– Det är nog så att många Fi- och MP-väljare inte är vänster. De kan gå åt olika håll, säger Jonas Sjöstedt.
Att få folk som inte är vänster att rösta vänster. Det är uppgiften som ligger framför Jonas Sjöstedt när han nu går in på sitt nionde år som ordförande för Vänsterpartiet.
– Jag tror att det handlar mycket om att den politiska debatten har flyttats till SD:s och högerns frågor. Vänstern måste ta på sig en större uppgift och flytta debatten till det som vi tycker är de stora frågorna: Klimatet, ojämlikheten, jämställdheten. Det är ett långsiktigt arbete som vi måste göra.
”Vi har de politiska idéerna”
Vänsterpartiet vill vara en garant för ökad jämlikhet. Men trots inflytandet över budgeten fram till 2018 har den ekonomiska ojämlikheten i Sverige fortsatt att öka, och likaså flödet av väljare till Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet ökade nog inte så mycket som partiledaren egentligen hade hoppats, även om han inte vill erkänna det nu. Så var det värt att ingå i samarbetet med Socialdemokraterna, trots att man inte fick några ministerposter?
– Absolut. Jag tycker att vi visade hur mycket Vänsterpartiet kan få gjort, trots att vi är det mindre partiet. Därför att vi har de politiska idéerna. Har vi fler mandat så kan vi göra ännu mer så klart. Men jag tycker att vänstern alltid ska vara beredd att styra och förändra, inte nöja sig med att recensera, säger Jonas Sjöstedt.
Liknande sits som M och KD
Vi har slagit oss ner i hans arbetsrum nära riksdagen. På skrivbordet vid fönstret med utsikt över Riddarhuset sitter en väggbonad med C-H Hermanssons klassiska citat broderat: ”Någon jävla ordning ska det vara i ett parti.”
Så hur står det till med ordningen i Vänsterpartiet idag? Efter en mandatperiod där man fick sitta med och förhandla budget har Vänsterpartiet nu förpassats upp på läktaren. Men när januariavtalet lades fram bestämde sig partiledningen ändå för att trycka gul knapp i omröstningen om den nygamla statsministern. Han som nu lutar sig åt höger istället för vänster.
Det var en knapptryckning med villkor. Lägger regeringen fram förslag som inskränker arbetsrätt eller vill införa det man kallar för ”marknadshyror” så kommer Vänsterpartiet att fälla den. Det ska ske genom ett misstroendevotum där man behöver stöd av såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna.
Ett oppositionsparti som ändå släpper fram en regering och politik man inte gillar. Tankarna går till den roll som Moderaterna och Kristdemokraterna hade under förra mandatperioden och decemberöverenskommelsen. Då kokade missnöjet. Partiledare fick avgå.
Intern kritik
Jo, intern kritik har börjat bubbla. Den förre riksdagsledamoten från Torsby, Bengt Berg, skrev efter EU-valet om sin besvikelse. Vänsterpartiet framstår som ett ”socialliberalt parti med goda intentioner”, enligt honom. Och det är inte en komplimang. Bengt Berg ser ett parti som vill alla människor väl men som ”övervärderar sin egen förmåga och brister i verklighetsförankring”. Sjöstedt håller inte med.
– Till skillnad från tidigare år så har vi lagt större eftertryck på att berätta vad vi själva vill göra. Vårt mål har inte varit att vara argast i varje läge, utan att lyfta fram att det finns ett alternativ, säger Jonas Sjöstedt.
Har ni anpassat er för mycket till opinionen istället för att driva er egen linje?
– Vi är det enda parti i riksdagen som har en politik för jämlikhet. Våra förslag har varit så populära att regering själva har försökt ta åt sig äran för dem. Jag tycker att vi verkligen har drivit en egen och tydlig linje de senaste åren. Jag tror att vi kommer att växa mer, men vi har de bästa opinionssiffrorna på 14 år.
Valde det minst dåliga
Att bli den ”kraftfulla opposition” som Jonas Sjöstedt vill vara kommer den närmaste mandatperioden att handla om att bredda sig. Gärna i allians med hyresgäströrelsen och fackföreningar. Men också att fortsätta peka ut hur den ekonomiska politiken drabbar välfärden ute i kommunerna.
– Den neddragningsvåg som nu kommer i regioner och kommuner, samtidigt som man i riksdagen sänker skatten för de allra rikaste. Jag tror att vi också kommer att se en enorm politisk konflikt om marknadshyror och om anställningstryggheten. Jag tycker att det här är vänsterns frågor, det är där vi ska vara.
Kommer ni att kunna vara det här tydliga oppositionspartiet i och med det avtal som nu är regeringsunderlag?
– Ja, vi är ju inte del av något sådant avtal överhuvudtaget, och vi röstar emot de flesta delar av det. På klimatområdet finns det en del saker som vi kan tycka är okej. Men annars är det ett avtal som vi aldrig har godtagit, och som vi kommer att försöka sänka, bit för bit.
Men ni tolererade ändå statsministern…
– Ja, vi lade ner våra röster därför att vi visste i det läget att alternativet var Ulf Kristersson med stöd av Jimmie Åkesson. Och det är ett värre alternativ. Men vårt mål är ju att sänka delar av 73-punktsprogrammet och att vrida debatten åt vänster.
Men om ni sänker delar av programmet så sänker ni ju hela avtalet, eftersom det är en kompromiss i sig..?
– Ja, men det är inte vår överenskommelse.
Beredda på extraval
Nyligen klubbade riksdagen de kontroversiella förändringarna av strejkrätten. Vänsterpartiet lät regeringen göra detta. Jonas Sjöstedt ser en skillnad i frågor som ligger utanför januariavtalet – som har en majoritet i riksdagen – och det som ryms inom överenskommelsen. Där måste regeringen anpassa sig till att de inte har majoritet, resonerar han.
– De får välja att dra tillbaka förslagen, eller välja att gå till extraval på att försämra anställningstryggheten och införa marknadshyror, och det tror jag inte att Socialdemokraterna är så intresserade av.
Är det här ett förnyat löfte om att fälla regeringen om de lägger fram förslag om ”marknadshyror”?
– Vårt mål är inte att fälla regeringen. Vårt mål är att de aldrig ska lägga förslagen. Men vi är beredda att ta det till extraval om det krävs.
Så sent som 2014 krävde ni att få sitta i en regering, finns det fortfarande tankar om ministerposter i framtiden?
– Vårt mål är alltid att få inflytande över politiken och budgeten, och vi vet att vi kan det, att vi är bra på det och att vi kan sitta i en regering. Vi har vänsterpartister i regeringar i våra nordiska grannländer, Island och snart i Finland. På sikt kommer även Vänsterpartiet att sitta i en regering. Jag ser det som en självklarhet. Men det är inte till vilket pris som helst. Vi måste ju komma överens om en politik som kan ta klimatet på allvar och som ökar jämlikheten.