– Elin lärde mig mycket, särskilt om jämställdhet, kampen för fred och miljön, säger han.
Utanför trappan upp till porten till villan står en rullator parkerad. I samband med vaccinationen mot covid ramlade Thage G Peterson och tvingades tillbringa flera dagar på sjukhus. Idag mår han mycket bättre även om han går lite försiktigt i trappor och använder rullatorn för långa promenader.
Kontroversiell minister
Inom det socialdemokratiska partiet, som Thage G Peterson varit trogen hela sitt liv, höjdes många ögonbryn när han 1994 utnämndes till försvarsminister. Många inom rörelsen var tveksamma till en så utpräglad fredsvän skulle få ansvar för försvaret. Den tidigare försvarsministern och sedemera utrikesministern Torsten Nilsson slog fast att Thage inte dög som försvarsminister. Men Ingvar Carlsson hade fullt förtroende.
– Ingvar frågade mig vilken ministerpost jag ville ha och efter att ha funderat på det länge sa jag försvarsminister, berättar Thage G Peterson för Dagens ETC.
– Ingvar stödde det och sa att han tyckte det var bra att få in en som förstod fredens betydelse som försvarsminister.
– Jag har alltid menat att vi ska ha ett starkt nationellt försvar, bland annat så att vi ska kunna leva under neutralitet och alliansfriheten. Jag har aldrig oroat mig över försvarsanslag, utan det som oroat mig är alliansfriheten, det har jag sagt till (nuvarande försvarsminister) Peter Hultqvist många gånger. En annan sak som verkligen bekymrat mig genom åren är den svenska vapenexporten.
”Fanns de som hatade mig”
Thage G Peterson var också en av få inom den socialdemokratiska partiledningen som sa nej till svensk inblandning i kriget i Afghanistan.
– Jag läste in Afghanistans historia och insåg att ingen har vunnit ett krig i det landet. Jag träffade Rysslands försvarsminister Pavel Gratjov på en konferens. Han sa att han hade hört att jag var mot det svenska deltagandet och fyllde på med: ”Då har jag äntligen träffat en klok svensk.”
Sedan berättade Gratjov om sina erfarenheter från kriget i Afghanistan:
– Han var officer i Sovjets armé med uppgift att få hem skadade. På flaket när han under beskjutning körde mot gränsen låg ryska soldater med avhuggna ben och armar, de var drabbade av narkotika och syfilis och alla hemskheter. Han berättade att han måste rädda dem för att det fanns ju anhöriga som väntade på dem. Gratjov undrade sedan vad ett västland har i Afghanistan att göra, ett land som inte accepterar främmande makter.
– Detta tog jag med mig när jag träffade den svenska arméledningen. Jag berättade att afghanerna hade slagit fast att även om en miljon av dem dödas kommer ytterligare en miljon att ställa upp, men arméledningen hade inte studerat landet och visste inget om seder och traditioner i Afghanistan.
– Det fanns också de i den socialdemokratiska partiledningen som hatade mig för att jag hade en annan uppfattning. Nu har jag fått rätt i det mesta – men det var ju faktiskt uppenbart.
Borde lämna Mali
Idag menar Thage G Peterson att vi måste skapa en ny politik och skapa förbindelser med Afghanistan under talibanerna.
– De måste få styra sitt land själva. Här finns ambitioner från en rad stater att lägga sig i och det har misslyckats varenda gång. Jag menar att vi ska bygga upp goda relationer med Afghanistan och talibanerna. Men när jag sa det 2007 var det som att svära i kyrkan och jag blev kallad allt nedsättande de kunde hitta på.
– Vi hade inte i Afghanistan att göra, men det betyder inte att vi ska inskränka förbindelserna med landet, vi har förbindelser med en rad stater i världen som inte är så trevliga. När jag sa det blev jag uppläxad av Jan Eliasson och en rad andra högt uppsatta människor.
Den ende i partiledningen som Thage G Peterson har goda relationer med är förvånansvärt nog försvarsministern Peter Hultqvist.
