Dödsskjutningarna i Stockholms förorter har varit många och tragiska de senaste åren. Strax före jul i fjol bildades Förorten mot våld, en förening som är ett nätverk med ett stort antal organisationer, lokala föreningar och ungdomar med förankring i närområdena. ETC Stockholm inledde 2017 med att träffa FMV:s talespersoner Ilyas Hassan och Macarena de la Cerda för ett långt samtal i Tensta. Ilyas värvades sedan in som krönikör för oss.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Rekorddyrt boende
Bostadskrisen i Stockholm har varit ett ständigt återkommande ämne i ETC Stockholm. I januari skrev vi om att priserna för andrahandsuthyrning har blivit rekorddyra. En etta kostade då i snitt 7 600 kronor.
– Fullständigt vettlöst, menade bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och lade till:
– Det här är vad som händer om man släpper marknaden fri och inte reglerar hyrorna. Vi har hamnat i en situation med en enorm bostadsbrist i grunden, som gör att människor som inte kan få tag på en lägenhet i stället tvingas betala överpriser i andrahand.
Februari
Hållbar soulstjärna
Magnus Carlson, känd från både Weeping Willows och som solosångare i mängder av olika sammanhang, släppte i februari en skiva med Northern soul på svenska. ETC Stockholms samtal med honom då handlade mycket om hållbarhet – och senare under hösten utnämndes Magnus till ”årets hållbara artist” med en heders-Grammis.
OS-ansökan
Ännu en gång ville Stockholm söka vinter-OS, nu för 2026. Det blev ingenting av det, för denna gång, men bara själva ansökan kostade skattebetalarna minst 60 miljoner kronor för personal, konsulter och detaljplaner med mera. Äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom (V) menade att det var väldigt mycket pengar för en kommun.
– Vi har så pass stora behov inom exempelvis socialtjänsten, äldreomsorgen och förskolan. Där skulle 60 miljoner kunna användas mycket klokare, sade hon.
Mars
Omstridda stockholmshyror
Hyresgästföreningen gick tillsammans med de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen ut med ett förslag om så kallade ”stockholmshyror”. Förslaget mottogs med en storm av kritik från vänster, som talade om en smyganpassning till marknadshyror och en ökad segregation. Högern och fastighetsägarna jublade. Men när ETC Stockholm träffade Hyresgästföreningen Stockholms ordförande Simon Safari för en längre intervju menade han att alla hade missförstått förslaget.
– Det är tvärtemot marknadshyror. Det är en återgång till bruksvärdeshyressättning, som det var från början. Det blir en mer tydlig, transparent, hyressättning, sade Simon Safari.
Antifascistisk film
I mars hade en av årets mest omtalade dokumentärfilmer premiär. I ”Antifascisterna” skildras den antifascistiska rörelsen närgånget inifrån.
– Antifa har med få undantag omskrivits av debattörer med föga insikt i rörelsen. Här får de framträda och berätta hur de tänker själva. Vi får följa ett antal aktivister, utan några pekpinnar som berättar vad vi ska tycka, sade professor Mattias Gardell om filmen som efter att ha visats över 200 gånger runt hela världen nu har lagts upp på Youtube i sin helhet.
Matbuden
I slutet av mars kunde ETC Stockholm berätta om den mörka verkligheten för de bud som levererar mat åt växande appföretag som Uber Eats och Foodora. Vi träffade ett antal av buden själva som samstämmigt berättade om undermåliga arbetsvillkor med usla löner, hög stress, oklara försäkringar, ingen sjukersättning och bristande anställningstrygghet. Reportaget fick stor uppmärksamhet och citerades av allt från Expressen och Aftonbladet till Veckans affärer och LO-höjdares första maj-tal.
April
Terrordådet
Fredagseftermiddagen den 7 april drabbades Stockholm av en terrorattack när en man körde en lastbil i en vansinnesfärd längs Drottninggatan. Fem människor dödades i dådet och 15 skadades. Stora delar av Stockholm slöt upp i solidaritet och erbjöd mat, bilskjuts, husrum och stöd till alla som på något sätt drabbades. Drottninggatan och Sergels torg fylldes av blommor och ljus, polisen hyllades för sin insats och det ordnades manifestationer för kärlek och öppenhet. Men i sviterna av dådet följde även en upptrissad retorik mot papperslösa, med hat och rasism som konsekvenser.
