– Det känns extra roligt att Rum-tidskriften uppmärksammar mitt engagemang för klimatet just i år. Jag tror nämligen att medvetenheten och förändringsviljan i Sverige tar fart just nu. Ord som flygskam har just myntats, det blir allt vanligare att ta tåget, fler väljer bort kött. Det börjar röra på sig, säger Emma Olbers.
Klimatvänliga material
Emma Olbers design utmärks av hållbarhet genom hela livscykeln. Möblerna skapas i hållbara och klimatvänliga material som går lätt att återvinna och kan repareras. Det skiljer henne från stora delar av dagens möbelbransch, men utvecklingen går framåt, menar hon.
– Det går åt rätt håll, men långsamt, med myrsteg. Det finns fortfarande inget krav på innehållsdeklaration på möbler. Det borde vi ha, precis som vi har det för livsmedel. Ur klimatsynpunkt är materialvalet det viktiga. Jag vill använda mer återvunna material, de finns, men ännu inte i tillräcklig mängd, säger hon.
”Mer som på 40-talet”
Men redan idag kan den som är ute efter hållbart producerade möbler skriva in sökordet ”återvunna” på butikernas hemsidor, tipsar hon.
– Kolla också vilken ytbehandling som använts för trämöblerna. Om det är olja till exempel är träet lätt att reparera, underhålla och återvinna. Undvik plastlacker.
Emma Olbers anser att bra design ska hålla i generationer, både form- och materialmässigt.
Vad skulle det innebära för vårt ekonomiska system om vi alla bara köper en soffa i livet och sen låter den gå i arv till barnen?
– Det skulle bli mer som på 40-talet, att man köper dyrare möbler av bättre kvalitet. Jag tror det skulle vara samma pengar i omlopp, men att vi måste vänja oss vid att en soffa kostar betydligt mer. En soffa för fem eller tiotusen är inte tillverkad för att hålla länge, säger Emma Olbers.