– Han stod på min sida innan han blev försvarsminister. Vi står fortfarande nära, han är en fin människa och vi träffas ofta – men jag har inte slutat att läxa upp honom, han får tåla min frispråkighet, till exempel när det gäller vår insats i Mali. Under rådande förhållanden, dessutom i dåligt sällskap, hade jag nog som försvarsminister dragit mig ur och skickat hem de svenska soldaterna.
”Fel politik” om Nato
Jag tycker att han för fel politik på flera områden, jag tycker inte om hans närmande till Nato och till USA. Vi ska ha bra relationer med USA, vi vet var vi hör hemma, men vi ska precis som Olof Palme gjorde säga exakt samma sak till USA och till Ryssland och det var han benhård med. Vi ska inte riva broar, men nu knyts det försvarsförbund till höger och vänster och vi ska bygga ubåtar med fransmännen och allt vad de håller på med. Jag begriper egentligen ingenting av vad det syftar till.
– Det är detta jag försöker lära Peter Hultqvist. Han blir nog inte glad när han läser dina rader, men jag ämnar inte förneka dem.
Thage G Peterson minns ubåtskränkningarna i Hårsfjärden och de stämningar dessa rörde upp.
– Jag hade den amerikanske försvarsministern på besök, vi var nere vid Möja och Berga och sedan skulle jag vinka av honom på Arlanda. Han sa att vi hade klarat ut många frågor, men jag sa då att vi inte hade varit inne på ubåtarna. Nja, säger han, jag har läst att ni har ubåtar i era vatten, men även om det skulle vara så behöver det inte nödvändigtvis ha varit en rysk ubåt. Sedan flinade han lite, det är ju klart att han bekräftade att det var Nato-ubåtar, västtyska ubåtar som det var frågan om den gången. Men det fick man inte säga för de svenska generalerna. Ingvar Carlsson var oerhört störd över den här frågan.
Sökte upp man som slog
Thage G Peterson menar att vänskapen med Elin Wägner har styrt mycket i hand politiska karriär:
– Jämställdhet har alltid varit en mycket viktig fråga för mig, jag blev mycket ond över hur illa tjejerna behandlades. Från min barndom såg jag bondkvinnornas hårda liv. Elin Wägner predikade att man måste hävda kvinnans rätt överallt, till och med i sängen.
När han 1972 blivit ordförande i jämställdhetsdelegationen satt han en kväll på sitt rum med Olof Palme då telefonen ringde, det var en kvinna från Norrtälje som ringde.
– Hon sa plötsligt att min man slår mig och han slår våra barn också och nu hade hon läst i Norrtelje tidning att jag hade blivit ordförande för jämställdheten. Jag ursäktade mig och sa att jag tyvärr var upptagen. Palme, som lyssnade på samtalet undrade vem som hade ringt så sent. Efter ett par dagar frågade Olof Palme mig vad jag gjort åt den där kvinnan som ringde. Då berättade jag att jag tog bilen och körde upp till hennes hem och läxade upp mannen. Jag har inte berättat det för någon annan, men så var det. Det var praktisk politik, vid sidan av konstitutionsutskottets regler. Och det kändes så jäkla skönt att läxa upp den där ynkryggen.
Ringer honom inför döden
Detta var nästan 50 år sedan och det uppseendeväckande är inte bara att en högt uppsatt politiker faktiskt reagerar och gör något åt saken, utan också att det gick att ringa till honom på kvällen och att han svarade.
När Thage G Peterson var liten hade han en mycket svår stamning, det var något Elin Wägner både direkt och indirekt hjälpte honom att komma över.
– Dels uppmuntrade hon mig att prata så mycket som möjligt, men eftersom det var bokstaven ”ä” som jag hade svårt för tog jag också hennes bok ”Tusen år i Småland”, strök under varje ”ä” i boken. Sedan tvingade jag mig att läsa dem gång på gång.
Numera, berättar Thage G Peterson, ringer många människor på sitt yttersta till honom för att få tröst inför döden.
– Jag bestämde mig för att någon gång när jag fick tid skulle jag läsa teologi och det berodde dels på att jag ville lära mig mer om religionerna. Många gånger när jag var utomlands som industriminister så skämde vi ut oss för att vi trampade på deras religioner. Jag hade morgonsamlingar med direktörerna, där satt Björn Svedberg, Percy Barnevik och hela den där bunten, och de var så angelägna att på svensk vis skriva kontrakt så fort som möjligt.
