionkoordinatorn mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål har kartlagt hur det ser ut med sexannonser i regionen, har hon sett att Örebro län har stora problem med sexhandel.
– Ja, det är fler annonser med koppling till Örebro än till Värmland och Dalarna. Det kan bero på storleken, men också på att det är enkelt att ta sig hit på till exempel E18 och E20, säger Mia Schyberg som arbetar som regionkoordinator.
Barnen som inte vill åldras
Oron är stor bland ensamkommande ungdomar från Afghanistan. De vill inte se 18 ljus i tårtan som de flesta andra gymnasieelever. För när de fyller år kan skola och kompisar försvinna över en natt.
– Många är tvungna att flytta, några skickas till Afghanistan. Det är svårt. Man blir ledsen, säger Mojtaba Ahonadi.
Och klasskompisen Ali Nasiri håller med.
– En svensk blir glad av att fylla 18. Då blir man fri och kan välja själv, utan att mamma och pappa bestämmer allt. För oss invandrare är det inte så, säger han.
Inga fler dyra friluftsdagar
Från första mars ska alla skolor i Örebro vara fria från dolda avgifter. Men några skolor har redan börjat med avgiftsfritt. Här slipper eleverna ta med matsäck, betala för friluftsdag eller ha med egen utrustning.
– I vårt upptagningsområde kan vi inte förvänta oss att eleverna har längdskidor eller slalomutrustning och vi vill att alla elever ska kunna vara med, säger Chris Gelinder, rektor på Gumaeliusskolan.
Mars
Kvinnorna som får fler att ta cellprov
Vårdpersonalen i Vivalla får hjälp av kvinnor från andra länder när de ska informera om cellprov och mödravård. Och det ger goda resultat, nu väljer fler att ta cellprov och färre ställer in sina besök.
Rachida Ettalbi är en av dem som arbetar som hälso- och kulturkommunikatör på vårdcentralen i Vivalla. Hon informerar om cellprov och hur viktigt det är med förebyggande hälsovård under graviditeten.
– Kvinnorna blir trygga när någon från deras egen kultur kan berätta vad som händer, säger Rachida Ettalbi.
Upproret blev pjäs
Det humoristiska dramat ”Det som är vårt” har urpremiär på Örebro länsteater i helgen. En föreställning som vill belysa nedmonteringen av den svenska landsbygden genom att ta avstamp i en verklig händelse från länet – Biblioteksupproret i Ramsberg.
Stiftelse startar nytt skyddat boende
Kvinnor som är utsatta för hedersvåld eller hedersförtryck göms i ett nytt skyddat boende utanför Örebro. Boendet drivs av Stiftelsen Bergslagsgårdar.
För behovet av fler skyddade boenden är stort. Under 2016 fick Kvinnohuset i Örebro neka 108 kvinnor en plats. Örebro kommun placerar i första hand utsatta kvinnor på Kvinnohuset, men eftersom platserna inte räcker måste kommunen köpa in tjänster av privata företag och stiftelser.
Springare påverkar förtroendet för polisen
Den åttonde mars skrev polismannen Peter Springare ett långt inlägg på sin privata Facebooksida. I inlägget skrev han bland annat ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”
Efter inlägget tog debatten fart i sociala medier, tidningar, radio och tv. Bengt Storbacka (S), som är ledamot i Polismyndighetens insynsråd tycker att den senaste tidens uttalanden från polismannen Peter Springare påverkar förtroendet för polismyndigheten.
– Det är väldigt olämpligt och väldigt olyckligt att han uttrycker sig på det här sättet, säger han.
April
Flygresorna ökar på Örebro universitet
Forskare och doktorander på Örebro universitet flyger allt mer. Koldioxidutsläppen från flygresor under 50 mil har mer än fördubblats på ett år, visar nya siffror. Det handlar om ungefär hundra nya flygresor per år de senaste tre åren. 2014 gjordes 1 336 stycken flygresor. Två år senare handlar det om 1 524 stycken flygresor.
Det är de korta resorna som ökar. En förklaring till det ökande kortresandet skulle kunna vara den nya linjen mellan Örebro och Köpenhamn. En flygsträcka under 50 mil, som knyter samman Örebro med en mängd andra destinationer.
