– Så fort det handlar om en skärm så blir det övervakning. Det är gammaldags idéer och generellt är vi inte så som föräldrar i dag. Det funkar inte med förbud, förmaningar och att ställa klockan för att begränsa barnens skärmanvändande. Vi måste i stället prata med dem om vad de gör på nätet, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Behöver inte begripa, bara respektera
Att lyssna, fråga och vara nyfiken är viktigt. Varför är det du kollar på intressant? Hur tänker du kring det? Agera respektfullt som om det hade varit en vuxen som pratat om sina intressen.
– Ens egen uppfostran kickar in och det blir ett pennalistiskt system. Man har själv varit med om det och halkar tillbaka själv – allt som unga gör är fel, och berättelsen återupprepas. Men vi behöver inte begripa det barnen gör, bara respektera deras val.
Inkräkta inte på personlig integritet
Elza Dunkels säger att det finns idéer om hur föräldrar borde bete sig, att de ska ha tillgång till barnens inloggningsuppgifter, kolla vad barnen har varit inne på för hemsidor och så vidare. Men hon menar att det i stället inkräktar på barnens personliga integritet.
– Vad kommer ut för gott av det? Det är ungefär att likna med att sätta en webbkamera i barnets rum. Man vill finnas där som stöd, men man behöver inte vara med överallt.
Hon menar att internet i grunden är något övervägande positivt för oss vuxna. Det mesta har blivit enklare och vi har en större möjlighet att umgås, uttrycka oss, skapa identitet och relationer.
– Så ser det ju generellt ut för unga också. De får lära sig saker, umgås, roa sig, få tiden att gå och ha kul, säger hon.
Vinsterna med internet är störst för marginaliserade grupper, som exempelvis flickor, menar Elza Dunkels.
– Flickor har fått en utökad arena att uttrycka sig på. De får ta del av andras berättelser och det har skett en terminologiutveckling om vi till exempel tittar på Instagram. Där har flickor fått hjälp att sätta ord på patriarkatet. Det är en arena där man kan prata om tafsande som har skett på skolan eller om någon har tryckt sig mot en på bussen. Den typen av samtal går att ha i dag och vi får vara tacksamma över nätet som har knutit samman behovet av att prata om det här.
När det kommer till näthat så anser Elza Dunkels att man ska prata med barnen om hur man kan tänka kring det, men att det är viktigt att inte överreagera, vad som än kommer upp.
”Näthatet har med patriarkatet att göra”
– Ha ett pokerfejs. Detta kan vara det enda förtroende du får. Ofta skyddar barn sina föräldrar genom att inte berätta om små snuskkommentarer som rinner av dem, för att de vet att mamma skulle bli jätteledsen om hon visste. Det är vuxnas ansvar att skapa ett bra samtalsklimat.
Att prata om att det finns folk som inte vill andra väl är viktigt. Och hur man ska skydda sig mot det. Att en bra grej är att kolla upp den som vill följa dig och ta bort eller blocka någon som inte är snäll. Att det är upp till en själv om man vill ha ett stängt eller öppet konto på sociala medier.
– Det brukar sägas att dagens ungdomar inte kan uppföra sig, men näthatet har med patriarkatet att göra – vem som får finnas i världen. Vi måste jobba mot det, exempelvis genom normkritiska skolor. Där barn får veta att de är värdefulla finns mindre hat.