Att vuxna, friska människor väljer bort gluten trots att de inte lider av celiaki, glutenintolerans, är inte bara en svensk företeelse. Den glutenfria trenden är påtaglig i stora delar av västvärlden, vilket bland annat lyfts fram i den uppmärksammade dokumentärfilmen ”Gluten: A gut feeling”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Idén om att vägen till bättre hälsa och viktminskning skulle gå via glutenfri mat är något som spridit sig från Hollywood-stjärnor och kändisdietister till vanliga människor.
För personer som av olika skäl vill undvika gluten finns på de flesta lite större orter ett stort utbud kaféer och restauranger att välja emellan. I Stockholm ligger Under Kastanjen, en restaurang och kafé med två egna bagerier varav ett är helt glutenfritt. Ägaren Therese Larsson är själv glutenintolerant och fick sin diagnos när hon var 16 år.
– På den tiden fanns det absolut ingenting som jag kunde äta när jag var ute och fikade med mina kompisar. Det var därför jag ville öppna ett kafé där glutenintoleranta personer kan känna sig välkomna och välja ur ett stort utbud, säger hon.
Glutenfri trend tar fokus
Att glutenfri mat skulle vara nyttigare håller Therese Larsson inte med om.
– Många av mina kunder är inspirerande av trenden och säger att de väljer glutenfritt för att gå ner i vikt. Men det kommer de inte göra – glutenfria mjölmixer innehåller ofta socker och stärkelse och är inte ett bantningsalternativ. Glutenfri diet är inte nyttig om du inte har celiaki, tvärtom finns det viktiga ämnen i både vete, korn och råg som man går miste om när man äter glutenfritt.
Hon är stark kritisk till den glutenfria trenden och menar att den tar bort fokus från dem som har diagnosen glutenintolerans.
– Celiaki är en allvarlig autoimmun sjukdom och ingen trend som man kan välja. Ibland händer det att jag beställer glutenfritt på en restaurang och sen innehåller maten ändå lite gluten. Det är för att de har anpassat det till folk som vill vara ”glutenfri-trendiga”, och det gör mig förbannad!
– Jag tycker att Celiakiförbundet som företräder oss borde ge tydligare regler till restaurang-branschen, vi kräver glutenfritt på riktigt.
Jansson utan gluten
Biomedicinska magterapeuten Anton Hansson som grundat hemsidan Magkliniken har också märkt av den glutenfria trenden och är en av dem som sällar sig till skaran.
– När folk skriver till mig om sina magproblem är gluten bland det första jag ber dem att testa att utesluta ur sin kost. Även om man inte har blivit diagnostiserad med celiaki kan man lida av överkänslighet mot gluten och få symptom som uppblåsthet, kramper och gaser. Just överkänslighet mot gluten är något som det forskas mycket på nu. Det är medicinsk forskning som inte har någonting att göra med den mer kommersiella glutenfria trend som kommit hit från USA, säger Anton Hansson.
Själv lider han varken av celiaki eller överkänslighet mot gluten, men väljer ofta ändå bort det.
– Veteprodukter är ganska fattiga på vitaminer och mineraler, så av den anledningen försöker jag välja annan mat. Nu inför decembers alla julbord uppmanar jag folk med känsliga magar att satsa på lax, ägg, sill och potatis. Vill man ändå ha till exempel köttbullar och Janssons frestelse så går det att göra helt glutenfritt, säger han.