Hudcancerfallen ökar i Örebro län
Antalet personer som drabbas av hudcancerformen malignt melanom i länet har mer än fördubblats sedan 2008. Och personalen på hudkliniken stöter på nya fall varje vecka. Nu vill de se en kraftsamling för att stoppa ökningen.
Förslag på ny järnväg oroar boende
För att snabbtåget Stockholm–Oslo ska bli verklighet måste godstrafiken flytta på sig. Men boende i västra Örebro är kritiska mot förslaget med ny järnväg, eftersom de menar att godsspåret dras för nära bostadsområden.
– En betydande del av befolkningen bor utmed sträckningen, både villaområden och hyresfastigheter berörs, säger Torbjörn Roos som bor i Hagaby i Örebro.
Maj
Lägre hyra i Örebro
Örebro är först ut i landet med ett avtal om billigare hyror. Fastighetsägare får bara bygga om de lovar att hålla nere hyrorna. I dag är nybyggda hyresrätter 4 000 kronor dyrare än bostadsrätter. Genom att sälja vissa tomter till fastighetsägare som håller lägre hyra hoppas Örebro erbjuda fler invånare bostäder. Bostadsföretaget Botrygg, först ut i projektet, garanterar att de inte kommer att göra avkall på kvaliteten. Och det klarar de genom att volymen av bostäder är stor, samt att det går att bygga både bostadsrätter och hyresrätter i samma projekt.
Fler yrkesgrupper – lösning för skolan?
Det behövs över 600 nya lärare och förskollärare i Örebro kommun de kommande åren. Men det utbildas inte tillräckligt många för att täcka behovet. Och det räcker inte att vidareutbilda personer genom lärarlyft, ordna aspiranttjänster för studenter eller locka lärare från Finland till Örebro. Därför ska nu flera kommunala skolor i Örebro undersöka om andra yrkesgrupper kan vara lösningen på problemet.
Fri prissättning drabbar patienter
Priset på medicinen som läkare skriver ut kan variera beroende på vilken apotekskedja du väljer att handla hos. Många patienter känner inte till det, och för läkarna innebär det ett extra arbete. Nu kräver flera aktörer ett stopp för apotekens fria prissättning.
Meadows gör succé i Brasilien
Örebroartisten Meadows, låt ”The Only Boy Awake” har fått spridning över hela välden tack vare den nya Netflixserien ”13 Reasons Why”.
– Sedan serien släpptes har människor över hela världen börjat lyssna på min musik, berättar Christoffer Wadensten för ETC Örebro.
Juni
Kritiserad cykeltjänst kommer till Örebro
Nu ska cykelbud köra ut mat från några av Örebros bästa restauranger. Bekvämt för kunden, men det finns en baksida. Facket kritiserar villkoren för cykelbuden. Och den som ska jobba för matappen Wolt måste skriva på ett tre sidor långt kontrakt som är skrivet på engelska. ETC Örebro har tagit del av kontraktet som bland annat visar att arbetagare kan tvingas att betala tillbaka flera månadslöner om de avslöjar något om Wolt för tredje part.
Men Wolt anser att de är en teknikplattform, inte en traditionell arbetsgivare för cykelbud. Kurirerna anses vara oberoende partners och därför tycker inte företaget att de behöver ha några kollektivavtal.
Tryggare cykeltunnlar med hjälp av ljus
Ska cyklandet öka behövs fler cykelvägar som upplevs som säkra. Det menar en genusforskare har som undersökt cyklisters utsatthet i trafiken. I Örebro ska bland annat tunnlarna mellan Stålgatan på Holmen och Tunnelgatan på Norr i Örebro göras om så att vägen upplevs som tryggare. Med hjälp av ljus, färg och markarbeten ska fler våga ta cykeln den här vägen.
”Samhällspåverkan om utbildningar försvinner”
Momsen har halverats på reparationer av kläder och skor. Men unga söker inte till utbildningar där sådan kompetens lärs ut. När lastbilarna dundrar genom stan och studenterna sjunger om den framtid som är deras, försvinner samtidigt halva Textil- och designutbildningen från Örebro. I höst kommer inga nya elever att fylla tomrummet efter studenterna. Och de som går kvar i årskurs två och tre är bara tio stycken totalt.
