Valhallabadet är slitet, Scandinavium är omodernt och och Lisebergshallen är jämnad med marken. De flesta politiker är överens om att någonting ska göras på det så kallade evenemangsområdet, som sträcker sig från Ullevi i norr till Lisebergs södra parkering.
Frågan har diskuterats under många år men nu finns tre alternativ att ta ställning till. Det första är en förhållandevis liten förändring där det byggs ungefär 1 100 bostäder och några nya kontorsfastigheter på området. I det förslaget bevaras både Katrinelunds- och Burgårdsskolan på Skånegatan. Förslag nummer två är mer omfattande. Det skulle innebära 3 700 nya bostäder men då skulle Focushuset behöva rivas. Det tredje alternativet innehåller betydligt fler och högre hus. Ullevi och biografen Bergakungen skulle rivas och Focushuset ersättas med en skyskrapa på 75 våningar. Totalt innebär det förslaget 6 000 nya bostäder.
Vill riva Ullevi
Gemensamt för alla förslagen är att det byggs ny arena och sporthallar längs med Mölndalsån. Demokraternas Martin Wannholt är inte särskilt nöjd med något av alternativen.
– Vi har varit tydliga med att vi vill knacka ner Ullevi för att kunna bygga en ny multiarena på den platsen. Då skulle vi kunna använda de fina områden längs Mölndalsån till bostäder.
Förutom arenor och tusentals bostäder innehåller planerna också ett centralbad och någon form av upplevelsecenter eller köpcentrum. Socialdemokraterna vill prata ihop sig med de andra partierna innan de väljer vilket förslag de gillar bäst. Gruppledaren Jonas Attenius (S) spontana reaktion är att förstahandsalternativet inte är att riva Ullevi.
– Vi har vissa ikoniska byggnader och jag blev lite emotionell när jag såg det förslaget, men jag förstår också att det är attraktiv mark, säger han.
Ser inte behovet
Tidigare har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och allianspartierna samarbetat i arenafrågan. Förra våren lämnade Vänsterpartiet diskussionerna eftersom de var oense om arenorna skulle drivas av kommunen eller privata företag. Miljöpartiet tycker inte heller att kommunen ska prioritera nya arenor.
– Jag tycker inte att Göteborg har behov av ny jätteanläggning. Man kan naturligtvis rusta upp de vi har, men inte genom det här gigantiska projektet, säger Karin Pleijel (Mp).
Den 20 november ska kommunstyrelsen bestämma hur de ska gå vidare med ärendet. Alliansen vill inte lämna några besked innan dess, men säger att deras ambition är att snacka ihop sig med fler partier eftersom det är en dyr och långsiktig investering. Någon tidsplan för jätteprojektet är inte bestämd ännu men Socialdemokraternas kommunalråd Viktoria Tryggvadottir hoppas att det inte ska dra ut mer på tiden.
– Det börjar bli pinsamt gentemot idrottsrörelsen att vi inte kommer framåt. Nu får vi för fasen samarbeta. Jag hoppas partierna kan släppa sina käpphästar och hitta kompromisser.