Maj
Skolsegregationen
I maj åkte ETC Stockholm ut till Nacka för att besöka två skolor som tydligt visar den svenska segregationens verklighet. På Fisksätraskolan har 91 procent av eleverna utländsk bakgrund och bara 33 procent av föräldrarna eftergymnasial utbildning. Bara två kilometer bort, på Neglinge skola, är siffrorna omvända. Där har bara 7 procent utländsk bakgrund och 92 procent av föräldrarna eftergymnasial utbildning.
– Siffrorna speglar väldigt väl hur det ser ut i orten. Det blir tydligt i skolorna när det är så segregerat som det är här, sade Anna-Lena Walmsley, boende i Fisksätra.
Barnfamiljer vräks
I Sundbyberg pågick under våren en lång kamp där nio barnfamiljer riskerade att vräkas från sina hem efter att korttidskontrakten löpt ut hos hyresvärden Förvaltaren. Vi besökte Haidar Alsidawa och hans familj i hemmet.
– Jag kan inte vräkas på gatan med två barn. Det är akut, sade han.
Tidningsbuden
Deltid med låga löner, tuffa villkor och förbud mot att skaffa extrajobb. Så beskrevs verkligheten för många av de tidningsbud som kämpar i åratal med deltidsanställningar i jakt på att få arbetstillstånd och stanna i Sverige.
– Förr var det många som jobbade som tidningsbud vid sidan av sitt vanliga jobb, men i dag är situationen en annan och det handlar om arbetstillstånd. Det är en eländig situation för många, sade Torkel Blom. förhandlare på Transport.
Juni
Elbilar
Strax före sommaren gick Stockholms stad ut med en storsatsning på elbilar. 500 publika laddstolpar ska sättas ut på stadens gator fram till 2020.
– Vi vill ge stockholmarna möjligheten att gå över till elbil, sade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till ETC Stockholm.
Samtidigt passade vi på att provåka den nya eldrivna poddtaxin Bzzt, som till lågt pris och med schyssta arbetsvillkor, började ta över stadens gator under sommaren.
Graffiti
Gatukonsten har fått ökat genomslag i Stockholm. ETC Stockholm fick en exklusiv intervju med de brasilianska graffitikonstnärerna Osgemeos som under sommaren skapade ett enormt graffitikonstverk över en vägg vid Mosebacke torg.
Juli
Citybanan
10 juli öppnade äntligen Citybanan, den sex kilometer långa pendeltågstunneln under Stockholm. Vi granskade det tolv år långa bygget som resulterat i sex dödsfall och minst 158 olyckor.
– Det är 158 olyckor för mycket. Vi har en nollvision när det gäller arbetsskador och dödsolyckor. Så detta är självklart oacceptabelt, menade arbetsmiljöexperten Ulf Kvarnström på Byggnadsarbetareförbundet.
Henriksdalsberget i förändring
I juli åkte ETC Stockholm upp till det gamla miljonprogamsområdet Henriksdalsberget, på gränsen mellan Nacka och Stockholm, för ett större reportage om en förort i förändring. Ett av många exempel på hur staden förändrats med utförsäljningen av allmännyttan och gentrifiering. En 24-årig man som ville bli kallad ”Målarn” beskrev det ur sitt perspektiv:
– Det har förändrats mycket. Det är ju lite mer ”estet-människor”. Skalet är fint, men jag vet inte hur fin insidan är. Innan var det ju hyreslägenheter. Det var ju mycket den lägre klassen, om man säger så.
Augusti
Alternativ Pride
Inför den årliga Pride-veckan träffade ETC Stockholm hbtq-socialister och asylsökande hbtq-personer från hela världen som deltog i både paraden och olika programpunkter på Pride House och på andra, alternativa festivaler.
– Vi ville arrangera en Pridefestival på våra villkor. Ett alternativ till det dyra, otillgängliga och avpolitiserade Pride som dominerar Stockholm i dag, sade Jakob från Revolutionär Pride på Cyklopen.
