– Då var det fina formuleringar som var helt okontroversiella, men under de fem senaste åren är de här värderingarna satta under press, säger Peter Wolodarski som numera är chefredaktör för hela tidningen.
– Därför har jag sett det som en mycket viktig publicistisk uppgift att stå upp för de här värderingarna.
Det leder till att han känner ett ansvar att angripa rasism och attacker på människovärdet.
– När ett antal svenskar dödats i flygolyckan i Iran såg jag att vissa, däribland sverigedemokratiska politikern Kent Ekeroth, har gått ut och hånat de här människorna och antytt att de inte är riktiga svenskar, säger Peter Wolodarski.
– Jag skrev på Twitter att här hemma använder vissa personer förakt och rasism när de beskriver svenskar som dött i en flygkatastrof. Jag menar att vi aldrig får normalisera detta.
”Jag en skyldighet”
När han skriver så här möts Peter Wolodarski av mycket hat på sociala medier, men också av stöd, generositet och att många tackar honom:
– Jag är privilegierad och jag har en skyldighet att ta upp grundläggande frågor om människovärde, jag har en arbetsplats, arbetskamrater och starka ägare som stöder mig. Visst kostar det, men det är meningsfullt. Jag skulle aldrig orka om det inte var meningsfullt.
– Jag har stor respekt för de som inte har samma stöd som jag, kvinnor som Gina Dirawi och Alexandra Pascalidou står ibland ensamma. Jag ska verkligen inte klaga. Och vi som kan måste stå upp – demokratin behöver journalistiken och journalistiken behöver demokratin. Vi kan inte vara tysta och huka oss.
Men visst får det konsekvenser för Peter Wolodarski och inte minst för hans familj. Han har hemliga personuppgifter och hatet får följder både för honom och familjens vardagsliv.
Svårare att navigera
Många på den politiska högerkanten tycker att både Dagens Nyheter och Peter Wolodarski har dragit märkbart åt vänster, men det håller han inte med om:
– Jag började 2001 på ledarsidan och om jag jämför den tiden politiskt med idag är det som Mars och Venus. Då handlade det om euron, fastighetsskatt, 3:12-regler, arbetsrätt, helt andra politiska frågor, och vi hade två block, ett borgerligt och ett rödgrönt, som konkurrerade med varandra.
– Idag är landskapet fragmentiserat, vi har åtta partier och ett nytt parti som stöds av nästan var fjärde väljare. Invandringsfrågorna och våld och kriminalitet har hamnat i centrum av debatten. Runt om i hela västvärlden ser vi en våg av högerpopulism och hur ska en ledarsida navigera i detta klimat? Det finns ju inte ens ett borgerligt block längre.
Istället menar Peter Wolodarski att Dagens Nyheter inte förändrats, utan det är omgivningen som är förändrats:
– Dagens Nyheter står för samma grundvärderingar som Dagens Nyheter alltid gjort. Samma humanism, samma respekt för människovärdet, samma stöd för internationella samarbete och en fri ekonomi.
Bekymrad över ledarskapet
Förändringarna påverkar Dagens Nyheters roll i samhället, efter att tidigare på ledarplats stött borgerliga regeringsalternativ har man kommit i läge där det inte finns något sådant.
– Jag har ju noterat att Moderaterna och Kristdemokraterna har slutat kritisera Sverigedemokraterna, vi är historiskt inne i en brytpunkt nu och det är inte första gången i vår tid, se på 1968 och inte minst 30-talet.
– Jag är överhuvudtaget bekymrad över det politiska ledarskapet, det är väldigt låga förtroendesiffror för alla partiers ledare, det är en unik situation och ett mått på att demokratin i Sverige inte mår bra.
I dessa tider ser Peter Wolodarski vikten av att ha bra och fungerande media, han har blivit en av public service främsta försvarare:
– Jag är orolig över situationen för public service, idag är det viktigare än någonsin med en sann och oberoende information. Jag ser ju hur pressade många av de kommersiella medierna är, vi klarar oss men det är många som har det svårt. Och i denna tid ser vi politiska rörelser som vill undergräva public service för sina egna syften.
– Antingen vill de avveckla public service helt och hållet eller så hoppas de att kommersiella medier kommer att gynnas av att public service monteras ned eller, vilket är ännu värre, så vill de påverka public service politiskt genom att få journalisterna där att anpassa sig till en viss politisk strömning. När de här tre sakerna sammanfaller så uppstår en perfekt situation för att driva igenom en nedmontering. Och detta skulle vara mycket skadligt för demokratin.
”Hjörne borde inte vara kvar”
Att Bonnier som äger Dagens Nyheter får en allt starkare roll som ägare till en lång rad dagstidningar oroar inte Peter Wolodarski även om han ser att mångfalden av röster påverkas av att Bonnier har tagit över så många tidningar, nu senast en rad lokala titlar.
