I rapporten har forskarna försökt se kopplingarna mellan regnskogsavverkningen och produktion av jordbruksvaror i de sju fallstudieländerna Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay, Indonesien, Malaysia och Papua Nya Guinea. De jordbruksvaror som forskarna har fokuserat främst på är palmolja, soja, biff och timmer.
– Vi har kommit fram till att ungefär en tredjedel av regnskogsavverkning i tropikerna kan kopplas till de här fyra varorna i dessa sju länder, säger Martin Persson, forskarassistent.
Syftet med studien är att kartlägga vad som driver avskogningen i tropikerna för att i framtiden kunna minska avskogningen.
– Konsumtion är en starkt bidragande faktor. En tredjedel av avskogningen beror på produktionen av dessa varor, och en tredjedel av dessa varor exporteras, främst till EU och Kina, säger Martin Persson.
Forskargruppen har även tittat på hur stora koldioxidutsläppen blir, som en följd av handelsflödena. Totalt kan 1,7 miljarder ton koldioxid från avskogning kopplas till produktion av dessa varor. Sveriges import av framförallt palmolja, nötkött och soja är förknippade med utsläpp på nära två miljoner ton koldioxid.
”Viktigt att ställa krav”
Lena Tham är talesperson på WWF. Hon menar att fallstudieländerna ser regnskogen och naturresurserna som stora möjligheter att få igång produktion och på så vis även en ekonomisk utveckling. Och det är den snabbt växande globala efterfrågan framför allt från EU och Kina men i vissa fall även nationell efterfrågan som driver på expansionen.
– Det är viktigt att försöka påverka köparna, men även produktionsländerna och deras regeringar och finanssektorn. Det är viktigt att företag och regeringar ställer krav på hur produkten som köps produceras, säger Lena Tham.
Hur kan avskogningen minskas?
– Många av världens stora företag har krav och policys kring hur man ska uppnå en avskogningsfri kedja från producent- till importland, och då är det viktigt att följa upp dessa åtaganden och se till att produktionen faktiskt levererar enligt de krav som ställs.
Lena Tham menar att åtgärder måste vidtas både i produktionslandet, men även importlandet. I länderna där avskogning sker är markplanering a och o, att ekologiskt värdefulla områden skyddas liksom områden som är viktiga för ursprungs- och lokalbefolkning samt att bättre brukningsmetoder sprids. Importländerna å andra sidan måste ställa högre krav genom att till exempel ställa krav på att råvarorna certifierats enligt en trovärdig standard. Men den snabba konsumtionsökningen är ett stort problem, menar Lena Tham.
– Det går inte bara ut över tropikskog, utan även andra viktiga naturområden, och vi konsumerar mer än vad jorden kan producera. Vi bör exempelvis minska vår köttkonsumtion, sluta slänga mat och ändra vårt konsumtionsmönster och ta hänsyn till global rättvisa, säger Lena Tham.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.