– 24–25 miljoner kronor är en hel del, men verksamheten omfattar 1,2 miljarder kronor. Alla kan klara att effektivisera, säger Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden.
Sparpaketens effekter
Hans Andersson är ordförande för Kommunals sektion i Växjö. Han är inte lika positiv till hur omsorgen ska klara miljonbesparingen. Till Kommunal hör medlemmar av sig kontinuerligt om sina arbetsvillkor. Hur tjänster inte återbesätts när någon går i pension, hur de inte har tid att ta sin lunchrast förrän vid 16-tiden fast de har jobbat sedan före sju och hur de inte orkar mer eftersom de blir inringda på sina lediga dagar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har besparingskrav redan i år. Det här kom som ett slag i ansiktet på oss. När man ska spara så slår man mot dem som redan är utsatta. När man känner att man inte orkar mer då sjukskriver man sig. Vi har en hel del människor som egentligen är arbetsföra, men de orkar inte. Det är en väldigt tuff situation vi lever i i dag, säger Hans Andersson.
Ulf Hedin har förståelse för att medarbetare är oroliga nu.
– Det är klart att det skapar oro. Vårt jobb är att se till att det här i så liten utsträckning som möjligt påverkar vår verksamhet. Först och främst för omsorgstagarna, men också i ett läge där det i framtiden kommer att bli svårt att anställa. Vi behöver klara verksamheten med färre anställda.
Därför vill Ulf Hedin skapa en mer flexibel organisation med plats för nytänkande.
Vad vill du säga till medarbetarna?
– Vi ser ingen större minskning över tid när det gäller behov i omsorgen. Det kommer inte att vara några större nedskärningar i personal utan det är sättet vi arbetar på som behöver ändras och vi behöver få in mer tekniska lösningar så att vi kan tillbringa mer tid med våra omsorgstagare.
Är du orolig?
– Nej, inte i ett större perspektiv. Det är klart att vi kommer att klara det här, säger Ulf Hedin.
Men Hans Andersson tror inte att det går att komma undan besparingar på personalen, något som i förlängningen kommer att påverka brukare, patienter och hyresgäster. Prat om effektiviseringar ger han inte mycket för:
– Hur ska de kunna göra det om de är tre stycken på ett äldreboende. ”Man får prioritera”, då väljer vi att inte ge Kalle mat. Prioritera, det är skitsnack. När man inte har sin rast förrän klockan 15–16 på eftermiddagen, då kan man inte prioritera.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet däremot har i sin skuggbudget inte sparat något på omsorgen utan i stället lagt till 5,4 miljoner kronor.
– Vi satsar 30 miljoner kronor mer än de på omsorgen. Det är egentligen bara ett tillskott på 6 miljoner kronor, men det är ändå så att vi inte behöver spara. Vi kan inte bromsa oss in i framtiden. Visst har kommunen ett lite jobbigt läge, men vi kan inte spara på det här, säger Tomas Thornell (S), vice ordförande i omsorgsnämnden.
30 miljoner kronor mindre
Inom de närmaste 10–15 åren kommer Växjö kommun enligt prognosen att behöva anställa nära 1 000 undersköterskor. Samtidigt blir befolkningen äldre.
– Det finns inga som helst demografipengar i det här, säger Tomas Thornell.
Han är upprörd över att de redan pressade undersköterskorna kommer att få ”springa fortare i trapporna” och över att det ”alltid är välfärden det ska sparas på”.
– Vi kan alltid bli bättre, men jag tror inte att omsorgen kommer att blir bättre med 30 miljoner kronor mindre. Det motsvarar minst 60 undersköterskor, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S), kommunalråd i opposition.
Vad vill ni spara på?
– Det vi lägger mindre pengar på är tekniska nämnden, där lägger vi 6,5 miljoner kronor mindre. Men vi är övertygade om att tekniska nämnden klarar sitt uppdrag inom den ram de har fått av oss. Om pengarna inte räcker till allt, då är det kanske någon bilväg som får vänta på att asfalteras medan vi rekryterar undersköterskor.
Hur finansierar ni det här?
– Vi väljer att gå fram med en skattehöjning med 38 öre, det är 71,1 miljoner kronor. Det är ungefär motsvarande vad Alliansen tar från Växjöbostäder. Det kan inte vara rimligt att hyresgästerna ska betala två gånger. Man kan ha moraliska invändningar mot att allmännyttan ska stå för kostnaden, men principiellt tycker jag att alla ska vara med och betala. Det är för mig grundläggande, säger Åsa Karlsson Björkmarker.
Hur besparingen på omsorgen ska genomföras ligger på omsorgsnämnden att besluta om när de behandlar sin budget i höst och det är först då som de konkreta förslagen kommer upp på bordet. Kommunfullmäktige antog den blågröna majoritetens budget i onsdags.