– Dels är Bonnier en otroligt tolerant ägare och dels så ser man att grunden för de här tidningarna är dess lokala närvaro. Det vore en farlig, och felaktig utveckling om man producerar allt mer av innehållet till de olika tidningarna lokalt.
En ny situation är också att många av de gamla, tidigare mycket lönsamma tidningarna numera är berättigade till presstöd och tar upp en stor del av det totala presstödet.
– Även Dagens Nyheter skulle kunna vara berättigade till presstöd idag, men jag har varit mot att vi ska ansöka om det. Vi gjorde 100 miljoner i vinst förra året och budgeterar för en vinst på 150 miljoner i år så vi klarar oss och kan man är det viktigt att vara ekonomiskt oberoende. Man ska inte glömma bort den politiska situationen med allt starkare mediefientliga strömningar och hur det kan på verka presstödet.
– När det gäller Göteborg vill jag värna om presstöd för Göteborgs-Posten, men Peter Hjörne borde inte få vara kvar som ägare. Den ackordsuppgörelse som gjordes borde ha varit mycket tuffare och omöjliggjort för honom att vara kvar som ägare. Han tillför inget men är ständigt i topp på inkomstlistan för tidningsledare.
”Kan vi leva som vi lär?”
Peter Wolodarski har funderat mycket på hur det kommer sig att klimatfrågan också är en höger-vänster-fråga.
– Jag har inget jättebra svar på varför men man ser att motstånd mot invandring tenderar att korrelera med klimatförnekelse. Tragiskt att det blivit så, går man tillbaka till 80-talet kan man se att Margret Thatcher och George W Bush var engagerade i klimatfrågan. Jag har svårt att se att klimatet skulle behöva vara en höger-vänster-fråga.
– Varför skulle de som står till höger vara mindre oroade över den globala uppvärmningen? Ja, det skulle kunna skada ekonomin – men en del av dem verkar inte ens oroade utan förnekar bara. Men jag är optimistisk, inte minst genom att Greta Thunberg visat att det finns en massiv opinion här i Sverige.
Greta Thunberg har nyligen gått ut på Twitter och uppmanat alla tidningar att följa Dagens ETC:s exempel att säga nej till fossila annonser. När kommer Dagens Nyheter att göra det?
– Jag såg att ni gjort det och jag kan sympatisera med det, men för oss har annonserna haft en speciell betydelse, vi har nästan sett dem som en del av yttrandefriheten. Det öppnar också en vidare fråga om hela vår verksamhet: transporter, tryck, reportageresor. Kan vi leva som vi lär?
Men man måste väl kunna göra något även om man inte gör allt på en gång?
– Vi gör faktiskt en hel del i vår journalistik och vi har när det gäller annonser sagt nej till Volvo och ett flygbolag som vill köpa vår förstasida. Jag kan ju inte heller komma från att detta är en stor fråga och att det handlar om mycket pengar. Jag har inte räknat exakt på hur mycket, men skulle jag gissa handlar att det om mellan 50 och 100 miljoner på ett år.
– Jag har inte lyxen att tacka nej till de pengarna nu.
”Jag beklagar att Sveriges största morgontidning inte håller sig till fakta. Det undergräver förtroendet för medier.”
– Lars Beckman (M), riksdagsledamot, i en intervju med Dagens Opinion 13/8 2019.
”DN lägger sig på samma nivå som Fria Tider och Flashback.”
– Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) i en replik publicerad i Dagens Nyheter 29/8 2019.
”Att tidningen ska få presstöd känns som en felprioritering i en tid när så många budgetar lyser rött. Särskilt när tidningen svartmålar alla som kritiserar orsaken till detta.”
– Carolin Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida 29/8 2019.
”Jag ser detta som kulmen på en redaktionell kampanj för att släppa fram S i Region Stockholm, trots att väljarna sagt annat.”
– Gustaf Drougge (M), chef för partiets kansli i Stockholms läns landsting, på Twitter 17/11 2019 efter att Peter Wolodarski skrivit att han anser att finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius, ska fundera på att avgå.
”Vi lever i en tid med alltför många fall av oansvarig populism och fake news. Wolodarskis krönika i söndags är dessvärre ett ytterligare exempel på detta.”
– Irene Svenonius (M) replikerar i Dagens Nyheter 19/11 2019.
”Peter Wolodarski och Dagens Nyheter har alltså under veckors tid lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare och använt henne som slagträ - enbart för att slå på Moderaterna.”
– Hanif Bali (M), riksdagsledamot, på Twitter 21/12 2019
”Det är söndag, det betyder att Wolodarski måste ha publicerat sin krönika med det vanliga receptet: 1. Något någon SD:are sagt/gjort. 2. Låtsas indikera nåt större. 3. Ägna resten av texten till att slå på moderater.”
– Hani Bali (M) på Twitter 13/1 2020.