Maria Ferm
MP:s migrationspolitiska talesperson
– Vi ser nu att vi har två alternativ som ställs mot varandra i form av våra budgetar vi lagt i riksdagen. Vi tror på vår politik, med fokus på jämställdhet och jämlikhet och med satsningar på skola, jobb, vård och omsorg. Nu ska vi kommunicera den till väljarna. Vi vet att vi har ett stort stöd för vår gemensamma politik.
Hur ska ni hantera SD?
– Det viktiga nu är att inte gå de främlingsfientligas ärenden. Vi ska fortsätta stå upp för våra värderingar och inte låta dem diktera villkoren.
Andrea Edwards
skådespelare
– Den uppkomna situationen är symptom på ett land i kaos. Det finns inga visioner, ideologi eller hopp längre. Jag är irriterad på den allmänna upprördheten över SD. S står inte för något alternativ, knappt V heller – det är så man börjar hoppas på en riktig revolution.
Du hoppas ändå att de röd-gröna vinner valet i vår. Hur ska det gå till?
– De måste skärpa sig och börja prata ideologi och stå upp för det de tror på. De måste bemöta SD och tala klarspråk om hur de ser på att Sverige tar emot skyddssökande från andra länder och varför det är bra och viktigt.
Pia Sundhage
förbundskapten för landslaget i fotboll
– Det som behövs tror jag är en djupare ideologisk diskussion där det som skiljer vänster och höger verkligen lyfts fram. Man behöver ta den ideologiska debatten tydligare. Prata med tydlighet och finess, prata om jordnära saker.
Hur tror du det går för SD?
– SD pratar bara om invandringspolitiken, allt kommer att förändras bara invandringen minskas. De andra partierna måste bli tydliga med vad de vill, politik är att vilja. Jag hoppas verkligen att valet inte bara kommer att handla om invandringsfrågan, för Sverige är så mycket mer än det. Och det är politikernas skyldighet att lyfta fram de andra frågorna.
Johan Ehrenberg
ansvarig utgivare för Dagens ETC
– De rödgröna måste peka på de fantastiska positiva förändringarna man kan genomföra för jämställdhet, mot fattigdom och för nya jobb. Sverige är rikare än någonsin och utvecklingen framöver med en ny ekonomi, ny teknik och nya medborgare gör oss ännu starkare.
Kan SD:s framfart stoppas genom ett nyval?
– Ja, men vi måste nog skapa företrädare som bara sysslar med att avslöja deras lögner om invandring. Deras lögner måste mötas med ständiga fakta. Här har näringslivet en jätteroll. Invandring räddar landets ekonomi.
Stina Oscarsson
regissör och DN-krönikör
– Jag tror den enda möjligheten att vinna är att bli mer ideologiska. Låta sig inspireras av Podemos i Spanien. Jag tror att det här finns samma längtan efter nya svar på de riktigt stora frågorna.
Vilka lärdomar tror du att de rödgröna har dragit?
– Förhoppningsvis att inte översätta moraliska etiska argument till ekonomiska.
Hur ser du på alliansens chanser att vinna?
– Självklart kan alliansen vinna. Det är nästan fyra månader till valet. Risken är nog stor om inte de rödgröna verkligen är rödgröna. Eller kanske till och med rosa.
Tobias Baudin
LO:s vice ordförande
– De rödgröna måste fokusera på kontrasterna i politiken. Det krävs en politik som satsar på välfärden och som minskar klyftorna. Fokusera på jobben. Satsa på ungdomsarbetslösheten, stärk välfärden, höj taket i a-kassan och ta bort den bortre parentesen i sjukförsäkringen.
Kan alliansen vinna ett nyval?
– De stora förlorarna i det här nyvalet är de fyra allianspartierna. Svenska folket kommer har inte företroende för de borgerliga partierna och den lekstuga som de skapat. Jag tror också att färre arbetarväljare kommer att rösta på SD som bara vill ställa till kaos och dessutom röstat igenom en borgerlig budget.
Ammar Khorshed
nätverket Linje 17 mot Rasism
– De rödgröna behöver visa mer på skillnaderna, vara mer radikala och visa varför de kan skapa ett bättre samhälle i stället för att röra sig mot mitten.
Kan SD:s framfart stoppas under ett nyval?
– Jag tror att det går hand i hand ned hur man stoppar alliansen, genom att fokusera på de ökade orättvisorna och mer resurser till välfärden. Man ska inte ta debatten på SD:s planhalva som vissa lokala moderatpolitiker, och vissa borgerliga ledarsidor som vill prata mer om invandring.
”Nödvändigt” med nyval
De röd-grön-rosa krafterna runt om i landet gör sig redo för extra val. Redan på onsdagsmorgonen meddelade LO att man hållit ett extra styrelsemöte och fattat beslut om att göra sig redo att snabbt dra igång sin kampanj.
– Ett nyval kan gynna S som fick igång en stark rörelse inom partiet. Och vi inom LO kommer snabbt att köra ingång våra ringcentraler, säger Tobias Baudin, vide ordförande för LO.
Efter Stefan Löfvens besked på onsdagseftermiddagen var Feministiskt initiativ snabbt ute och välkomnade extravalet. Gudrun Schyman säger att ett nyval är nödvändigt för att lösa upp de låsta positionerna.
– Det är bara att sätta igång igen. Ett problem för oss att många ideellt arbetande valarbetare är trötta efter två valrörelser. Men vi är snabbfotade och kommer fort upp på benen igen.
Osäker utgång
Formellt kommer utlysningen av nyvalet inte att ske förrän den 29 december och valet hålls den 22 mars nästa år.
Situationen är helt ny. Senast Sverige hade extra val var 1958 med Tage Erlander som statsminister. Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld säger att utgången av extravalet 2015 är osäkert och menar att det är svårt att säga hur de rödgröna ska agera för att vinna valet.
– Det är det ingen som vet. Det är helt nya förutsättningar och man vet inte om de gamla strategierna fungerar. Jag tror att Löfvens strategi är att markera att han vill samarbeta.
Vad har man lärt sig av den förra valrörelsen?
– SD är mer oberäkneliga än man trott och alliansens vill samarbeta to the bitter end var starkare än man hade trott. Löfven hade nog hoppats på att möjligheterna till samarbete över blockgränserna skulle vara bättre än de visade sig vara.
Tydligare skillnader
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att turbulensen under hösten tydliggjort skillnaderna mellan blocken. Så här säger han om vilka frågor som blir viktigast i valrörelsen:
– Att få bort de privata vinsterna i välfärden.