Juli
Grabbig sommar på Örebroscener
Det är männen som dominerar på scenerna i centrala Örebros sommarutbud. På ett nöjesställe består sommarunderhållningen av 19 manliga akter och bara under två kvällar finns både en man och en kvinna på scen. Och mönstret går igen på övriga scener i staden.
Lekplatser läcker mikroplaster
Det är lätt att köra rullstol på och mjukt för barn som faller. Lekplatser med underlag av gummi har blivit en vanlig syn. Örebro kommun har valt att anlägga fallskydd av gummi på åtta av sina ungefär 150 lekparker. Nu visar en studie från Lunds universitet att gummiplanerna släpper ifrån sig mikroplaster som läcker ut i vattendrag.
Nattfotboll skapar gemenskap
För andra året i rad arrangerar Hyresgästföreningen i Oxhagen nattfotboll för barn och ungdomar under fredags- och lördagskvällar. Syftet är stärka gemenskapen och tryggheten i bostadsområdet. Aktiviteten, som pågår under tio veckor i sommar, lockar ett 70-tal personer varje gång. Arrangörerna säger att de märker av en positiv förändring i attityd hos boende i området.
Augusti
Vården har inte råd med hbtq-certifiering
Redan 2010 bestämdes det att Örebro läns landsting skulle bli hbtq-vänligt. All personal skulle få en grundläggande kunskap och vissa personalkategorier skulle få fördjupade kunskaper. Men arbetet går trögt. Sjukhuskliniker i regionen väljer bort RFSL:s hbtq-certifiering för att den är för dyr. Hittills är det bara ungdomsmottagningarna i länet och Ängens vårdcentral som har en fördjupad kompetens genom att de har certifieras av RFSL.
Flest väljer dieselbil
Samtidigt som storstäder i Europa talar om förbud, är dieselbilar fortfarande mest populära när invånarna i Örebro kommun köper en ny bil. Nästan varannan ny bil, 48 procent, är en diesel. På andra plats kommer bensinbilarna. El, gas, etanol eller hybrider står bara för en liten del av marknaden.
Örebropolitiker är positiva till miljözoner
Transportstyrelsen vill göra det möjligt för landets kommuner att införa miljözoner för att minska luftföroreningarna. De vill införa två nya typer av miljözoner i städerna för lätta fordon. Förslagen skulle innebära en tystare trafik och en renare luft i städerna, då en del av dagens personbilar inte skulle få köras överallt.
En majoritet av Örebros lokala politiker vill införa miljözoner för att minska luftföroreningarna. Det skulle betyda att diesel- och bensinbilar på sikt förbjuds i innerstan.
September
Lång kötid för barn
Trots en storsatsning på fler anställda som kan utreda barn med adhd och autism, står 488 barn i länet i kö för att få en diagnos. Och väntan kan bli lång.
– Jag kan känna en enorm frustration och vanmakt ibland för att vi inte räcker till, trots att vi försöker allt vad vi kan, säger verksamhetschefen Ylva Rosén.
Tyst asfalt mot buller
Nu vill Örebro kommun minska bullerproblemen norr om Svampen. Den här veckan läggs en ny sorts tyst asfalt ut på en 600 meter lång sträcka. Om försöket fungerar kan det få betydelse för hela landet.
Ingen brist på bostäder – för rika
Det finns inte längre någon bostadsbrist för den som har råd att betala 10 000 kronor eller mer för en trea. Det finns ett stort utbud av bostadsrätter och kön till nybyggda hyresrätter är rekordkort. Samtidigt saknas bostäder för andra grupper. För att möta dem som inte har råd med nybyggda lägenheter jobbar Öbo nu med hyresrabatter i flera hus.
Hur många burgare tål Örebro egentligen?
Det finns 18 renodlade hamburgerrestauranger i Örebro plus tre ytterligare restauranger som i huvudsak säljer hamburgare. Utöver det finns fem gatukök och flera sportbarer där de flesta rätterna är olika sorters hamburgare. Förra året öppnade fyra nya hamburgerrestauranger i Örebro, och två till är på väg att söka tillstånd under 2017.
