Så skriver föräldrar som genom en namninsamling velat stoppa försäljningen av den fristående Västbergaskolans lokaler i Hägersten i Stockholm. Skolans lokaler har fram tills helt nyligen ägts av kommunala Sisab.
Trots massiva protester gick ändå försäljningen av sju kommunala Stockholmsskolor, Västbergaskolan inkluderad, igenom under måndagens kommunfullmäktige. Det blågröna styret i huvudstaden har nu gjort sig av med 25 förskolor och tio skolor till privata företag sedan de tog över makten i valet 2014.
Dagens ETC har tidigare rapporterat om försäljningen av gamla Gubbängens gymnasium och Tensta gymnasium som köptes upp av Internationella engelska skolan. Priset på affären hölls hemligt av hänsyn till bolagets aktier. De sju skolorna som såldes ut från Stockholms stad i veckan går istället till det skandalomsusade fastighetsbolaget SBB. VD är tidigare socialdemokratiska kommunpolitikern Ilja Batljan, som årligen håvar in miljarder i fastighetsaffärer.
S-kommuner säljer ut bestånd
Och på tal om socialdemokrater. Trots regeringspartiets nationella kampanj inför valet om att ta tillbaka makten från lobbyister och skolkoncerner, sker flera av de mindre kända utförsäljningarna av skolbyggnader i just S-ledda kommuner i landet.
Som i Kalmar kommun. Här säljer man inte bara ut skolbyggnader utan hela kommunala fastighetsbolag inklusive fem skolfastigheter.
Den västgötska orten Tibro uppmärksammades nyligen i en artikel i Dagens ETC eftersom Skolinspektionen sagt ja till en etablering av en friskola när kommunen sagt nej. Men här har S-C-L-styret också sålt ut en skolbyggnad till fristående Olinsgymnasiet, som snart ska flytta in. Där heter det att de ”gjort en marknadsmässig bedömning av fastigheten”.
I S-ledda Uppsala har man i skrivande stund diskussioner om att Norra Hovstallängen, en planerad ny kommunal skola, ska ägas av en privat aktör, trots att en utredning kommit fram till att det blir dyrare för kommunen i längden.
Ännu mer i skymundan har kanske utförsäljningen av Odlarskolan i Eskilstuna varit som det togs beslut om hösten 2020. Så till den grad att den politiker som har högsta ansvaret för skolan i kommunen inte ens känner till den. Vi återkommer till det.
”Pengar borde hellre gå till lärare”
Enligt Marcus Larsson på tankesmedjan Balans finns det två uppenbara problem med att sälja ut skolbyggnader till privata företag.
– För det första borde pengar hellre gå till lärare än till höga avkastningskrav i enorma skolfastighetsbolag. För det andra, kommunen behöver på sikt säkerställa kontrollen över lokaler så att man inte måste bygga en helt ny skola själv för att man måste ta emot eleverna när aktiebolagen drar, säger han.
Dagens ETC tar sikte på Eskilstuna. Här får vi träffa kommunalrådet och ordförande i grundskolenämnden, Mikael Edlund (S).
En skeptiker har kommit till stan
Mikael Edlund har varit kommunpolitiker i Eskilstuna i 16 år men tog över skolnämnden så sent som i fjol. Han beskriver sig själv som: ”En riktig gråsosse”, en ”Volvo Amazon och ingen jäkla nybyggd Volvo”, som drämmer till med svordomar i var och varannan mening.
I en konferenssal i det pampiga stadshuset slår vi oss ned i två stora fåtöljer. Han ger ifrån sig ett dovt skrik: ”Ett förbannat ryggskott”.
– När jag blev ordförande för nämnden kom det nog en skeptiker till friskolesystemet jämfört med vad tidigare ordförandena har varit. Jag är väldigt emot friskolesystemet, inte mot valfriheten eller att de finns, men emot att de ska bli ersatta med 100 procent skolpeng när de inte har samma kostnader som kommunen, säger han.
Enligt Edlund är det kritiska synsättet på marknadsskolan ingenting nytt bland Socialdemokraterna i Eskilstuna. Trots flertal nyetableringar av friskolor i staden under de senaste åren samt försäljningen av Odlarskolan.
Hur kommer det sig att ni valde att sälja lokalerna för Odlarskolan 2020?
– 2020? svarar Mikael Edlund försiktigt.
En lång paus följer.