Fotoutställning
I slutet av augusti firade fotoutställningen Planket 35 år. 120 fotografer medverkade och tusentals besökare kollade in bilderna vid Vita bergsparken. Gladast av alla var arrangören Christer ”Fjellis” Fjellman, en passionerad bildälskare, som trots att han drabbades av en stroke 2008 vägrar ge vika för fotointresset en tum.
– De kommer att få frakta dit mig i en karmstol, mina ben orkar inte. Men jag lever ju upp när jag håller på med det här. Jag är genuint intresserad av bild. Och det gör mig bättre också, säger min neurolog, sade han.
September
Skuldsatta pensionärer
Antalet pensionärer i Stockholms län som har skulder till Kronofogden har ökat med drygt en tredjedel de senaste sex åren.
– Många äldre, särskilt ensamstående kvinnor, har svårt att få pengarna att räcka till, sade Christina Tallberg, ordförande i PRO, till ETC Stockholm när vi skrev om ämnet i september.
Stockholmsskolor tar ut mest vinst
I september berättade ETC Stockholm om att privata skolor i Stockholms stad och län ligger i topp över de skolbolag som tar ut mest vinst i landet.
– Det är pengar som bör användas till utbildningen och inget annat, menade skolborgarrådet Olle Burell (S) och fortsatte med att kritisera hela skolsystemet:
– Vi förvaltar ett nyliberalt skolsystem. Vinsterna är kvittot på att systemet är fel.
Oktober
Nina Hemmingsson
I oktober träffade vi en av Sveriges främsta serietecknare och konstnärer, Nina Hemmingsson, som släppte sin nya bok ”På a svarar jag hej då”.
– Det kanske låter töntigt och pretentiöst att som konstnär säga att tecknandet är din terapi, men jag tror att om man gör det tillräckligt bra så kan man också beröra andra. Då gör det ingenting att det fungerar som terapi för konstnären, sade hon.
Aktivism
17-åriga Fatemeh Khavari blev en av de mest uppmärksammade och hyllade personerna för sitt engagemang som talesperson för Ung i Sverige, gruppen av afghanska ungdomar som hotas med utvisning från Sverige. Under en oktoberhelg samlades hon och ett hundratal andra aktivister från hela landet på Subtopia i Alby för att samtala, utbyta idéer och stärka varandra på konferensen Federation.
– När man är utsatt i ett samhälle så måste vi vara gemensamma, sade Fatemeh Khavari.
Årstaskogen
Diskussionen om vad som ska hända med Årstaskogen var hård och lång under hela året. Hur stort ska naturreservatet vara? Hur många bostäder ska byggas? Över 8 000 Årstabor skrev på namninsamlingen mot nybgget. I oktober sammanfattade vi kampen i ett långt reportage.
– Det värsta är deras inställning till naturen. Att vi anser oss kunna utplåna allt som inte är människor. Unik skog som denna finns inte kvar på så många ställen, sade Karin Wittboldt Svenungsson från nätverket Bevara Årstaskogen.
November
Turerna kring Karolinska
Nya Karolinska sjukhuset har varit årets mest omtvistade politiska samtalsämne i huvudstaden. I samband med att sjukhuset ”firade” ett år sedan öppningen i november passade vi på att göra ett långt sammanfattande reportage om alla turer, skandaler och problem som drabbat det moderatstyrda landstingsskyltfönstret.
– Man har inte tittat på vad som behövs, utan skapat ett stort och fint hus efter principer som inte håller i verkligheten, sade läkarföreningens ordförande Yvonne Dellmark, en av många kritiska röster i reportaget.
December
Barn i SL-trafiken
Utskällda. Avslängda. Kränkta. Så behandlas barn i kollektivtrafiken. Vittnesmålen från upprörda föräldrar rör allt från regelrätta utskällningar och rasistiska kommentarer, barn som lämnats gråtande på hållplatser i Stockholm. I december granskade ETC Stockholm de nära 100 anmälningar om barn som behandlats illa i SL-trafiken inkom bara under höstens tre månader – och ställde entreprenörer, politiker och personal mot väggen.