Oktober
Vänsterkritik mot nytt skolval
Örebros snabba tillväxt gör att dagens anvisningsområden till kommunens skolor kan bryta mot lagen. Därför vill kommunen införa ett nytt och mer rättssäkert system, men det har flera nackdelar. Tanken är att föräldrar ska önska en skola. Får de inte plats i den skolan som de söker sig till hamnar de i en skola som ligger ”relativt nära” där de bor. Västerpartiet menar att systemet tvingar fram konkurrens, osäkerhet och otrygghet när ingen vet var de kommer att hamna.
Fåglar i nytt ljus
I boken ”Nära fåglar” får vi ögonkontakt med gråsparvar, kajor, fiskmåsar och ringduvor. Genom Roine Magnussons närbilder, som nästan liknar modefotografier får vi se våra vanligaste fåglar på ett helt nytt sätt.
Antalet personer utan sjukpenning ökar i Örebro
Antalet personer i Örebro län som får avslag på ansökan om sjukpenning har mer än fördubblats på bara några år. Konsekvenserna märks för patienter, vårdpersonal och för Arbetsförmedlingen som nu får ta emot allt fler personer som har nekats sjukpenning.
Socialminister Annika Strandhäll (S) anser att samarbetet mellan Försäkringskassan och sjukvården måste förbättras.
Psykiskt sjuka tvingas välja behandlingsform
Den psykiska ohälsan har de senaste åren ökat i länet och allt fler har behov av hjälp genom till exempel psykoterapi. Patienter som mår psykiskt dåligt och är i behov av psykoterapi måste själva ta ansvar för att välja både behandlare och behandlingsform, genom Region Örebro läns LOV-system. Patienten Lina, som vill vara anonym menar att det är helt omöjligt att göra ett bra val av behandlare. Men politiker från båda blocken menar att valfriheten är här för att stanna.
November
Energidryck – farlig trend bland unga
Konsumtionen av energidryck är ett växande problem bland ungdomar i Örebro. Eftersom det inte finns någon lagstadgad åldersgräns har inte Miljökontoret några kontrollmöjligheter.
I väntan på att motioner ska beredas i riksdagen har flera handlare själva infört åldergränser. Trots det fortsätter försäljningen att stiga.
Förändringar efter #tystnadtagning
Färre klassiker, mindre alkohol på fester och skärpta rutiner. Det kan bli några av förändringarna i teatervärlden efter #tystnadtagning. Ett upprop där hundratals skådespelare har vittnat om sexuella övergrepp.
Skattemiljoner till privat mobilvård
Allt fler väljer att söka hjälp av en läkare i mobilen, i stället för att gå till sin vårdcentral. De privata e-läkartjänsterna Kry och Min doktor har hittills kostat Region Örebro län över 2,5 miljoner kronor.
– Ja, det har ökat väldigt snabbt. Det ligger i tiden att människor vill lösa vardagsbekymmer med telefonen och privata aktörer har varit snabbfotade inom det här området, säger regionrådet Karin Sundin (S).
Därför vill region Örebro län strata en egen digital vårdcentral under nästa år.
December
Klimatförändringarna i barnbarnens Örebro
Fler dödsfall, mer allergi och ökad spridning av infektionssjukdomar. Klimatförändringarna i barnbarnens Örebro kommer att påverka vår hälsa – även om vi skulle lyckas minska utsläppen.
– Temperaturen i sig påverkar hälsan. En högre temperatur leder till ökad dödlighet, säger Katja Hagström som är yrkes- och miljöhygieniker och avdelningschef på Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Örebro.
Även pollensäsongen kommer att bli längre, vilket leder till att personer med allergi får lida av sina bekymmer under en längre tid. Myggor sprider sig mer när det blir varmare och nya fästingar flyttar hit. Och med dem kan så kallade ”vekorburna” sjukdomar öka.
Det nya kvinnohuset täcker inte behovet
Örebros nya Kvinnohus blir Sveriges modernaste med elva skyddade boenden i stället för åtta som det var tidigare. Men platserna kommer inte att räcka. För behovet av skyddat boende är fortfarande långt större än antalet platser och ökade insatser behövs för hbtq-personer och kvinnor med missbruksproblematik.
ETC Örebro läggs ner
Efter en nästan tio år lång utgivning trycks det sista numret av papperstidningen ETC Örebro.
”Lokal journalistik som handlar om jämställdhet, rättvisa och miljö behövs fortfarande”, avslutar redaktör Mirja Mattsson sin tack och adjö-text.