I försäljningen av skolbyggnaden som idag rymmer fristående skolan British junior school ingick även 577 hyresrätter, trots att det råder brist på både billiga hyresrätter till låginkomsttagare och skolbyggnader. Mikael Edlund säger att han endast kände till hyresrätterna.
– Vi är inte intresserade av att sälja av några kommunala byggnader överhuvudtaget, säger han bestämt.
Förutom att ni precis gjorde det.
– Ja, förutom att vi precis gjorde det. Utan att jag visste om det, säger Mikael Edlund och skrattar. Men nej, det generella är att vi bygger skolorna och att vi inte kan lita på friskolorna, att de inte klarar av de utmaningar vi har att få fram skollokaler, så vi bygger egna. Vi bygger nu en f-9 skola för 700 elever och sedan är vi i planeringsstadiet att inom de närmaste veckorna presentera en f-9 skola på 1 500 elever.
Är det inte då märkligt att man 2020 väljer att sälja av en skolbyggnad?
– Nej, inte om du tittar på närhetsprincipen. Vad skulle vi ha öppnat för skola där? Ja en f-3 skola kanske.
Nyforsskolan är en annan skola i Eskilstuna som Internationella engelska skolan (IES) snart ska lämna för att i höst flytta in i nybyggda lokaler sponsrade av kommunen i området Fröslunda.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson beskriver utbyggnaden av IES i ett pressmeddelande som ”en satsning som vi i majoriteten har velat få till under några år och det känns otroligt bra att det nu har gått i lås”.
Samtidigt flyttar kommunal verksamhet tillbaka in i Nyforsskolan som man 2006 sålde till privata fastighetsbolaget Stenvalvet och som IES tidigare hyrt lokaler från. Kommunen får alltså hyra av ett privat företag samtidigt som IES får hyra av kommunen.
Hade det inte varit bra om ni fortfarande stod som ägare av Nyforsskolan?
– Jo men vi haft en otroligt stark befolkningsökning som ingen hade kunnat förutse. Eskilstunas befolkning har ökat med nästan dubbelt så många som våra mest optimistiska prognoser så det blir ju avsevärt många fler skolbarn, säger Mikael Edlund.
Vi återvänder till försäljningen av Odlarskolan. Mikael Edlund kan inte svara på om han hade tagit beslutet att sälja skolbyggnaden om han visste om att den var till salu. Det beror på renoveringsbehov och upptagningsområde, menar han.
Om British junior school som är verksamma i Odlarskolan skulle bestämma sig att flytta eller rent av kånkar. Hur ser er beredskap ut för att ta emot de här eleverna som skulle behöva skolplats?
– Det är lite beroende på hur många ukrainska barn som kommer, så, hade du frågat mig för en månad sedan hade jag sagt att vi har en god beredskap men nu blir det svårare självklart, men vi måste klara det, svårare är det inte, säger Mikael Edlund.
Med den risken i åtanke, hade det inte varit bättre att fortsätta äga byggnaden?
– Ja, men jag kan ju inte svara på frågan för jag visste ju inte ens att den var ute till försäljning, säger han, nu med höjd röst.
I Eskilstuna har skolor gått i konkurs förut. John Bauer-koncernen tog sitt pick och pack och drog 2013 och lämnade eleverna till kommunens ansvar, men gör fortfarande vinstuttag. Enligt lag måste kommunen nämligen kompensera den nedlagda skolan retroaktivt för åren som kommunala skolor gått med underskott.
Vad skulle du säga att ni som kommun lärt er av det?
– Ja, jag svarade ju på det när jag sa att nu bygger vi kommunala skolor för det är vi som är ansvariga och vi kan inte överlåta det på någon annan.
Enligt oppositionsrådet Maria Chergui (V) är det under all kritik att Mikael Edlund påstår att han inte känner till försäljningen av Odlarskolan. Vänsterpartiet protesterade också högljutt när försäljningen av skolan och hyresrätterna diskuterades redan 2019.
– Jag tycker det är allvarligt att S i Eskilstuna valt att ge vika, eller det kanske är det som S blivit idag, ett högerparti, för att de styrt med Moderaterna från 2015 till nu. De säljer så lättvindigt och talar samtidigt om investeringar, att man ska bygga skolor och förskolor, men när man säljer en skola så är den borta och pengen de fick för skolan har försvunnit för länge sedan. Långsiktigheten finns inte där. Man går marknaden till mötes, här får ni, men vad är värdet av en skola egentligen? •