I går tisdag debatterade riksdagen frågan på begäran av Vänsterpartiet, som själva står för ståndpunkten att de ensamkommande som fått avslag på sina ansökningar om asyl bör ges amnesti.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På läktaren satt ett hundratal av de berörda. På plats fanns också representanter från organisationen Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa.
Talespersonen Sara Edvardsson Ernborg sade strax före debatten att hon hoppas att Miljöpartiets Maria Ferm, som också är en av debattörerna, ser till att skapa en ny lag som löser den svåra situation som många ensamkommande befinner sig i.
– Vi har sagt det från början. Det blev inte bra med den nya lagen. Alla undandrar sig sitt ansvar, säger hon.
”Droppen som urholkar stenen”
Kritiken riktas mot att barn och ungdomar slentrianmässigt skrivs upp i ålder, mot att de tvingas från familje- och HVB-hem innan de fått möjlighet att överklaga myndigheternas beslut och mot att de riskerar att avvisas till länder som svenskar avråds från att åka till.
– Vad debatten utmynnar i vet jag inte. Men jag ser det här som droppen som urholkar stenen. Vi är inte framme ännu, men frågan är uppe, och vi signalerar att vi inte viker ned oss, säger hon.
Mina från Ung i Sverige, på plats i riksdagen, säger till Dagens ETC att hon hoppas på att debatten ska leda fram till ett bra besked.
– Jag vill att de stoppar utvisningarna till Afghanistan och vi kommer att kämpa och stå kvar tills vi får ett bra svar, säger hon.
”Måste få snabbt besked”
Ett sådant dröjer dock. Vänsterpartiets förslag om amnesti för dem som fått avslag passerade utan gehör. I stället koncentrerade sig de flesta talare på att understryka vikten av snabba handläggningstider – för att minska lidande och osäkerhet. Från Alliansen kom också en del kängor mot de beslut som regeringen fattat som oppositionen menar förvärrat situationen för asylsökande.
Stor enighet rådde också kring att asylbedömningar inte skulle ”politiseras”.
– Vi måste hålla fast vid den ordning vi har och kan inte återgå till den politik som rådde före 2015. Men oavsett om man får stanna eller åka hem måste man få ett snabbt besked, sade Johan Forsell (M).
Men även om ”ordning i asylprocessen” var en återkommande mening tycks det som att Sara Edvardsson Ernborgs förhoppning inte var helt förgäves.
– Vi ser att människor drabbats hårt av långa handläggningstider. Vi måste säkerställa att det lagstiftningen syftade till också blir av. Vårt ansvar är att agera, inte behålla status quo, särskilt när det handlar om unga människor som bott här en lång tid, särskilt med tanke på den psykiska ohälsa som finns i gruppen. De som kom som ensamkommande 2015 måste få en möjlighet att stanna, sade Maria Ferm.
Johanna Jönsson (C): ”Vi politiker kan inte låta oss styras av bara empati. Vi måste väga det mot allt det andra, samtidigt som vi lyssnar på de ensamkommandes berättelser. Det är svårt att bygga system som inte drabbar någon. Vi måste se det bästa möjliga alternativet för det stora flertalet.”
Kristina Höj Larsen (V): ”Sedan Hélene Fritzon tillträdde har hon gömt sig bakom Migrationsverket, sagt att hon inte kan påverka. Men det kan vi visst. Det är vi politiker som stiftar de lagar som Migrationsverket utgår från.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fredrik Malm (L): ”Vi ska föra en human asylpolitik, men alla kan inte få stanna. Det är tunga beslut att ta men vi måste värna asylrätten. Vi ska ge asyl till de som har skyddsskäl. De som inte har det måste lämna vårt land.”
Paula Bieler (SD): ”Vår utgångspunkt är att vi ska hjälpa så många som möjligt så effektivt som möjligt. Den politik som förs nu är inte värdig för någon om vi vill hjälpa. De som får hjälp nu är de som vänder sig till smugglare och tar livsfarliga vägar hit.”
Désirée Petrus (KD): ”Beslut måste vara rättssäkra. Men det ska inte gå tillbaka till oss politiker. Det ska krävas mycket för att ändra den ordning vi har nu, men jag hoppas på en snabbare hantering av dessa ärenden.”
Hélene Fritzon (S): ”Åldersbedömningar är en viktig del av nuvarande system. Jag ser inte hur vi i dag kan underlätta asylprocessen med ytterligare lagar. Asylprövningar är alltid ett svårt beslut, men det är den enda rimliga prövning vi har.”