– Detta gjorde att jag tog initiativ till att skriva en skrift om hur man hanterar situationer, man måste visa respekt och aldrig underskatta människor. Hela kolonialismen bygger bland annat på en oerhörd underskattning av människor. Det andra skälet till att jag ville läsa teologi var bland annat frågan om döden.
När han läste teologi i Uppsala var det tillsammans med några gamla biskopar och ärkebiskopar, han vill inte nämna några namn ”för då kommer de bara att höra av sig och vara arga”.
– De visade sig vara rädda för döden. Mitt enkla svar var att de hade utbildat sig i kristendomen och den talar ju om att man kommer till himlen om man sköter sig, det utgick jag från att de hade gjort. Kristendomen måste tala om att om vi tror på gud och himlen så blir vi lyckliga människor.
– När jag talar med människor som ligger på det yttersta försöker jag komma med några kloka ord som leder till att de kan somna in på ett hyggligt sätt. Man måste ha tron att det blir så, annars dör man ju olycklig. Och det kan ju inte vara meningen.
”Oro över mitt eget parti”
Thage G Peterson gör klart både inför vår intervju och i början av den att han inte vill recensera hur socialdemokratin och regeringen gör idag. Men han kommer ändå in på sin oro över situationen idag.
– Visst känner jag oro över mitt eget parti, jag gillar inte att jag måste tvingas läsa att klassklyftorna ökar, det mår jag inte väl av. När jag med och styrde Sverige, då hade vi 50 procent och idag ligger vi på strax över 20 procent. Då läser jag Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet som säger att för att öka jämlikheten måste vi dra åt vänster och det gör socialdemokratin osäker, för det har vi alltid velat göra.
– Vi är inne i en svår situation, den nuvarande partiledaren har utnämnt Sverigedemokraterna som nazister. Jag har gamla byggnadsarbetare som har ringt mig och sagt att de har jobbat fackligt och politiskt och att de inte tycker om att bli beskyllda för att vara nazister för att de röstat på SD därför att de inte tycker om utvecklingen i Sverige.
Thage G Peterson menar att allt går så fort men att man måste vara försiktig med orden, man får titta på Sverigedemokraterna och se vad deras program leder till och den politiken ska man bekämpa, men det betyder inte att alla som röstat på dem är nazister.
– Man kunde då säga om Nooshi Dadgostar att hon är en gammal kommunist och det hon säger har Stalin och de andra sagt, men jag kan ju inte fördöma ett parti som vill ha ökad jämlikhet. Vi har ju inom socialdemokratin stått för ökad jämlikhet och sedan har vi styrt Sverige därefter.
”Svåraste tiden”
Thage G Peterson fortsätter.
– Ibland känner jag mig glad över att jag inte tillhör socialdemokratins ledning idag för det är svåra beslut och nu är den svåraste tiden sedan 40-talet då jag gick med i partiet. Ibland tycker jag också att Vänsterpartiet driver en klassisk socialdemokratisk politik, även om jag inte vill omfamna Nooshi Dadgostar. Det är ju för att de driver den politiken som de ligger över i tio procent i mätningarna.
– Jag är orolig för att vi med alla de partier vi har i riksdagen går in i ett köpslående och inte är fasta tillräckligt för att styra Sverige som det ska styras. Vi måste veta vad vi gör och vad vi syftar till. Jag har oftast beskyllts för att vara höger i partiet, men jag känner att vi dag behöver en helhet.
Samtidigt som han säger detta slår Thage G Peterson också fast att han förstår den stora svårigheten i att vara en socialdemokratisk ledning i dagens situation, ”det är verkligen inte lätt”.
Han vill gärna ha den färdiga tidningen med intervjun, tryckt, han läser inte gärna tidningar digitalt.
– Det är också en fråga om hur man tillbringa sina dagar, jag vill inte sitta framför en dator från morgon till kväll. Men min son påpekar också att jag som gammal teknikminister måste lära mig den nya tekniken.