På tisdagen hölls ett möte hos Migrationsverket. Gruppen lovades ett principiellt beslut om Gaza i mitten av oktober, men upplever att de svikits.
– Migrationsverket har bett om uppskov för tredje eller fjärde gången och det skapar frustration. Vi som är engagerade som medlare kan inte stoppa killarna från att demonstrera och har tappat förtroende hos dem som medlare. De är mer desperata nu än för två månader sedan och man får inte glömma att de bott i ett tält i tre månader, säger Haisam A Rahman på väg från mötet.
Till ETC säger strejkande på plats vid 16-tiden att de planerar att sova på golvet och att de inte lämnar lokalerna om de inte blir uttvingade.
– Vi vet inte om de tvingar ut oss eller inte. Migrationsverket sa att de skulle ge besked 15 oktober, men de ger bara falska löften. De kunde åtminstone visa oss vad de gör med våra processer, men de bara ber om mer tid. Nu säger de inte ens en vecka, de säger kanske om det är möjligt. Vi måste hitta ett sätt att får dem att hålla sina löften, säger Ossama Al Najjar över telefon.
Medlare och en engagerad grupp frivilliga planera att ses under onsdagen och se över möjligheterna att lyfta frågan till riksdagen.
Vid 19-tiden finns polis på plats hos Migrationsverket och diskuterar en lösning. Fem av de boende i tälten har stannat utanför Folkets hus för att vakta tälten och tillhörigheter. Alla övriga befinner sig på Migrationsverket och har hämtat madrasser. De går inte ut frivilligt men planerar att sova utanför om polisen tvingar ut dem.
– Jag mår dåligt. Vi kan inte lita på Migrationsverket. Jag känner mig deprimerad och trött men vi ger inte upp. Det har varit tre månader nu, och det är kallt men vi har inget val. De tvingar oss att vara i den här miserabla situationen, säger Mohammed Abughalioun som vaktar tälten.
Migrationsverket har inga nyheter till de protesterande.
De menar att de blivit lovade ett rättsligt ställningstagande i mitten av oktober. Vad händer med det?
– Det är fortfarande under bearbetning. Vi kan inte säga när det kommer komma. Det är viktigt att det blir ett väl underbyggt ställningstagande och det har varit särskilt svårt med Gaza i och med att det är en förändrad situation där. Vi kan inte säga något datum men hoppas att det ska komma inom en inte för lång tid, säger Ulrika Langels som är pressinformatör på Migrationsverket.
Fyra personer fick sin sak omprövad ganska snabbt och fick uppehållstillstånd. Övriga menar att de har UNRWA-status, vad händer med deras processer?
– Jag kan inte gå in på de enskilda ärendena och ärendena för alla dem som protesterar ligger hos olika instanser. Några har ansökt om verkställighetshinder, några ligger hos domstolen och några har inte fått beslut alls. Men ställningstagandet kommer såklart att ha en del i de beslut som fattas sedan.
De är upprörda över att de fick ett datum där det skulle komma ett beslut och att det nu bara heter kanske. Hur lång tid kommer det att ta?
– Det vågar jag inte säga. De upplever ju att de skulle fått det redan så det känns dumt att gissa. Det pågår ett intensivt arbete med det men alltid när vi utarbetar rättsliga ställningstaganden är det en process man inte vill skynda för det är viktigt att det blir korrekt. Men det är beklagligt om de tycker att det borde kommit tidigare än det gjort.
Er kommentar till deras aktion att stanna tills de får besked?
– Det är alltid tråkigt när någon är så förtvivlad att man väljer att protestera såhär och det får man ha respekt för. Sedan måste ju vi kunna bedriva vår verksamhet. Det kommer ju 2000 asylsökande i veckan och de kan inte vara där om vi ska kunna registrera nya asylansökningar. Men vi har förståelse till att man vill försöka påverka sitt ärende.
Uppdatering: Efter att polis krävt att männen skulle lämna lokalerna har de protesterande ändå valt att sova i tälten och återvända till Migrationsverket på onsdagmorgonen.