– Det är svårt att beskriva känslan för man vill såklart att det ska vara kongress och inte låta onda krafter vinna. Men man får en matthetskänsla av att det finns så onda krafter som kan utföra ett dåd så besinningslöst. Man känner också starkt för dem som utsatts och drabbats i den här situationen.
– Jag tycker att polis och statsministern agerat bra och värdigt såhär långt. Att man redan har en misstänkt gärningsman i förvar. Och det var bra att statsministern var ute tidigt.
– Det här orsakar en oro i hela svenska folket. Men man pratar om det med en bra ton, att vi gemensamt står upp mot den här typen av handlingar.
Thage G. Peterson, tidigare talman i riksdagen samt industriminister, justitieminister och försvarsminister
– Stämningen här är starkt dämpad. Det är som vår partiordförande har sagt sagt, att detta är en fråga som angår hela landet. Och i spåren av detta är jag rädd att det följer en ändrad inställning mot invandrare och människor som kommer från länder där de varit förföljda, och som fått Sverige som en fristad.
– Sveriges folk är ett väldigt ledset folk idag. Vi har kämpat för det öppna samhället, det har jag gjort i hela mitt liv.
Ulf Carmesund, internationell sekreterare i Socialdemokrater för Tro och solidaritet samt teologie doktor som bor i Alingsås, arbetar i Stockholm.
– Det är omöjligt att veta exakt vad som hänt än så länge, mer än det vi vet genom medierna och om de offer som drabbats. Frågan hur politiken hänger ihop med samhällsutvecklingen kan jag inte heller svara på eftersom vi inte vet alla detaljer.
– De terrordåd som drabbat Europa har genomförts av personer som levt under prekära omständigheter och förmodligen varit så desperata att de inte sett andra alternativ. Det bör politiken hantera genom välfärd och genom att människor med olika bakgrund blir bemötta rättvist och opartiskt.
– I Frankrike har premiärministern sagt att det är dags för landet att etablera en ny relation med islam, och det uttalandet gör att han själv frånsäger sig ansvar som politiker. Han kunde istället säga att franska politiker tar ansvar för att medborgarna har en framtid.
– De som utför dåden ska givetvis ställas inför rätta och dömas. Men varje människa är mer komplex än att bara vara en kriminell, eller att bara vara en kristen, jude eller muslim.
Dedjo Engmark, kongressombud, Östergötland
– Det är alltid viktigt med kongresser, men det känns extra viktigt i ljuset av vad som skett nu. Vi måste lyfta blicken och inse att det händer mycket i vår omvärld också och med den internationalisering vi ändå lever i.
– Det hände väldigt förskräckliga saker i Syrien bara för några dagar sedan också. Inte för att på något sätt ta udden av det som hände i Stockholm igår, men det är lätt att man känslomässigt fastnar där. Det är viktigt att vi som representanter för demokratin verkligen står upp för våra värderingar och principer. Vårt samhälle bygger på att vi tar nya steg hela tiden.
Elisabeth Lindholm, kongressombud, Jämtland
– Jag tror att det är väldigt bra att kongressen ändå startar - annars vinner de onda krafterna. Sedan är det otroligt viktigt att vår statsminister är kvar i Stockholm, för han är hela landets statsminister. Men det är jätteviktigt att vi finns här, de ska inte kunna stoppa demokratin.
Krissi Johansson (till höger), kongressombud Halland
– Jag är väldigt laddad i för kongressen. Samtidigt var det som hände igår något väldigt oacceptabelt och väldigt overkligt, men vi måste låta demokratin ha sin gång.
Stefan Pålsson (till vänster), medföljande personal från Hallands partidistrikt
– Först och främst får man konstatera att det som hände igår är väldigt tragiskt. Jag har själv mycket nära vänner, och delar av min sambos släkt, som jobbar i centrala Stockholm så det berörde mig väldigt illa.
– I relation till vår kongress får man väl ändå säga att vi träffat ganska rätt med rubriken på kongressen. Vi måste skapa en politik som värnar det öppna och trygga samhället. Men jag tror naturligtvis att det som hänt påverkar vår kongress.